REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Jei gyventojai ar privataus verslo įmonės už reikiamas prekes ar paslaugas gali mokėti, tiek, kiek nori ir gali, tai visai kitos taisyklės galioja viešojo sektoriaus institucijoms. Tai yra toms įmonėms ir įstaigoms, kurios yra išlaikomos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų. 

Jei gyventojai ar privataus verslo įmonės už reikiamas prekes ar paslaugas gali mokėti, tiek, kiek nori ir gali, tai visai kitos taisyklės galioja viešojo sektoriaus institucijoms. Tai yra toms įmonėms ir įstaigoms, kurios yra išlaikomos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų pirkimų įstatymu nustatyta, kad jos prekes, paslaugas ar darbus perka viešųjų pirkimų būdu. Taip siekiama racionaliai panaudoti biudžeto ir kitų finansavimo šaltinių lėšas, užtikrinti perkamų prekių, paslaugų, darbų kokybę, sudaryti pirkimo sutartis su patikimais tiekėjais ir, žinoma, užtikrinti viešųjų pirkimų skaidrumą. 

REKLAMA

Vienas didžiausių ir aktyviausių viešųjų pirkimų dalyvių – sveikatos apsaugos sektorius. Štai vien Klaipėdos jūrininkų ligoninė per šiuos metus įvykdė per 500 viešųjų pirkimų. Ligoninė įsigyja prekes ir paslaugas, būtinas sveikatos priežiūros įstaigos veiklai. Ir tai ne tik medikamentai, medicininės slaugos priemonės ir medicinos įranga, bet ir elektra, gamtinės dujos, degalai, maisto produktai, statybos ir remonto paslaugos ir pan. 

REKLAMA
REKLAMA

Naudojasi CPO paslaugomis 

Vis daugiau reikalingų prekių ir paslaugų ligoninė įsigyja per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO.LT). Kai viešuosius pirkimus vykdo pati ligoninė, procedūros būna sudėtingos ir užtrunka gana ilgai – kartais po 3-4 mėnesius ir ilgiau. Tačiau viešoji įstaiga CPO LT visas pirkimų procedūras gali atlikti daug greičiau. Be to, pirkimus vykdo kompiuterinė programa, o tai garantuoja pirkimų skaidrumą, nelieka subjektyvių sprendimų, išvengiama galimų susitarimų tarp pirkėjo ir pardavėjo ar kitų korupcijos apraiškų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos jūrininkų ligoninė šiemet CPO.LT atliko 85 viešuosius pirkimus. Dažniausiai taip buvo perkami vaistai. 

Prekes ir paslaugas, kurios CPO.LT elektroniniuose kataloguose nesiūlomos, Klaipėdos jūrininkų ligoninė perka pati, organizuodama viešųjų pirkimų konkursus. 

Antikorupcinės priemonės 

Ligoninės Teisės ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas-teisininkas Žilvinas Kiaušas pastebi, kad dalyvaujant viešuosiuose pirkimuose įstaigai neteko susidurti su Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimais. 

„Su pažeidimais dažniau susiduriame jau po įvykusio viešojo pirkimo. Tada, kai konkursus laimėję tiekėjai netinkamai vykdo sudarytas prekių ar paslaugų tiekimo sutartis. Dažniausiai tiekėjai bando piktnaudžiauti savo teisėmis ir tokiu būdu pažeisti įstatymą“, – aiškina Ž. Kiaušas. 

REKLAMA

Klaipėdos jūrininkų ligoninė nuosekliai vykdo korupcijos prevencijos priemones, kurių tikslas – išvengti bet kokių galimų ar net numanomų teisės aktų pažeidimų. 

„Manome, kad viena iš pagrindinių priemonių, padedanti užtikrinanti skaidrumą – skelbiamų viešųjų pirkimų organizavimas. Pirkimų būdas, kai visi, be išimties, pirkimai yra skelbiami, užtikrina visiems potencialiems tiekėjams vienodas galimybes dalyvauti konkursuose. Pagal įstatymo nustatytus skaidrumo, lygiateisiškumo, nediskriminavimo ir proporcingumo principus ligoninė rengia pirkimų technines specifikacijas, jose įtvirtindama tik minimalius reikiamų prekių ar paslaugų įsigijimui būtinus parametrus, siekdama užtikrinti galimybę, kad konkursuose dalyvautų kuo daugiau tiekėjų“, –sako Klaipėdos jūrininkų ligoninės teisininkas. 

REKLAMA

Tiekėjų pateiktus pasiūlymus, klausimus, prašymus, pretenzijas, ligoninės Viešųjų pirkimų komisija ar pirkimų organizatoriai analizuoja ir, esant teisiniam pagrindui, visada į juos atsižvelgia atitinkamai patikslindami ar papildydami pirkimo sąlygas ar techninę specifikaciją. 

Skaidrumui ir viešumui įgyvendinti ligoninė, organizuodama ir vykdama viešuosius pirkimus, numato ir kitas priemones: viešojo pirkimo komisijos narių rotaciją, tiekėjų pateiktų pretenzijų detalią analizę, metinį prekių ir paslaugų įsigijimo planavimą, šių planų viešinimą ir kt. Šios organizacinės priemonės leidžia ne tik maksimaliai užtikrinti viešųjų pirkimų principų bei tikslų tinkamą įgyvendinimą, bet ir išvengti ginčų, kuriuose tiekėjas ginčytų vienokį ar kitokį ligoninės, kaip perkančiosios organizacijos, viešojo pirkimo metu priimtą sprendimą. 

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų