REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Prasidėjus rudeniui vaistines vis dažniau užplūsta žmonės, kurie kenčia nuo reumatinių sąnarių ligų ir ieško efektyvių medikamentinių priemonių, padedančių sumažinti tuos nemalonius sąnarių skausmus. 

Prasidėjus rudeniui vaistines vis dažniau užplūsta žmonės, kurie kenčia nuo reumatinių sąnarių ligų ir ieško efektyvių medikamentinių priemonių, padedančių sumažinti tuos nemalonius sąnarių skausmus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išties, verta pastebėti, jog sąnariais ypač derėtų pasirūpinti šaltuoju metų laiku, kuomet dažnos peršalimo ligos sukelia ne tik tokius nemalonius simptomus kaip kosulys ar sloga, bet ir sąnario kapsulės uždegimas, kuris atsiranda tuomet, kai sušąlame rankas, kojas ar kelius. Tada sąnarį, kuris buvo sušalęs, ima skaudėti, jis patinsta, jį sunku sulenkti... 

REKLAMA

Tad šįkart apie tai, kaip gydyti įvairias sąnarių ligas? 

Sąnarių ligos: klasifikacija ir gydymas 

Sąnarių ligos gali būti klasifikuojamos į dvi kategorijas: 

1. Neuždegiminės - degeneracinės sąnarių ligos. Tai ligos, kurios yra susijusios su sąnarių susidėvėjimu, pvz. artrozė, kuomet yra pažeidžiama sąnario kremzlė. Degeneracinės sąnarių ligos atsiranda su amžiumi, kuomet kremzlė yra veikiama įvairių išorinių faktorių (pvz., įvairų traumų). Pastebima, jog degeneracinių ligų atsiradimui įtakos turi ir lytis: moterys yra linkę sirgti tokiomis ligomis anksčiau ir dažniau negu vyrai. 

REKLAMA
REKLAMA

2. Uždegiminės sąnarių ligos. Sąnarių uždegimas gali prasidėti ir nuo tam tikrų infekcinių ligų, pvz., Laimo ligos ar žarnyno infekcijos. Prie uždegiminių sąnarių ligų priskiriamos ir autoimuninės ligos, tokios kaip, pvz., reumatoidinis artritas, kuomet sąnariai deformuojasi, žmogus tampa nedarbingas, jaučiamas nuolatinis nuovargis bei silpnumas. 

Kaulų ir sąnarių skausmo priežastimi labai dažnai tampa tam tikros kaulų ir sąnarių ligos, pvz., osteoporozė. Esant sąnarių ligoms reikėtų taikyti ne tik medikamentinį gydymą, bet ir keisti gyvenimo būdą. Pvz., jei žmogui diagnozuotas artritas (sąnarių uždegimas), jam reikėtų nepersitempti dirbant kasdieninius darbus, nekilnoti sunkių daiktų, kasdien sąnarius bent šiek tiek pamankštinti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei vargina sąnarių ligos, tuomet taip pat labai svarbu nuolat stebėti savo sąnarių būklę ir atsakyti į tokius klausimus: ar jie patinę, ar juos skauda anksti ryte, ar vakare, grįžus po darbo? Jei sąnariai yra patinę, sąnarių skausmas kasdien neduoda ramiai gyventi, tuomet jau galima įtarti, jog tai - sąnario uždegimas – reikalingas medikamentinis gydymas. 

Kai kada sąnarių skausmas – įprastas reiškinys aktyvių žmonių gyvenime. Daugelis iš mūsų karts nuo karto dirbame, fiziniai krūviai būna per dideli, tad dėl to kenčia sąnariai, atsiranda sąnarių ir raumenų nuovargis, kuris praeina savaime. Tačiau yra situacijų, kada geriau neignoruoti sąnarių skausmo. Pvz., jei klubo sąnario skausmas atsiranda be priežasties, jis trunka ne kelias valandas, bet kelias ar daugiau dienų, o kartais klubo skausmas nepraeina net savaitę ar dar ilgiau, sąnarys patinsta – tai jau rimtas simptomas, jog nevalia ignoruoti ir užsiimti savigyda, metas eiti pas gydytoją, gali būti, jog jums bus diagnozuota artritas ar osteortritas. 

REKLAMA

Sąnarių ligas yra būtina gydyti, nes sergant jomis žūva elastingoji sąnario kremzlė, dėl to yra pažeidžiama visa sąnario struktūra, nukenčia kremzlė, raiščiai, kaulas, raumenys. Blogiausia tai, jog toks procesas vyksta lėtai, daug metų, o jo pradžia dažnai būna net nepastebima. 

Tad vos tik pajusite pirmuosius sąnarių skausmus, žinokite, jog tą vietą reikia šildyti. Be to, itin pravers medicinos priemonė nuo sąnarių skausmo, pvz., „Perskindol“. Taip pat, jei vargina viena iš dažniausiai pasitaikančių sąnarių ligų – osteoartritas – nepamirškite daugiau judėti. Nebūtina diena iš dienos prakaitą lieti sporto klube, užtenka bent kelias dešimtis minučių kasdien pasivaikščioti gryname ore, skirti laiko mankštai namuose. 

REKLAMA

Podagra: Gintaro istorija 

Gintaras jau seniai buvo nebe jaunuolis, vyras buvo įkopęs į ketvirtą dešimtmetį ir skundėsi, jog jį vargina sąnario uždegimas, kuris, ilgą laiką negydomas, tapo ūmiu. Kaip ir buvo galima tikėtis, buvo pažeista pėdų pirštų sąnariai. Ir tik vėliau, kai staiga prasidėjo ligos priepuolis, vyras kreipėsi į medikus ir sužinojo, jog jam – podagra – taip vadinama „karalių liga“. 

„Esu tipinis Lietuvos vyras – mėgstu kiaulieną, nevengiu užsukti į greito maisto restoranus, tad gausus riebaus maisto vartojimas man tikrai nėra svetima. O ir alkoholio taurelę savaitgaliais su draugais išlenkiu“, - savo mintimis apie ne itin sveiką gyvenimo būdą dalinosi Gintaras, jau kelerius metus sergantis podagra. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Blogiausia tai, kad ši liga neišgydoma, tad per tuos metus teko išmokti su ja susigyventi. Visaip būna, bet pastebėjau, jog podagros priepuoliai dažniausiai yra linkę prasidėti staiga, naktį arba anksti ryte. Tada pajaučiu stiprų skausmą, pažeistas sąnarys tinsta, parausta, tampa karštas. Man priepuoliai neretai įvyksta pėdų sąnariuose, tad dėl stipraus skausmo aš negaliu priminti kojos, avėti batų, o kartais dar ir temperatūra pakyla, atsiranda galvos skausmas. Lovos rėžimas tokiais atvejais garantuotas“, – apie nemalonius podagros simptomus pasakojo Gintaras. 

REKLAMA

Paklausus, kaip vyras gydosi šią ligą, jis teigė: „Malšinu tik simptomus, pvz., sąnarių skausmus. Naudoju tepalą sąnarių skausmui mažinti. Ir nors negydomas podagros priepuolis praeina per 5 – 7 dienas, tačiau visi tie ligos simptomai kartais išties būna nepakenčiami, tenka imtis medikamentinių priemonių skausmo malšinimui. Laimei, antras podagros priepuolis pasikartoja gana vėlai – tik po maždaug vienerių ar dviejų metų. Tačiau pastebėjau, jog jei negydau ligos, tuomet podagros priepuoliai dažnėja, apima daugiau sąnarių, ilgiau užsitęsia, o skausmas tampa lėtiniu.“ 

REKLAMA

Ar pasikeitė gyvenimo būdas?, - teiravomės Gintaro. Jo teigimu, sergant podagra, privaloma laikytis griežtos dietos. Tad vyrui teko riboti maisto produktus, kurių sudėtyje yra daug purinų: mėsą, riebią žuvį, alkoholį, kavą... Anot Gintaro, „Jei pažvelgsime į medicinos terminų žodyną, matysime, jog podagra yra apibrėžiama kaip lėtinė liga, kuri yra susijusi su purininių medžiagų (medžiagų, iš kurių žmogaus organizme yra gaminama šlapimo rūgštis) apykaitos sutrikimu, kai kraujyje padidėja šlapimo rūgšties, o audiniuose ima kauptis jos druskos (uratai). Tad norint palengvinti ligos simptomus būtina atkreipti dėmesį į savo kasdieninę mitybą ir vengti „purininio“ maisto, nes sergant podagra dėl kraujyje ir kituose organizmo skysčiuose padidėjusio šlapimo rūgšties kiekio atsiranda natrio uratų kristalų, kurie gali nusėsti sąnariuose ir audiniuose aplink juos, o taip pat ir vidaus organuose. Kristalų atsiradimas sąnaryje sukelia ūminį sąnario uždegimą – podagrinį artritą. “ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabaigai: klausimas - kas bendro tarp sinovijos ir atšalusių orų? 

Rudenį sąnarių skausmas – dažnas nusiskundimas. Atšalę orai sąlygoja sąnarių gėlimą, skausmą ar net tinimą, ypač dažnai pasireiškiantį didžiuosiuose sąnariuose, kuriuose yra daugiau sinovinio skysčio. 

Sinovija (sąnarių tepalas) – tai skaidrus geltonas skystis, kuris yra tarp paslankių sąnario kaulų, jo dėka kaulai laisvai gali judėti. Kuomet tas sąnarinis tepalas prisipildo neorganinių medžiagų ir toksinių druskų (patenkančių net iš geriamo vandens), tuomet ir gali prasidėti stiprus sąnarių skausmas. 

Taip pat, kuomet kinta slėgis atmosferoje, tuomet keičiasi ir slėgis sąnario viduje, sąnarys ima gaminti dar daugiau skysčio. Visa tai paveikia pažeistas sąnario dalis, paaštrėja skausmas sąnariuose. Todėl tie, kas serga įvairiomis sąnarių ligomis turėtų vengti ilgai būti šaltoje ir drėgnoje aplinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų