Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio
2019.11.08 14:38

Kiekvienas metų laikas į maisto racioną atneša tik jam būdingus produktus. Jei vasarą mėgaujamės uogomis, ankstyvą rudenį – obuoliais, tai paspaudus šaltukui imame ieškoti mandarinų. Tiesa, šie oranžinės spalvos citrusai, net jei labai primena mandarinus, iš tiesų gali skirtis ne tik pavadinimu, bet ir skoniu. Visa tai – selekcininkų nuopelnas, kurie pasauliui padovanojo ne vieną dešimtį skirtingų mandarinų rūšių. 

Klementinai. Shutterstock nuotr.

Klementinai. Shutterstock nuotr.

Rasite visus metus, bet skaniausi – paspaudus šaltukui 

Nors prekyba mandarinais net ir šaltojo klimato Lietuvoje vyksta kone visus metus, jų derlius pirkėjus labiausiai džiugina įpusėjus rudeniui. Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė, mandarinai geriausią savo skonį atskleidžia iki vėlyvos žiemos. 

REKLAMA

„Prekybos tinkle IKI pirkėjai mandarinų gali įsigyti visais metų laikais. Per metus pasiūlome apie 25 skirtingas rūšis, tačiau stebime, kad pačios populiariausios ir pirkėjų labiausiai vertinamos yra trys: tai – klementinai, likeriniai ir paprastieji mandarinai. Iš pirmo žvilgsnio, visus juos vienija oranžinė spalva ir panašus aromatas, tačiau iš tiesų kiekviena rūšis turi tik jai būdingas ypatybes. Ne veltui vieniems pirkėjams skanu rūgščiau, kiti ieško saldumo“, – sako I. Baltrušaitienė. 

Rūšių skirtumai: nuo žievelės iki formos 

Turbūt teko matyti, jog kai kurias palanges puošia ne paprastos gėlės, o mandarinmedžiai. Nors jų dovanojami vaisiai vadinami mandarinais, pats medelis dažniausiai yra japonų kilmės likerinis citrinmedis. Ant jo augantys vaisiai yra likeriniai mandarinai, kitaip dar žinomi kaip satsuma. Teigiama, kad pavadinimą padiktavo Japonijos vietovė, kurioje ir augo šių medžių pirmtakai. Šiandien šios rūšies mandarinai yra itin populiarūs ir noriai valgomi. 

„Likeriniai mandarinai – tai vidutinio dydžio, plokštesnės formos vaisiai, išsiskiriantys geltonesne spalva. Žievelė plona, neryškiai gofruota. Vaisiaus minkštimas yra oranžinio atspalvio, o valgant jaučiama lengva rūgštelė“, – atskleidžia prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė. 

I. Baltrušaitienė pasakoja, jog šiems mandarinams populiarumu nenusileidžia ir paprastieji arba kitaip dar – tikrieji mandarinai: „Tai šiek plokšti, tačiau rutuliški, ryškiai oranžinės spalvos vaisiai. Šių vaisių žievelė nėra stora, lengvai lupasi, o skiltelės nesunkiai atsiskiria viena nuo kitos. Minkštimas saldus, su neryškiai jaučiamu rūgštumo poskoniu. Paprastieji mandarinai gali turėti smulkių sėklyčių“. 

REKLAMA

Kalėdinių citrusų titulą pelnę klementinai 

Vis dėlto daugiausiai liaupsių metai iš metų sulaukia egzotiško pavadinimo mandarinai – klementinai. „Ši mandarinų rūšis gali būti vadinama tiesiog kalėdine, nes būtent klementinai dažniausiai puikuojasi šventiniuose pirkinių krepšeliuose ir yra dažniausiai valgomi šiuo periodu“, – teigia I. Baltrušaitienė. 

Klementinai iš kitų mandarinų išskiria ryškesniu skoniu, apvalesne forma ir turi mažiau citrinos rūgšties nei apelsinai. Jų žievelė yra sodriai oranžinės spalvos, paviršius – glotnus ir blizgus. Beje, šie vaisiai lupasi itin lengvai ir turi vieną išskirtinį bruožą – juose beveik niekada nėra sėklyčių. Jų minkštimas – saldžiai pamaloninantis gomurį, o vienas vaisius gali turėti nuo 7 iki 14 gardžių riekelių. 

Sakoma, jog klementinai geriausiai skonio paletę atskleidžia savo sezono metu – vėlyvą rudenį. IKI parduotuvių lentynose jie pasirodo sulig lapkričiu ir karaliauja net keletą mėnesių. 

„Rinkdamiesi šią mandarinų rūšį jų sezono metu, neabejotinai galėsite mėgautis geriausiai sunokusiais, aromatingais, saldaus skonio vaisiais, kurie į IKI parduotuves atkeliauja tiesiai iš ūkių“, – atskleidžia I. Baltrušaitienė.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Venckienės palaikymo mitingo dalyvė: aš buvau pas Neringą kameroje
DABAR RODOMA
Venckienės palaikymo mitingo dalyvė: aš buvau pas Neringą kameroje
DABAR RODOMA
Šokiruojantis įrašas: policija elektra kratė vyrą, kurio rankose – vienerių metų vaikas
DABAR RODOMA
Vyras renka žmonių nagus: nepatikėsite, kam juos naudoja
DABAR RODOMA
Šuo tapo sensacija – šeimininkui moka pasakyti žodžiais, ko nori
DABAR RODOMA
Linksmos sesučių Emilijos ir Martynos pamokos, kaip kepti pyragą
DABAR RODOMA
Mikutavičius atskleidė, kokios aistros verda „X faktoriaus“ užkulisiuose
DABAR RODOMA
Išsitraukė kamerą, kai pamatė, ką porelė veikia viduryje gatvės
DABAR RODOMA
Vyras dėl nesėkmės vakarėlyje kaltins žmoną dar ilgai: juokėsi visi
DABAR RODOMA
Keleiviai tapo dramatiško įvykio liudininkais: vaizdas priverčia sustingti
DABAR RODOMA
Oskaras Ridikas parodė išpuoselėtą kūną: be treniruočių negali
REKLAMA
Taip ruoštų bulvių dar neragavote: kirsite ir ausys linksės (worldrecipes nuotr.)
Pats metas pagalvoti, kuo nustebinsite šeimą vakarienei. Įdarytas bulves pagaminti paprasta, tačiau skoniu džiaugsitės. Jums reikės: 6 didelių bulvių, 600 gramų maltos ...
Griliažinis pyragas (Nuotr. Visko po trupinėlį)
Planuojate savo artimuosius palepinti saldžiais gaminiais? Išbandykite griliažinį pyragą, kuris ne tik sukels vaikystės nostalgiją, bet sužavės ir visą šeimą.  Biskvitas ...
Kefyro blyneliai (Nuotr. Skanūs kąsneliai)
Savaitgalį svajojate apie gardžius blynelius? Siūlome jums išbandyti išgirtus blynelius su kefyru, kuriems nereikės net aliejaus.  Blyneliams reikės: 300g miltų; 350ml ...
Persimonai - vieni populiariausių žiemos sezono vaisių. Shutterstock nuotr.
Išsirinkti ir valgyti persimonus – tikras menas. Nors jų veislių lyginant su kitais šio sezono vaisiais (į galvą iškart šauna obuoliai ir kriaušės) yra nedaug, tačiau jos labai ...
Klementinai. Shutterstock nuotr.
Kiekvienas metų laikas į maisto racioną atneša tik jam būdingus produktus. Jei vasarą mėgaujamės uogomis, ankstyvą rudenį – obuoliais, tai paspaudus šaltukui imame ieškoti ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų