REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aštuonmetė Sadie Cameron iš Šiaurės Dakotos, JAV, liepos mėnesį su mama paplaukiojusi viešame baseine susirgo.

Aštuonmetė Sadie Cameron iš Šiaurės Dakotos, JAV, liepos mėnesį su mama paplaukiojusi viešame baseine susirgo.

REKLAMA

Gydytojai jai diagnozavo šiga toksinus gaminančią E.coli infekciją, kuria ji greičiausiai užsikrėtė baseine.

Po dviejų dienų Sadie buvo paguldyta į ligoninę ir jai buvo diagnozuotas hemolizinis ureminis sindromas, kurį dažnai sukelia STEC infekcijos.

Sadie dabar du kartus per savaitę atliekama dializė, o ateityje jai greičiausiai prireiks inkstų transplantacijos, rašoma dailymail.co.uk. 

Aštuonmetės mergaitės tėvai sako, kad pasiplaukiojimas baseine jai baigėsi reta inkstų liga. Sadie Cameron iš Šiaurės Dakotos liepos mėnesį su mama smagiai leido dieną prie baseino, kai staiga ji ėmė skųstis, kad skauda pilvą ir vemti. Ji buvo skubiai išvežta pas gydytojus, kurie diagnozavo E.coli infekciją – manoma, kad ją mergaitė pasigavo baseine, praneša „Valley News Live“.

Po dviejų dienų Sadie būklė tik blogėjo, todėl ji buvo paguldyta į ligoninę dėl dehidratacijos. Būtent tuomet gydytojai išsiaiškino, kad infekcija pažeidė inkstus, ir dabar Sadie yra priklausoma nuo dializės, o ateityje jai greičiausiai prireiks inkstų persodinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Liepos 17 dieną pasirodžius pirmiesiems simptomams Sadie buvo nuvežta pas gydytojus, kurie jai diagnozavo šiga toksinus gaminančią E.coli (STEC) infekciją. Šias infekcijas sukelia E.coli (ešerichiozės) bakterijos, kurios paprastai gyvena sveikų žmonių ir gyvūnų žarnynuose.

REKLAMA

Daugelis jų atmainų pavojaus nekelia, tačiau keletas gamina galingus toksinus, vadinamus šiga toksinais, kurie pažeidžia mažojo žarnyno sieneles. Infekcijos prasideda dėl kontakto su žmonių ar gyvūnų išmatomis arba suvalgo užkrėsto maisto ar atsigeria užkrėsto vandens.

Gydytojai Sadie tėvams sako, kad E.coli bakterijomis ji greičiausiai užsikrėtė viešame baseine. „Viena diena gali viską pakeisti.“ – „Valley News Live“ sako jos mama Katie. – „Mūsų gyvenimai apsivertė aukštyn kojomis.“

Po dviejų dienų, liepos 19 dieną, Sadie buvo paguldyta į Sanfordo medicinos centro ligoninę dėl įvairių simptomų, pavyzdžiui, diarėjos, pranešama „CaringBridge“ puslapyje. Gydytojai nustatė, kad jai buvo stipri dehidratacija, todėl mergaitei buvo statomos lašelinės. Atlikusi keletą testų, medikų komanda išsiaiškino, kad Sadie būklė yra daug sunkesnė, nei manyta – jai buvo diagnozuotas hemolizinis ureminis sindromas (HUS).

REKLAMA
REKLAMA

HUS – tai inkstų nepakankamumo tipas, išsiskiriantis abnormaliu kraujo trombocitų ir raudonųjų kraujo kūnelių naikinimu. Pažeistos ląstelės gali užkimšti inkstų filtravimo sistemą, ir dėl to gali kilti gyvybei pavojų keliantis inkstų nepakankamumas, informuoja „Mayo Clinic“. HUS susirgti gali bet kas, tačiau dažniausiai jis pasitaiko mažiems vaikams, užsikrėtusiems tam tikromis E.coli atmainomis.

Šiga toksinai prisitvirtina prie baltųjų kraujo kūnelių receptorių žarnyne, ir taip pasiekia inkstus. JAV Nacionalinės retų sutrikimų organizacijos duomenimis, STEC sukeltų HUS atvejų skaičius yra nuo vieno iki trijų 100 000 žmonių.

Sadie buvo perkelta į Sanfordo vaikų ligoninės intensyvųjį pediatrijos skyrių, kad jai būtų galima pradėti dializę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo labai baisu.“ – „Valley News Live“ sakė Katie. – „Matyti, kaip tai atsitinka tavo pačios vaikui yra labai traumuojanti patirtis.“

Vienu metu Sadie dializė turėjo būti atliekama 24 valandas per parą, tačiau dabar ji su šeima į ligoninę atvažiuoja du kartus per savaitę, ir ten praleidžia po tris valandas. Jos gydytojų komanda tėvams pranešė, kad ateityje Sadie greičiausiai prireiks inkstų persodinimo.

„Visi sako, kad ji yra sveika maža mergaitė ir tikrai atsigaus – taip ir buvo.“ – „Valley News Live“ sakė Katie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų