REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Neprisimenu, kada paskutinį kartą prašiau perduoti didžiausius komplimentus šefui!“ – sakė garsaus ratatouille troškinio, kartais dar vadinamo „vienos skardos“ patiekalu, paragavęs rūstusis maisto kritikas Antonas Ego. Viename puode ar skardoje kepamos, troškinamos, garinamos daržovės, mėsa ar kitos gėrybės atskleidžia puikius kvapus ir skonius. O svarbiausia – gamindami šiuos patiekalus taupote savo jėgas, laiką ir palaikote atsakingo vartojimo filosofiją. 

Neprisimenu, kada paskutinį kartą prašiau perduoti didžiausius komplimentus šefui!“ – sakė garsaus ratatouille troškinio, kartais dar vadinamo „vienos skardos“ patiekalu, paragavęs rūstusis maisto kritikas Antonas Ego. Viename puode ar skardoje kepamos, troškinamos, garinamos daržovės, mėsa ar kitos gėrybės atskleidžia puikius kvapus ir skonius. O svarbiausia – gamindami šiuos patiekalus taupote savo jėgas, laiką ir palaikote atsakingo vartojimo filosofiją. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasimokyti galime iš praeities – kuo svarbi „vienos skardos“ tradicija? 

Iš pasakų ar filmų galite prisiminti, kaip senovėje atrodydavo šeimos vakarienė. Ant krosnies garuodavo vienas puodas, jame virdavo sezoninės gėrybės ir mėsa. Vėliau situacija virtuvėse sparčiai keitėsi. Žmonių šaldytuvus papildė kur kas gausesnės maisto atsargos, kurias ėmėme gaminti skirtinguose puoduose, keptuvėse ar kepimo dubenyse. Tačiau prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi, kad įsivyraujantis tvarus gyvenimo būdas mums vėl primena ir „vienos skardos“ ar „vieno puodo“ (kaip pavadinsite, taip nepagadinsite) patiekalus. Šie itin sparčiai kopia į populiarumo viršūnes. 

REKLAMA

„Ne kiekvienas iš mūsų vakarais galime skirti laiko paruošti tris skirtingus patiekalus – mėsą, daržoves ir dar padažą. Dažnai iškeliame klausimą – o ką daryti su nesunaudojamu maistu? Gamindami pagal „vienos skardos“ receptus užtikriname maisto ir naudingųjų medžiagų įvairovę, sutaupome laiko, o pats maisto gaminimas neužtrunka, galime skirti vakarą sau ar šeimai“, – pasakoja maisto ekspertė V. Juodkazienė. 

REKLAMA
REKLAMA

„Vieno puodo“ patiekalai mėgstami daugelyje pasaulio šalių. Kai kurios tautos juos net įtraukė į savo kulinarinį paveldą tarsi įrodydamos – gardžiam maistui krūva puodų ir keptuvių nėra būtini. Italai pasauliui dovanojo viename puode maišomą rizotą, ispanų paelija kepinama vienoje keptuvėje, o prancūzai kepa ne tik ratatouille, bet ir puode troškina daugelio dievinamą kasulę (pranc. cassoulet) – antieną, kiaulienos dešreles ar pupeles. 

Sunaudosite visus produktus 

„Vieno puodo“ patiekalai puikiai tinka taupantiems ne vien laiką, bet ir maistą. Jei šaldytuve užsiliko nepanaudotų šviežių daržovių ar laužote galvą, kaip naujai pagaminti vištienos blauzdeles, o gal turite mėsos dešrelių ir svarstote, kokius pietus iš jų „suręsti“, imkite skardą ir sudėkite į ją šiuos produktus – kelios dešimtys minučių ir ant stalo garuos kvapnus maistas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gamindami „vieno puodo“ patiekalą panaudosite vos vieną dubenį ar keptuvę, o, štai, šaldytuvas bus gerokai ištuštintas, nes galėsite pritaikyti įvairiausius nesunaudojamus produktus. Žinoma, visada gardu valgyti šviežią, traškų maistą, tad pirkėjams siūlome rinktis ir derinti „vieno puodo“ patiekalų skonius ir iš mūsų parduotuvėse siūlomo gausaus šviežių daržovių, mėsos ar žuvies asortimento“, – teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė V. Juodkazienė. 

Beje, maisto ekspertė pastebi, kad gaminant „vienos skardos“ patiekalus lengva skaičiuoti ir reguliuoti porcijų kiekį. Paprastas paruošimas ir trumpas patiekalo gaminimo laikas reiškia ir mažesnį sunaudotą elektros energijos ar vandens kiekį, tad populiarėjantys „vieno puodo“ pietūs ar vakarienės pelnytai įsilieja į atsakingos gamybos bei vartojimo filosofiją (angl. zero waste). 

REKLAMA

Kelionė per pasaulio virtuves 

V. Juodkazienė patikina, kad gamindami „vieno puodo“ valgius ir ieškodami receptų galite leistis į kelionę per pasaulio virtuves, mat kiekviena kultūra – nuo Tolimųjų Rytų iki Afrikos – turi savitas šių patiekalų versijas. 

„Slovėnai prie „vieno puodo“ patiekalų priskiria sriubą, pavadinimu ričet, kurios pagrindinės sudedamosios dalys – daržovės ir kiauliena. Makedonai moliniame inde kepa pupeles ir papriką – vadinamąjį tavče gravče. Jei sumanysite nusikelti į Rytus, pabandykite iš virtų ryžių pasigaminti korėjietiškąjį bibimbap, kuriam prireiks vienos didelės keptuvės. O Pietų Afrikoje populiarusis potjiekos verdamas lauke, kurio pavadinimas pažodžiui verčiamas kaip mažų puodų maistas“, – pasakoja V. Juodkazienė. 

REKLAMA

Nesudėtingas „vieno puodo“ patiekalas papirks ir visko mačiusius gurmanus. Jis primins vieną gastronominę tiesą – iš paprasto, šviežio ir kokybiško maisto gimsta dieviško skonio patiekalai. 

Jautienos kukuliai čili padaže 

Reikės: 

• 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus; 

• 12 jautienos faršo mėsos kukulių; 

• 1 smulkiai pjaustytas svogūnas; 

• 2 juostelėmis pjaustytos paprikos; 

• 2 skiltelės česnako; 

• 1 arbat. šaukšt. paprikos miltelių; 

• 2 arbat. šaukšt. malto kumino; 

• 1 kupinas valg. šaukšt. rudojo cukraus; 

• 800 g smulkintų pomidorų skardinėje; 

• 800 g juodųjų pupelių skardinėje; 

• sauja šviežios kalendros smulkintų lapų ir stiebų; 

• virtų ryžių (garnyrui). 

Gaminimas: 

Ant vidutinės ugnies dideliame puode įkaitinkite aliejų. Pakepinkite jautienos kukulius kol apskrus (maždaug 5 min.), trumpam perdėkite į lėkštę. Puode pakepinkite svogūną ir papriką su žiupsneliu druskos. Berkite kalendros stiebus, smulkintą česnaką, paprikos ir kumino prieskonius ir pakepinkite dar minutę. Suberkite cukrų, pomidorus, pupeles ir patroškinkite ant silpnos ugnies. Pagal skonį pagardinkite druska. Galiausiai dėkite kukulius į keptuvę ir kepkite uždengę 15 min. Patiekite troškinį su ryžiais, ant viršaus pabarstykite kalendros lapų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais 

Reikės: 

• 175 g juodųjų alyvuogių (aliejuje) be kaulo; 

• 1 didelio stambiai pjaustyto svogūno; 

• 400 g smulkintų pomidorų skardinėje; 

• 4 baltos žuvies (menkės, hoki ar kitos) filė; 

• petražolių pagardinimui; 

• keletas citrinos skiltelių pagardinimui. 

Gaminimas: 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Orkaitei tinkamame puode įkaitinkite 1 valg. šaukšt. nuo alyvuogių nupilto aliejaus. Sudėkite svogūną ir gerai pamaišykite, pakepinkite keletą minučių ir vėl išmaišykite. Sudėkite pomidorus, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Patroškinkite. Tada ant viršaus sudėkite alyvuoges. Taip pat dėkite žuvį ir įpilkite dar šiek tiek nuo alyvuogių atlikusio aliejaus. Pašaukite į orkaitę, laukite, kol žuvis iškeps 

REKLAMA

(apie 15 min.). Patiekite tiesiai iš orkaitės, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, pagardinimui išspauskite skiltelę citrinos. 

Troškinta vištiena su daržovėmis 

Reikės: 

• 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus; 

• 1 smulkiai pjaustyto poro; 

• 2 smulkiai pjaustyto česnako skiltelių; 

• žiupsnelis šviežio čiobrelio; 

• 8 vištienos šlaunelių mėsos (be odos ir kaulų); 

• 500 g bulvių; 

• 350 ml vištienos sultinio; 

• 200 g šparaginių pupelių; 

• 350 g šaldytų žaliųjų žirnelių; 

• kelių citrinos skiltelių pagardinimui. 

Gaminimas: 

Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintus porus, česnakus, čiobrelius, uždenkite ir pakepkite 10 min. vis pamaišydami. Sudėkite prieš tai pamarinuotą vištieną ir bulves. Ugnį padidinkite, supilkite sultinį ir palaukite, kol užvirs. Užvirus, ugnį sumažinkite ir leiskite viskam pasitroškinti maždaug 35 min. Sudėkite šparagines pupeles ir žirnelius, patroškinkite dar 10 min. Baigus troškinti pagal skonį pagardinkite druska, patiekite su skiltele citrinos. 

REKLAMA

Karibų jūros dešrelių troškinys 

Reikės: 

• 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus; 

• 400 g plonų dešrelių; 

• 1 raudono smulkinto svogūno; 

• 1 vidutinio dydžio saldžios bulvės, nuluptos, supjaustytos gabalėliais; 

• 1 nedidelio mango supjaustyto gabalėliais; 

• 1 didesnės smulkintos raudonosios paprikos; 

• 1 valg. šaukšt. paprikos miltelių; 

• saujos šviežių pjaustytų petražolių. 

Gaminimas: 

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros. Į gilesnį kepimo indą sudėkite dešreles, raudonuosius svogūnus, bulvę, mangus ir papriką. Apibarstykite paprikos milteliais. Viską gerai pamaišykite, užpilkite aliejaus. Kepkite patiekalą apie pusvalandį. Įpusėjus kepti, pabarstykite petražolėmis. Garnyrui puikiai tiks patiekti su bulvių koše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų