REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento specialistai primena apie galimybę nemokamai atlikti Mantu (tuberkulino) mėginį, kuris nustato, ar vaikas yra užsikrėtęs tuberkuliozės bakterijomis.  

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento specialistai primena apie galimybę nemokamai atlikti Mantu (tuberkulino) mėginį, kuris nustato, ar vaikas yra užsikrėtęs tuberkuliozės bakterijomis.  

REKLAMA

Testas atliekamas nemokamai ne tik 7 metų amžiaus vaikams

Mantu testas (įodinis tuberkulino mėginys) dažniausiai tėvams asocijuojasi su būsimo pirmoko sveikatos patikrinimu. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką, šis testas yra apmokamas iš valstybės biudžeto lėšų ir kiekvienais metais turi būti atliktas visiems 7 metų amžiaus vaikams.

Svarbu nepamiršti, kad ne tik septynmečiai turi teisę į nemokamą tuberkulino mėginį. Minėtas teisės aktas reglamentuoja 0–6 metų bei 8–17 metų amžiaus vaikų, priklausančių toliau išvardintoms rizikos grupėms, ištyrimą dėl tuberkuliozės, t. y. valstybės finansuojamą tuberkulino mėginio atlikimą kartą per metus iki pilnametystės. Šeimos gydytojas turi paskirti mėginio atlikimą nepilnamečiams, kurie yra:

REKLAMA
REKLAMA

neskiepyti nuo tuberkuliozės;

bendraujantys su sergančiais tuberkulioze (šeimoje, kolektyve);

dažnai sergantys viršutinių kvėpavimo takų ligomis;

sergantys lėtinėmis ligomis;

gydomi kortikosteroidais;

infekuoti ŽIV arba kuriems yra kitos imunodeficitinės būklės;

priklausantys socialinės rizikos šeimoms;

gyvenantys sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, vaikų globos namuose, internatuose, pensionatuose;

REKLAMA

migrantai.

Statistika: trečdalis vaikų neištirta

NVSC duomenimis, pastaraisiais metais 32–34 proc. Lietuvos vaikų, kuriems priklausė Mantu mėginio paskyrimas, šis testas nebuvo atliktas.

Rizikos grupėms priklausantys vaikai yra dažniau neištiriami nei septynmečiai, kurie yra tikrinami visuotinai. 2016–2018 metais kas penktam 7 metų amžiaus vaikui Lietuvoje nebuvo atliktas tuberkulino mėginys, o tarp rizikos grupėms priskiriamų vaikų beveik kas antras (42–45 proc.) nebuvo ištirtas.

Teigiamas Mantu testas nepatvirtina tuberkuliozės 

Tuberkulino mėginys, atliekamas suleidus nedidelį kiekį tuberkulino po oda vidinėje dilbio dalyje, yra vertinamas sveikatos priežiūros specialisto praėjus 2–3 dienoms po testo atlikimo. Testo rezultatas (teigiamas / neigiamas) nustatomas išmatuojant patinimo, galinčio atsirasti tuberkulino įšvirkštimo vietoje, diametrą.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiamas Mantu testas nepatvirtina ligos diagnozės. Toks testo rezultatas gali reikšti, kad vaikas yra užsikrėtęs tuberkuliozės mikobakterijomis artimo sąlyčio su sergančiuoju metu, tačiau šios bakterijos nėra aktyvios vaiko organizme, jos nesidaugina ir nesukelia ligos, nepasireiškia ligai būdingi požymiai, vaikas nėra pavojingas aplinkiniams. Nustatyta, kad 5–10 proc. asmenų, užsikrėtusių tuberkuliozės bakterijomis, per gyvenimą suserga tuberkulioze.

Mantu reakcija gali būti klaidingai teigiama dėl susilpnėjusios imuninės sistemos ar vaikystėje atlikto BCG (tuberkuliozės) skiepo. Esant teigiamiems tuberkulino mėginio rezultatams šeimos gydytojas privalo siųsti vaiką į konsultaciją pas vaikų pulmonologą nuodugnesniam tyrimui bei stebėti savo paciento sveikatą dėl tuberkuliozei būdingų požymių pasireiškimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų