REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po pasibaigusios vasaros atėjus šaltajam sezonui, žmonėms kartais norisi pasilepinti dirbtiniais saulės spinduliais ir žiemą būti gražiai įdegusia oda.

Po pasibaigusios vasaros atėjus šaltajam sezonui, žmonėms kartais norisi pasilepinti dirbtiniais saulės spinduliais ir žiemą būti gražiai įdegusia oda.

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai, nusprendusiems apsilankyti soliariume, pataria ne tik pasikonsultuoti su gydytoju dėl savo odos tipo, vartojamų vaistų ir galimos organizmo reakcijos į ultravioletinę spinduliuotę, bet ir pasidomėti, ar šias paslaugas teikiantis objektas turi veiklai leidimą-higienos pasą.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį?                                

Kad ir kokia maloni būtų soliariumų šiluma, specialistai primena, kad piktnaudžiauti jų skleidžiamais ultravioletiniais spinduliais labai rizikinga. Ultravioletiniai spinduliai sukelia tiek ūmius, tiek ilgalaikius sveikatos sutrikimus, tokius kaip odos senėjimas, vėžinės odos bei akių ligos. Todėl labai svarbu žinoti ir laikytis nustatytų naudojimosi soliariumais taisyklių ir rekomendacijų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmojo deginimosi soliariume trukmė turi būti ne ilgesnė kaip 10 min., o tarp dviejų deginimosi seansų daroma ne trumpesnė kaip 48 val. pertrauka.

REKLAMA

Degintis soliariume galima ne daugiau kaip 2 kartus per savaitę ir ne daugiau kaip 30 kartų per kalendorinius metus.

Nesinaudokite soliariumo paslauga, jeigu pastebėjote, kad įskilęs ar kitaip pažeistas soliariumo įrangos gultas, pažeistos ar nuimtos ultravioletinių spindulių filtrų plokštės (UV filtrai), neveikia soliariumo įrangos laikmatis, patalpos vizualiai nešvarios.

Soliariume negalima naudoti kosmetikos gaminių, apsaugančių nuo natūralių saulės spindulių poveikio.

Naudokite apsauginius akinius. Atkreipiame dėmesį, kad naudojantis soliariumo paslauga, būtina naudotis apsauginiais akiniais, kurie turi būti pažymėti CE ženklu. Ant apsauginių akinių turi būti nurodytas apsauginių akinių ultravioletinės spinduliuotės praleidimo faktorius. Nenaudokite pažeistų (įskilusių, subraižytų ir pan.) apsauginių akinių, paprašykite, kad juos pakeistų kitais.

REKLAMA
REKLAMA

Deginantis soliariume rekomenduojama dengti plaukus, randus, tatuiruotas kūno vietas, nes tatuiruočių dažai gali blukti ar sukelti alerginę reakciją.       

Pasirinkite tik legaliai veikiantį soliariumą

Kadangi naudojantis soliariumais gali kilti grėsmė sveikatai (tiek dėl ultravioletinius spindulius skleidžiančių lempų, tiek dėl gultų, aplinkos tinkamo įrengimo bei priežiūros), šių paslaugų teikėjai turi laikytis nustatytų visuomenės sveikatos saugos reikalavimų. Pagrindinius soliariumų įrengimo, naudojimo ir priežiūros sveikatos saugos reikalavimus nustato Lietuvos higienos norma HN 71:2009 „Soliariumai. Sveikatos saugos reikalavimai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar jūsų pasirinktas soliariumas atitinka šiuos reikalavimus, pirmiausia parodo leidimas-higienos pasas, kuris turi būti pateiktas lankytojams matomoje vietoje. Leidimas-higienos pasas soliariumams išduodamas tik atsakingai įvertinus visus sveikatos saugai svarbius aspektus, tokius kaip soliariumo įrangos ultravioletinių spindulių spinduolių skleidžiama veiksmingoji energinė apšvieta, naudojamų dezinfekcinių priemonių saugumas ir tinkamumas naikinti grybelius ir kitus ligų sukėlėjus.

Prieš naudojantis soliariumo paslaugomis vartotojui taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, ar soliariumo įranga yra techniškai tvarkinga (gultas nesuskilęs, nenuimtos ultravioletinių spinduolių filtrų plokštės), paviršiai dezinfekuoti, patalpos švarios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų