Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio
2019.10.29 13:08

Neprisimenu, kada paskutinį kartą prašiau perduoti didžiausius komplimentus šefui!“ – sakė garsaus ratatouille troškinio, kartais dar vadinamo „vienos skardos“ patiekalu, paragavęs rūstusis maisto kritikas Antonas Ego. Viename puode ar skardoje kepamos, troškinamos, garinamos daržovės, mėsa ar kitos gėrybės atskleidžia puikius kvapus ir skonius. O svarbiausia – gamindami šiuos patiekalus taupote savo jėgas, laiką ir palaikote atsakingo vartojimo filosofiją. 

Žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais. Shutterstock nuotr.

Žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais. Shutterstock nuotr.

Pasimokyti galime iš praeities – kuo svarbi „vienos skardos“ tradicija? 

Iš pasakų ar filmų galite prisiminti, kaip senovėje atrodydavo šeimos vakarienė. Ant krosnies garuodavo vienas puodas, jame virdavo sezoninės gėrybės ir mėsa. Vėliau situacija virtuvėse sparčiai keitėsi. Žmonių šaldytuvus papildė kur kas gausesnės maisto atsargos, kurias ėmėme gaminti skirtinguose puoduose, keptuvėse ar kepimo dubenyse. Tačiau prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi, kad įsivyraujantis tvarus gyvenimo būdas mums vėl primena ir „vienos skardos“ ar „vieno puodo“ (kaip pavadinsite, taip nepagadinsite) patiekalus. Šie itin sparčiai kopia į populiarumo viršūnes. 

REKLAMA

„Ne kiekvienas iš mūsų vakarais galime skirti laiko paruošti tris skirtingus patiekalus – mėsą, daržoves ir dar padažą. Dažnai iškeliame klausimą – o ką daryti su nesunaudojamu maistu? Gamindami pagal „vienos skardos“ receptus užtikriname maisto ir naudingųjų medžiagų įvairovę, sutaupome laiko, o pats maisto gaminimas neužtrunka, galime skirti vakarą sau ar šeimai“, – pasakoja maisto ekspertė V. Juodkazienė. 

„Vieno puodo“ patiekalai mėgstami daugelyje pasaulio šalių. Kai kurios tautos juos net įtraukė į savo kulinarinį paveldą tarsi įrodydamos – gardžiam maistui krūva puodų ir keptuvių nėra būtini. Italai pasauliui dovanojo viename puode maišomą rizotą, ispanų paelija kepinama vienoje keptuvėje, o prancūzai kepa ne tik ratatouille, bet ir puode troškina daugelio dievinamą kasulę (pranc. cassoulet) – antieną, kiaulienos dešreles ar pupeles. 

Sunaudosite visus produktus 

„Vieno puodo“ patiekalai puikiai tinka taupantiems ne vien laiką, bet ir maistą. Jei šaldytuve užsiliko nepanaudotų šviežių daržovių ar laužote galvą, kaip naujai pagaminti vištienos blauzdeles, o gal turite mėsos dešrelių ir svarstote, kokius pietus iš jų „suręsti“, imkite skardą ir sudėkite į ją šiuos produktus – kelios dešimtys minučių ir ant stalo garuos kvapnus maistas. 

„Gamindami „vieno puodo“ patiekalą panaudosite vos vieną dubenį ar keptuvę, o, štai, šaldytuvas bus gerokai ištuštintas, nes galėsite pritaikyti įvairiausius nesunaudojamus produktus. Žinoma, visada gardu valgyti šviežią, traškų maistą, tad pirkėjams siūlome rinktis ir derinti „vieno puodo“ patiekalų skonius ir iš mūsų parduotuvėse siūlomo gausaus šviežių daržovių, mėsos ar žuvies asortimento“, – teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė V. Juodkazienė. 

REKLAMA

Beje, maisto ekspertė pastebi, kad gaminant „vienos skardos“ patiekalus lengva skaičiuoti ir reguliuoti porcijų kiekį. Paprastas paruošimas ir trumpas patiekalo gaminimo laikas reiškia ir mažesnį sunaudotą elektros energijos ar vandens kiekį, tad populiarėjantys „vieno puodo“ pietūs ar vakarienės pelnytai įsilieja į atsakingos gamybos bei vartojimo filosofiją (angl. zero waste). 

Kelionė per pasaulio virtuves 

V. Juodkazienė patikina, kad gamindami „vieno puodo“ valgius ir ieškodami receptų galite leistis į kelionę per pasaulio virtuves, mat kiekviena kultūra – nuo Tolimųjų Rytų iki Afrikos – turi savitas šių patiekalų versijas. 

„Slovėnai prie „vieno puodo“ patiekalų priskiria sriubą, pavadinimu ričet, kurios pagrindinės sudedamosios dalys – daržovės ir kiauliena. Makedonai moliniame inde kepa pupeles ir papriką – vadinamąjį tavče gravče. Jei sumanysite nusikelti į Rytus, pabandykite iš virtų ryžių pasigaminti korėjietiškąjį bibimbap, kuriam prireiks vienos didelės keptuvės. O Pietų Afrikoje populiarusis potjiekos verdamas lauke, kurio pavadinimas pažodžiui verčiamas kaip mažų puodų maistas“, – pasakoja V. Juodkazienė. 

Nesudėtingas „vieno puodo“ patiekalas papirks ir visko mačiusius gurmanus. Jis primins vieną gastronominę tiesą – iš paprasto, šviežio ir kokybiško maisto gimsta dieviško skonio patiekalai. 

Jautienos kukuliai čili padaže 

Reikės: 

• 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus; 

• 12 jautienos faršo mėsos kukulių; 

• 1 smulkiai pjaustytas svogūnas; 

• 2 juostelėmis pjaustytos paprikos; 

• 2 skiltelės česnako; 

• 1 arbat. šaukšt. paprikos miltelių; 

• 2 arbat. šaukšt. malto kumino; 

• 1 kupinas valg. šaukšt. rudojo cukraus; 

• 800 g smulkintų pomidorų skardinėje; 

• 800 g juodųjų pupelių skardinėje; 

• sauja šviežios kalendros smulkintų lapų ir stiebų; 

• virtų ryžių (garnyrui). 

Gaminimas: 

Ant vidutinės ugnies dideliame puode įkaitinkite aliejų. Pakepinkite jautienos kukulius kol apskrus (maždaug 5 min.), trumpam perdėkite į lėkštę. Puode pakepinkite svogūną ir papriką su žiupsneliu druskos. Berkite kalendros stiebus, smulkintą česnaką, paprikos ir kumino prieskonius ir pakepinkite dar minutę. Suberkite cukrų, pomidorus, pupeles ir patroškinkite ant silpnos ugnies. Pagal skonį pagardinkite druska. Galiausiai dėkite kukulius į keptuvę ir kepkite uždengę 15 min. Patiekite troškinį su ryžiais, ant viršaus pabarstykite kalendros lapų. 

REKLAMA

Jautienos kukuliai čili padaže. Shutterstock nuotr.

Jautienos kukuliai čili padaže. Shutterstock nuotr.

Žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais 

Reikės: 

• 175 g juodųjų alyvuogių (aliejuje) be kaulo; 

• 1 didelio stambiai pjaustyto svogūno; 

• 400 g smulkintų pomidorų skardinėje; 

• 4 baltos žuvies (menkės, hoki ar kitos) filė; 

• petražolių pagardinimui; 

• keletas citrinos skiltelių pagardinimui. 

Gaminimas: 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Orkaitei tinkamame puode įkaitinkite 1 valg. šaukšt. nuo alyvuogių nupilto aliejaus. Sudėkite svogūną ir gerai pamaišykite, pakepinkite keletą minučių ir vėl išmaišykite. Sudėkite pomidorus, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Patroškinkite. Tada ant viršaus sudėkite alyvuoges. Taip pat dėkite žuvį ir įpilkite dar šiek tiek nuo alyvuogių atlikusio aliejaus. Pašaukite į orkaitę, laukite, kol žuvis iškeps 

(apie 15 min.). Patiekite tiesiai iš orkaitės, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, pagardinimui išspauskite skiltelę citrinos. 

Troškinta vištiena su daržovėmis 

Reikės: 

• 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus; 

• 1 smulkiai pjaustyto poro; 

• 2 smulkiai pjaustyto česnako skiltelių; 

• žiupsnelis šviežio čiobrelio; 

• 8 vištienos šlaunelių mėsos (be odos ir kaulų); 

• 500 g bulvių; 

• 350 ml vištienos sultinio; 

• 200 g šparaginių pupelių; 

• 350 g šaldytų žaliųjų žirnelių; 

• kelių citrinos skiltelių pagardinimui. 

Gaminimas: 

Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintus porus, česnakus, čiobrelius, uždenkite ir pakepkite 10 min. vis pamaišydami. Sudėkite prieš tai pamarinuotą vištieną ir bulves. Ugnį padidinkite, supilkite sultinį ir palaukite, kol užvirs. Užvirus, ugnį sumažinkite ir leiskite viskam pasitroškinti maždaug 35 min. Sudėkite šparagines pupeles ir žirnelius, patroškinkite dar 10 min. Baigus troškinti pagal skonį pagardinkite druska, patiekite su skiltele citrinos. 

REKLAMA

Karibų jūros dešrelių troškinys 

Reikės: 

• 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus; 

• 400 g plonų dešrelių; 

• 1 raudono smulkinto svogūno; 

• 1 vidutinio dydžio saldžios bulvės, nuluptos, supjaustytos gabalėliais; 

• 1 nedidelio mango supjaustyto gabalėliais; 

• 1 didesnės smulkintos raudonosios paprikos; 

• 1 valg. šaukšt. paprikos miltelių; 

• saujos šviežių pjaustytų petražolių. 

Gaminimas: 

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros. Į gilesnį kepimo indą sudėkite dešreles, raudonuosius svogūnus, bulvę, mangus ir papriką. Apibarstykite paprikos milteliais. Viską gerai pamaišykite, užpilkite aliejaus. Kepkite patiekalą apie pusvalandį. Įpusėjus kepti, pabarstykite petražolėmis. Garnyrui puikiai tiks patiekti su bulvių koše.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
32 Valančiūno taškai neišgelbėjo „Grizzlies“
DABAR RODOMA
Kulvinskytė prakalbo apie šeimos pagausėjimą: to laukia visa šeima
DABAR RODOMA
Bijojo judėti net automobilyje: „ledo bombos“ talžė automobilio langą
DABAR RODOMA
Vyras nufilmavo, kaip degalinė apgavo ir priskaičiavo daugiau už kurą
DABAR RODOMA
Paviešinta: apsvaigintą moterį nusitempė nepažįstamas, o apsauga nieko nesiėmė
DABAR RODOMA
In memoriam Vitalijus Cololo: draugai ir bendražygiai apie mirusį vyrą
DABAR RODOMA
„X faktoriuje“ – pirmoji kritika Gerdai: teisėjai pasakė, ko nori iš jos
DABAR RODOMA
Paviešintas įžūlus moters poelgis parduotuvėje: ją teisė 4 milijonai internautų
DABAR RODOMA
Akimirka sujaudino tūkstančius: berniukas pirmą kartą išvydo spalvas
REKLAMA
Soti mišrainė su silke (Nuotr. worldrecipes.eu)
Artėjant didžiosioms metų šventėms, daugelis šeimininkių jau ieško įvairiausių silkės receptų. Šiandien su jumis dalijamės sočios mišrainės su silke receptu, kuris tikrai ...
„La Maistas“ laidoje – patiekalai iš silkės: tokių dar neteko ragauti (nuotr. Organizatorių)
Artėjant gražiausioms metų šventėms TV3 kulinarinėje laidoje „La Maistas“ virtuvės šefai Vylius Blauzdavičius, Tomas Rimydis ir Odeta Jackytė-Kudopčenkienė improvizuos silkės ...
Kalėdiniai sausainiukai (Nuotr. Skanūs kąsneliai)
Jau planuojate kepti gardžiuos kalėdinius imbierinius sausainiukus? Tuomet siūlome jums išbandyti šį receptą, pagal kurį sausainiukai gausis gardūs kaip niekada anksčiau.
Balta mišrainė su liežuviu (Nuotr. Rasos virtuvės užrašai)
„Šios mišrainės variantų pasaulyje yra daugybė. Mes lietuviai, jas tiesiog vadiname balta mišraine. Gal ir nieko naujo, bet kartais į jas įdedu ir virtą kiaulės liežuvį. Labai ...
Sausainiai su cinamonu. Shutterstock nuotr.
Sausainiai – neabejotinai vieni iš dažniausiai pasirenkamų saldumynų. Jie ne tik pasaldina kasdienybę, bet taip pat gali būti maloniai traškūs bei įvairių skonių – nuo riešutų ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay

Top Video

Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
32 Valančiūno taškai neišgelbėjo „Grizzlies“
DABAR RODOMA
Kulvinskytė prakalbo apie šeimos pagausėjimą: to laukia visa šeima
DABAR RODOMA
Bijojo judėti net automobilyje: „ledo bombos“ talžė automobilio langą
DABAR RODOMA
Vyras nufilmavo, kaip degalinė apgavo ir priskaičiavo daugiau už kurą
DABAR RODOMA
Paviešinta: apsvaigintą moterį nusitempė nepažįstamas, o apsauga nieko nesiėmė
DABAR RODOMA
In memoriam Vitalijus Cololo: draugai ir bendražygiai apie mirusį vyrą
DABAR RODOMA
„X faktoriuje“ – pirmoji kritika Gerdai: teisėjai pasakė, ko nori iš jos
DABAR RODOMA
Paviešintas įžūlus moters poelgis parduotuvėje: ją teisė 4 milijonai internautų
DABAR RODOMA
Akimirka sujaudino tūkstančius: berniukas pirmą kartą išvydo spalvas
Nepavykus susitarti dėl pinigų ugniagesiai ir kiti pareigūnai ruošiasi streikams
DABAR RODOMA
Nepavykus susitarti dėl pinigų ugniagesiai ir kiti pareigūnai ruošiasi streikams
DABAR RODOMA
Neįprasti vaikų vardai: kalbininkai draudžia, o tėvai eina į teismus ir laimi
DABAR RODOMA
Tyrimas parodė, apie kokias dovanas labiausiai svajoja gyventojai
DABAR RODOMA
Dalinamos 1 tūkst. kompensacijos už automobilį: suskaičiuota, kiek žmonių kreipėsi
DABAR RODOMA
Avarija sostinėje: po smūgio automobilis atsidūrė ant šaligatvio
DABAR RODOMA
„La maistas“ komanda ir visa TV3 televizija siunčia palaikymą Cololo šeimai
DABAR RODOMA
Anykščiai meta iššūkį visoms žaliaskarėms: bus metalinė ir ant vandens
DABAR RODOMA
Surengė perėjų reidą: rezultatai itin liūdni
DABAR RODOMA
Ornitologai įvertino Kauno priemones išvyti varnoms: padės tik trumpam
DABAR RODOMA
Eurojackpot „X faktoriaus“ pirmieji užkulisiai: komandos nerimas ir žiūrovų vertinimas
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų