REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Giedrius Kalinauskas

Giedrius Kalinauskas įsitikinęs – paprasta daryti gerus darbus, o jausmas, kurį jie suteikia, yra nepakartojamas. Neseniai internetinėje erdvėje pradėjo plisti Londone gyvenančio vyro prašymas sukurti Kalėdų stebuklą Barstyčių vaikų globos namų gyventojams.

7

Giedrius Kalinauskas įsitikinęs – paprasta daryti gerus darbus, o jausmas, kurį jie suteikia, yra nepakartojamas. Neseniai internetinėje erdvėje pradėjo plisti Londone gyvenančio vyro prašymas sukurti Kalėdų stebuklą Barstyčių vaikų globos namų gyventojams.

REKLAMA

Vyras pasakoja, kad noras dalintis atėjo savaime. Prieš keturis metus Giedrius pradėjo skaityti įvairias sąmoningumą skatinančias knygas ir suprato, kad reikia dalintis. Dabar apie jo gerus darbus žino daugybė lietuvių gyvenančių Londone ir yra įgijęs jų pasitikėjimą.

Pasikeitęs gyvenimas

„Tuo metu Klaipėdoje buvo mergaitė Kamilė, kuri sirgo vėžiu. Ji buvo pirmas žmogus, kuriam pradėjau organizuoti pagalbą. Ji buvo labai graži. Įsijungęs jos nuotrauką vaikščiojau po statybas ir bendradarbių prašiau padėti jai.

Per porą valandų surinkau 300 svarų. Tada pajaučiau kažką dieviško. Labai geras jausmas. Kiti bando tą jausmą pajausti vartodami alkoholį arba svaigindamiesi narkotikais, o man užtenka padėti kitiems. Dėkoju Dievui, kad galiu daryti tokius dalykus“, – pasakoja jis.

REKLAMA
REKLAMA

Giedrius pasakoja, kad kartu su labdara prasidėjo ir jo gyvenimo pokyčiai.

„Aš prieš tris metus visiškai atsisakiau alkoholio, nors aš niekada nebuvau alkoholikas, tačiau savaitgaliais visada išgerdavau alaus. Tada atrodė normalu per savaitgalį išgerti 4 skardines alaus, o jeigu dar šventės ar gimtadieniai...

REKLAMA

Dabar suprantu, kad man to visiškai nereikia. Vėliau susitikau su kita pažįstama ir ji man sako: „Ką? Tu dar mėsą valgai?!“. Tad prieš du metus atkrito ir mėsa“, – juokiasi jis.

Giedrius juokiasi, kad savo pavyzdžiu užkrečia ir kitus: draugai patys noriai prisideda ir nereikia jų įkalbinėti. Tad niekam nebuvo keista, kai vyro „Facebook“ sienoje pasirodė toks įrašas:

 „Sveiki, tautiečiai..Prisidėkite, prašau, prie paramos vaikų namams, kurie randasi Barstyčiuose... Skuodo rajone... Yra prisegtas laiškas, ko labiausiai reikėtu šiems namams. Dauguma namuose turime geros bšklės, bet nenaudojamą telefoną, plančetę,  televizorių, muzikos grotuvą. Taip pat galite paremti bet kokiais daiktais arba dovanėlėmis ten gyvenančius 24 vaikus nuo 6 metukų iki 18 metų. Ačiū už jūsų gerumą. <...>“.

REKLAMA
REKLAMA

 

Gera daryti gera

Vyras pasakoja, kad jis pats skuodiškis, o jo tėvai gyvena vos 10 km nuo Barstyčių, tad surasti šiuos vaikų namus buvo nesunku.

„Mano gyvenimo kelias yra toks – daryti labdaras. Šiuo metu vaikų globos namams renku daiktus. Aš tiesiog nuvažiavau pas auklytes ir paklausiau ar galiu, kuo nors padėti. Man pasakė, kad taip, nes ir lova sulūžusi, reikia patalynės, vaikai dviračių neturi. O vienoje šeimoje neseniai nuo sienos nukrito televizorius ir sudužo“, – pasakoja Giedrius.

Prie šio gero darbo prisideda ir Giedriaus draugai: draugas Artūras gyvena Mančesteryje ir paramą renka tame mieste, o draugas Nikolajus padarė vaizdo įrašą, kurį patalpino vaizdo platformoje „Youtube“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas paramos sulaukiau nedaug, bet dar yra laiko. Greit pats važiuosiu pasiimti keleto daiktų iš moters, kuriuos ji nori paaukoti: drabužių, televizorių, telefoną. Auklytės atsiuntė vaikų sąrašą, kuriame nurodyti vaikų vardai ir drabužių dydžiai, nes žmonės planuoja specialiai eiti pirkti drabužėlių“, – sako jis.

Vietoj grupių – šeimynos

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė ir su Barstyčių vaikų globos namų direktore Renata Kašinskiene. Ji papasakojo, kaip vaikai gyvena šiuose vaikų namuose ir ko labiausiai trūksta.

Renata pasakoja, kad jos valdomuose vaikų namuose vaikų grupės vadinamos šeimynomis. Šis pavadinimas atsirado po renovacijos, kai pastatas buvo suskirstytas į butus. Direktorė sako, kad šiose šeimynose neretai yra ir tikrų brolių ir seserų, nes į globos namus dažnai patenka visi vienos šeimos vaikai.

REKLAMA

„Viename bute gyvena 8 vaikai ir pamainomis keičiasi 5-6 auklėtojos. Tokia kombinacija vadinama šeimyna. Vis tiek, jie yra kaip viena šeima, o darbuotojos jiems lyg mamos. Tuo labiau ir visas gyvenimas vyksta, kaip šeimoje: bendrai nusprendžiama, ką gamins, kas eis į parduotuvę, kas ką tvarkys ir panašiai“, – pasakoja ji.

Globos namų direktorė pasakoja, kad jiems vaikų norai yra patys įvairiausi nuo mažų iki didelių dalykų.

„Mes turime kompiuterių, bet būtų labai gerai atsinaujinti. Vaikams telefonų mes neperkame, tad jeigu jie juos turi, dažniausiai būna gavę dovanų arba susitaupę pinigų. Planšetes turi tik didieji vaikai, kurie dirbo ir susitaupė joms pinigų.

REKLAMA

Laisvalaikiui praverstų įvairūs kamuoliai, sporto prekės. Lauke turime krepšinio aikštelę ir norėtume ją atsinaujinti. Dviračiai praverstų, nes turime nedaug. Suprantu, kad žmonės labiau linkę dovanoti daiktus, tačiau finansinė pagalba leistų nupirkti kažką daugiau arba kažkur nusivežti vaikus. Kaip aš sakau, mums praverstų viskas, ką ir patys žmonės turi savo namuose, nes viskas yra naudojama, viskas gali sugesti“, – pasakoja ji.

Visi norintys prisidėti prie Barstyčių vaikų globos namų stebuklingų Kalėdų gali kreiptis jų puslapyje nurodytais numeriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų