REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Pamatę pirmagimio kambarį, tėvai negalėjo patikėti (nuotr. asm. archyvo)

Augant vaikui, jo kambarį reikia pakeisti kelis kartus. Vieni reikalavimai yra taikomi naujagimiui, kiti pradėjusiam vaikščioti vaikui, didesnių investicijų pareikalauja kambarys moksleiviui bei paaugliui, kuriems gyvenamoji erdvė tampa ir savęs išraiškos priemone. Kaip įrengti kambarį vaikui, kad kiekviename gyvenimo etape nereikėtų pirkti visko iš naujo, pasakoja IKEA interjero dizainerė.

6

Augant vaikui, jo kambarį reikia pakeisti kelis kartus. Vieni reikalavimai yra taikomi naujagimiui, kiti pradėjusiam vaikščioti vaikui, didesnių investicijų pareikalauja kambarys moksleiviui bei paaugliui, kuriems gyvenamoji erdvė tampa ir savęs išraiškos priemone. Kaip įrengti kambarį vaikui, kad kiekviename gyvenimo etape nereikėtų pirkti visko iš naujo, pasakoja IKEA interjero dizainerė.

REKLAMA

Interjero dizainerė Birutė Beniušė vaiko kambarį padėjo įrengti neseniai pirmagimio susilaukusiai porai. Nors mažylis dar miega tėvų kambaryje, pora norėjo įrengti tik jam skirtą erdvę, į kurią nuo trejų metų vaikas galėtų persikraustyti. Specialistė atskleidžia, kaip suderinti funkcionalumą, saugumą ir žaismingumą neišlaidaujant.

Už jus pagalvojantys baldai

Vaikai yra kur kas jautresni išoriniams veiksniams nei suaugusieji, todėl įrengiant kambarį kelių metų mažyliui, reikėtų gerai apgalvoti, kaip išvengti galimų pavojų pradedant žaislais ir baigiant baldais. Interjero dizainerė vaikų kambario įrengimui rekomenduoja naudoti tik vaikams skirtus baldus, kilimus, tekstilę. Mat jie išbandomi ir sertifikuojami laikantis specifinių reikalavimų ir atsižvelgiant į galimą vaikų elgesį, o jų gamyboje nenaudojamos kenksmingos cheminės medžiagos.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, šiame kambaryje gyvensiančiam mažyliui parinktos lovytės šonuose esantys borteliai apsaugo vaikutį, kad jis neiškristų iš lovos, o užapvalinti kampai neleis susižeisti. Tuo tarpu žaidimų erdvėje esantys staliukas ir kėdutės itin lengvi, todėl juos vaikas galės lengvai nešioti ir neužsigaus žaisdamas. Tačiau kartu kėdučių konstrukcija itin tvirta, o stalas turi net penkias kojas“, – pritaikytus pavyzdžius pateikia B. Beniušė.

REKLAMA

Su vaiku augantis kambarys

Interjero dizainerė pastebi, kad nenorėdami išlaidauti tėveliai neretai vaikų kambarį apstato suaugusiems skirtais baldais. Tačiau norint sutaupyti, reikėtų elgtis priešingai, sako dizainerė. Būtent vaikams skirti baldai padeda taupyti, o kartu leidžia sukurti mažiesiems patinkančią, patogią ir saugią erdvę.

„Neretai tėveliai tarsi peršoka vieną vaiko augimo etapą. Laukdami kūdikio pasirūpina jam pritaikytais daiktais ir baldais, o šiam paaugus susiduria su dilema – kokius baldus pasirinkti, kad jie tarnautų kuo ilgiau. Todėl mažylis iš kūdikio lovelės neretai pereina į skirtą suaugusiajam. Tačiau, pasirinkus tinkamus sprendimus – su vaikais augančius baldus – viską galima suderinti: vaikas gali turėti kūrybiškumą skatinančią ir saugią erdvę, o tėveliams nereikės išlaidauti kas kelerius metus“, – teigia B. Beniušė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pataria rinktis baldus, kurie yra lengvai transformuojami, atsižvelgiant į augančio vaiko poreikius: keičiamo ilgio lovas arba spintas, kurias galima susikomplektuoti pagal save ir laikui bėgant praplėsti papildomomis dalimis. Būtent tokius sprendimus interjero dizainerė ir pritaikė šiame kambaryje.

„Čia parinktas spintos derinys – itin geras pavyzdys. Jis lengvai modeliuojamas pagal augančio vaiko poreikius. Galima bet kada spintą praplėsti ir papildomai pridėti naujas dalis, kabyklas pakeisti į stalčiukus. Norint atnaujinti kambario interjerą, tai padaryti taip pat bus itin paprasta – tereikės išsirinkti kitokių spalvų spintos dureles ar stalčių fasadus, kurie kainuos vos kelis eurus“, – sako interjero dizainerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas nepamainomas sprendimas norintiems sutaupyti – kartu su sparčiai augančiu vaiku besikeičianti lova. Tokios mažyliams skirtos lovos – lengvai prailginamos net iki dviejų metrų. Tad vaikui augant, baldas augs kartu su juo.

Nepamiršti žaismingumo

Dizainerė pastebi, kad neretai galvodami apie kambarį mažyliui, daug ką vertiname iš suaugusiųjų pusės. Vis tik reikėtų pagalvoti, kaip baldus ir aksesuarus matys vaikas, ar jam bus patogu pasiekti savo daiktus. „Tam kad vaikas mokytųsi savarankiškumo ir pats tvarkytų savo žaislus – lentynos, kabyklos, stalčiai ir rankenėlės jam turi būti lengvai pasiekiamos“, - atkreipia dėmesį IKEA dizainerė. Ten, kur baldų aukštį pritaikyti sudėtinga, pavyzdžiui, vonios kambarys ar virtuvė, itin pravers laipteliai, kuriais pasilypėjęs vaikas galės pasiekti jam reikiamus daiktus.

REKLAMA

Mažiesiems skirtame kambaryje interjero specialistė ragina nepamiršti ir dekoracijų, aksesuarų. Šie ne tik suteikia erdvei žaismingumo ir lavina vaiko vaizduotę, bet taip pat gali būti ir itin funkcionalūs.

„Berniuko kambaryje ant sienos atsirado piešiniai. Jie ne tik puošia kambarį, bet kartu skatina vaiko kūrybiškumą ir yra praktiškas sprendimas. Mat ant juodų dekoracijos detalių galima piešti kreidelėmis, o ant laivo pritvirtintos lemputės tamsoje įsijungia nuo judesio. Taip taupoma vieta, paliekant jos laisvos vaikui judėti “, – pritaikyto praktiško sprendimo pavyzdį pateikia IKEA dizainerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų