REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miegas yra labai svarbus dalykas, – gerai sveikatai jis tiesiog būtinas, be to, padeda tvarkytis su stresu ir lieknėti. Tačiau greita paieška „Google“ parodo, kad daugeliui žmonių vakare būna sunku užmigti, rašoma dailystar.co.uk.

Miegas yra labai svarbus dalykas, – gerai sveikatai jis tiesiog būtinas, be to, padeda tvarkytis su stresu ir lieknėti. Tačiau greita paieška „Google“ parodo, kad daugeliui žmonių vakare būna sunku užmigti, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA

Daugelis mūsų vėlyvus vakarus leidžiame prie telefono ir internete ieškome atsakymų į klausimus „kaip užmigti“ ir „kas padeda miegui“, ir tuo tarpu spoksome į lubas.

Taigi, pasak naujo tyrimo, yra būdas jaustis taip, lyg lovoje būtumėte praleidę daugiau laiko nei iš tiesų, net jei nepavyko išmiegoti visas aštuonias valandas. Oregono valstijos universiteto bei Tenesio ir Sirakūzos universiteto ekspertai savo tyrimą paskelbė leidinyje „The Journal of Business Venturing“.

Jie teigia, kad vos 10 minučių dėmesingumo („mindfulness“) meditacijų per dieną priverčia pasijusti taip, lyg būtumėte miegoję 44 minutėmis ilgiau. Tyrėjai du eksperimentus atliko su labai užsiėmusiais antrepreneriais, kurie jautėsi pavargę, bet neturėjo laiko miegoti. Jie pastebėjo, kad „dėmesingumo meditacijos leidžia antrepreneriams kovoti su pervargimu“.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas rodo, kad miegas ir dėmesingumo meditacijos veikia išvien, o ekspertai daro išvadą, kad šie faktoriai vienas kitą kompensuoja – jei didėja vieno kiekis, mažėja kito veiksmingumas.

REKLAMA

Pagrindinis tyrimo autorius Charlesas Munieksas paaiškino: „Miego pakeisti dėmesingumo meditacijų užsiėmimais iki galo nepavyks, bet jie gali padėti kompensuoti jo stoką ir suteikti šiokį tokį palengvėjimą. Pakanka vos 70 minučių per savaitę, arba 10 minučių per dieną, dėmesingumo meditacijų – jos gali atstoti 44 papildomas minutes naktinio miego.“

Tačiau šie tyrimo rezultatai negaliojo tiems, kurie jautėsi pavargę nepaisant to, kad išsimiegodavo.

Charlesas pridūrė: „Jei jaučiate stresą ir nemiegate, dėmesingumo meditacijų užsiėmimai tikrai gali padėti. Tačiau jei miegate pakankamai daug, šie užsiėmimai nepadeda kovoti su pervargimo jausmu.“

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba dėmesingumo meditacijas apibūdina kaip buvimą čia ir dabar, su esamomis mintimis ir jausmais, ir mus supančiu pasauliu – tai gali pagerinti psichikos būklę.

Primenama, kad pirmasis žingsnis į dėmesingumą yra sau priminti apie savo mintis, jausmus, kūno pojūčius ir mus supantį pasaulį. Profesorius Markas Williamsas, buvęs Oxfordo Dėmesingumo centro direktorius, dėmesingumą apibūdina taip :

„Nesunku nustoti kreipti dėmesį į mus supantį pasaulį. Taip pat labai lengva prarasti ryšį su tuo, kaip jaučiasi mūsų kūnai, ir pradėti nuolat gyventi „savo galvoje“ – nuolat būti užsiėmus savo mintimis, ir nesustoti nei akimirkai pasižiūrėti, kaip šios mintys veikia mūsų elgesį ir emocijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbi dėmesingumo dalis yra iš naujo atrasti ryšį su savo kūnu ir su jo patiriamais pojūčiais bei patirtimis. Tai reiškia, kad reikia pabusti čia ir dabar esantiems vaizdams, garsams, kvapams ir skoniams.

Tai gali būti kas nors labai paprasto – pavyzdžiui, pajusti turėklą po ranka lipant laiptais. Kitas svarbus dalykas yra savo minčių ir jausmų stebėjimas, kaip jie pasireiškia akimirka po akimirkos. Reikia leisti sau aiškiai matyti šią akimirką. Kai mums tai pavyksta, mes patys ir mūsų gyvenimai pradeda keistis į gerąją pusę.“

Dėmesingumo užsiėmimai – tai meditacijos, kurių metu reikia tyliai sėdėti ir sutelkti dėmesį į pojūčius, o taip pat kvėpavimo užsiėmimai bei joga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų