REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išmintis ateina su amžiumi, tačiau su amžiumi ateina ir daugelis įvairių ligų. Nors daugelis su senėjimu susijusių simptomų, kurie pastebime ant savo kūno, yra visiškai normalūs, kai kurie gali kelti nerimą.

Išmintis ateina su amžiumi, tačiau su amžiumi ateina ir daugelis įvairių ligų. Nors daugelis su senėjimu susijusių simptomų, kurie pastebime ant savo kūno, yra visiškai normalūs, kai kurie gali kelti nerimą.

REKLAMA

Kiekvieną, net ir smulkiausią pokytį, reikėtų atidžiai stebėti, kadangi 2/3 visų mirčių ištinka dėl su amžiumi susijusių problemų.

Šis „Bright Side“ straipsnis padės be panikos diagnozuoti su amžiumi susijusius krūtų pokyčius.

Normalūs krūtų pokyčiai

1. Strijos

Senėjimo metu dažnai išryškėja strijos. Nors jos neatrodo gražiai, tačiau jokio pavojaus nekelia. Su amžiumi organizme sumažėja už odos elastiškumą atsakingų hormonų kiekis. Būtent dėl to ir atsiranda strijos.

Dar taip gali nutikti dėl krūtų padidėjimo nėštumo metu. Jauname amžiuje strijos atsiranda dėl stipraus streso, todėl jo vertėtų saugotis.

REKLAMA
REKLAMA

2. Žemyn nulinkę speneliai

Kai senstant krūtys ir speneliai nulinksta žemyn, taip nutinka iš esmės dėl susilpnėjusių krūtinės audinių ir gravitacijos.

REKLAMA

Tačiau yra ir keletas kitų faktorių, kurių reikėtų nepamiršti. Jei jūsų krūtys didelės, arba jei jūsų kūno masės indeksas yra aukštas, krūtys nulinksta anksčiau. Be to, krūtys stangrumą gali prarasti ir dėl rūkymo.

3. Išplatėja tarpas tarp krūtų

Daugelis šių pokyčių kyla dėl organizme sumažėjusio estrogeno kiekio. Šis svarbus sekso hormonas taip pat atsakingas už stangrią krūtinę.

Tankų audinį po truputį ima keisti riebalinis audinys ir krūtims susmukus tarpas tarp jų gali atrodyti didesnis. Tačiau ar jūsų krūtys nulinks žemyn, ar į šonus, priklausys nuo jų formos ir dydžio.

REKLAMA
REKLAMA

Krūtų pokyčiai, dėl kurių vertėtų susirūpinti

1. Kieti mazgeliai

Nors krūtų mazgeliai yra užsitarnavę blogą reputaciją dėl to, kad būna vėžiniai, dauguma jų pavojaus nekelia. Pasak Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos, daugelis tokių mazgelių su vėžiu neturi nieko bendra. Tai daugiausiai nevėžiniai dariniai ir skysčių sankaupos.

Vis dėlto, atsarga gėdos nedaro. Krūties vėžys išgydomas lengviau, jei diagnozuojamas anksti. Taigi, jei pastebite naują mazgelį, užsiregistruokite į kliniką ir pasitikrinkite. Gali prireikti atlikti mamogramą arba ultragarso tyrimą, o kartais net ir biopsiją, kurios metu į mazgelį įleidžiama adata, kuria paimamos kelios jo ląstelės tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Krūtų skausmas

Vėžiniai audiniai retai kada sukelia skausmą. Vis dėlto, jei jaučiate skausmą, reikėtų susirūpinti ir būtinai kreiptis į medikus, nes yra viena reta, tačiau agresyvi vėžio forma, kuri kelia skausmą – tai uždegiminis krūties vėžys.

Be skausmo, uždegiminis krūties vėžys dar pasižymi keliais kitais išskirtiniais simptomais – tai raudoni spuogeliai. Bet kuriuo atveju, jei skausmas nepraeina savaitę ar ilgiau, turbūt laikas pasitarti su gydytoju. Vėlgi, atsarga gėdos nedaro.

3. Išskyros iš spenelių

Net jei nesilaukiate ir nežindote, išskyros iš spenelių neturėtų kelti nerimo. Šios išskyros gali būti bespalvės, pieno spalvos, gelsvos, žalsvos, rusvos ar net kraujingos. Tačiau jei pastebite, kad išskyrų būna reguliariai, arba jos pasirodo krūtį paspaudus, reikėtų pasitikrinti pas gydytoją. Tokių išskyrų formavimąsi gali sąlygoti vėžiniai audiniai.

REKLAMA

4. Krūtys atrodo skirtingai

Visiškai simetriškų krūtų pasitaiko labai retai, taigi, jei perskaičiusios straipsnį pasižiūrėsite į savo krūtis ir nuspręsite, kad jos nėra vienodos – nepulkite į paniką. Tačiau jei staiga viena krūtis sumažėja taip, kad jai prireikia vienu dydžiu mažesnės liemenėlės arba staiga atrodo stambesnė, tuomet reikėtų pasitarti su gydytoju. Staigūs vienos krūties pokyčiai gali būti vėžio požymis.

5. Raudoni spuogeliai

Raudoni spuogeliai ant krūtų paprastai atsiranda dėl bėrimų ir trumpalaikių odos problemų. Tačiau jie taip pat gali reikšti uždegiminį krūties vėžį. Ši vėžio forma yra reta, bet agresyvi. Uždegiminis krūties vėžys sudaro tik 2–4 procentus visų krūties vėžio atvejų, tačiau 7–10 procentų mirčių nuo krūties vėžio ištinka būtent dėl šios ligos.

REKLAMA

Kad būtumėte saugios, reikėtų reguliariai tikrintis krūtis. Jei matote raudonų spuogelių ir krūtis skauda, nešvaistykite laiko ir kuo greičiau pasitikrinkite.

6. Į vidų išsivertęs spenelis

Speneliai tokią formą įgauti gali dėl įvairių priežasčių. Šis fenomenas vadinamas spenelio išsivertimu ir jį sukelia už spenelio esančių audinių uždegimas ar randėjimas. Šio uždegimo priežastys gali būti įvairiausios, tai nebūtinai yra vėžys.

Tačiau vėžio atveju auglys susiformuoja už spenelio kanalo, todėl jis išsiverčia į vidų. Bet kuriuo atveju, jei pastebite, kad spenelis įgavo tokią formą, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju, ypač jei pastebite ir kitų šiame straipsnyje aprašytų simptomų.

Ar kada teko ateiti pas gydytoją, nes manėte, kad sergate kokia nors liga, tačiau paaiškėjo, kad viskas gerai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų