REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Persimonai – egzotiško skonio vieni populiariausių šaltojo sezono vaisių Lietuvoje. Mitybos specialistai sako, kad persimonų sudėtyje gausu vitamino C, A, kalio, geležies ir kitų organizmui reikalingų medžiagų.

Persimonai – egzotiško skonio vieni populiariausių šaltojo sezono vaisių Lietuvoje. Mitybos specialistai sako, kad persimonų sudėtyje gausu vitamino C, A, kalio, geležies ir kitų organizmui reikalingų medžiagų.

REKLAMA

Savo ruožtu maisto ekspertai dalijasi originalių patiekalų receptais – nuo salotų iki troškinių, kuriuose pirmuoju smuiku griežia persimonai.

Naudingi širdies ir žarnyno veiklai Persimonai paplitę nuo Šiaurės Amerikos iki Japonijos, o Graikijoje jie išdidžiai vadinami „dievų vaisiais“. Lietuvoje šaltąjį sezoną didieji persimonai patenka į populiariausiųjų vaisių TOP 5-uką, sudarydami rimtą konkurenciją netgi mandarinams. Parduotuvių lentynas pasiekę spalio mėnesį, jie lietuvių graibstyte graibstomi visą šaltąjį sezoną.

Dietistė Živilė Dumbraitė akcentuoja, kad persimonuose esančios medžiagos mūsų organizmui teikia daug naudos. „Persimonuose gausu vitamino C ir net 50 proc. rekomenduojamos vitamino A paros normos. Be gausybės gerųjų savybių, minėti vitaminai stiprina imuninę sistemą, o tai mums ypač svarbu rudenį ir žiemą.

REKLAMA
REKLAMA

Valgydami persimonus taip pat gauname virškinimą gerinančių skaidulų ir kalio – medžiagos, naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai“, – atkreipia dėmesį Ž. Dumbraitė.

REKLAMA

Jeigu skubate į treniruotę ar ilgą darbo dieną pristigote jėgų, galite suvalgyti persimoną – būdamas natūralus angliavandenių šaltinis, šis vaisius padės palaikyti energiją.

Ryškiaspalviuose persimonuose yra ir beta karoteno, kuris vertinamas kaip veiksmingas antioksidantas, organizme naikinantis laisvuosius radikalus, pažeidžiančius ląsteles. Beje, būtent beta karotenas suteikia vaisiui ir ryškią oranžinę spalvą. Vaisiuose esančias medžiagas papildo geležis ir kalcis, kurių gyvybiškai reikia norint, kad organizmo darbas gerai funkcionuotų.

REKLAMA
REKLAMA

Dera su citrusiniais vaisiais

Kai švieži ir sunokę persimonai valgomi vieni – jie atstoja desertą. Tačiau prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi, kad šie vaisiai gali papildyti ir salotų, pyragų, net makaronų, troškinių ar sriubų skonius.

Persimonus puikiai dera valgyti ir su rūgščiais citrusiniais vaisiais. Kai rudenį ar žiemą pasiilgsite vasaros, į dubenį pripjaustykite persimonų, obuolių, priberkite granatų sėklų, tokias salotas pagardinkite apšlakstydami citrinų sultimis, šaukštu medaus ir mėtomis – gėrėsitės spalva ir skoniu. O ar kada ragavote tirštą persimonų kokteilį? Persimonus trinkite ir vėliau plakite su kokosų pienu ir tarkuotu šviežiu imbieru. Tai bus skanus ir sveikas žiemos gėrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje plačiausiai paplitusios dvi persimonų rūšys – plokštieji, savo forma šiek tiek primenantys pomidorus, ir populiarieji didieji persimonai, kurie IKI parduotuvių lentynas vos nuskinti pasiekia spalio mėnesį. Būtent šios rūšies persimonus lietuviai yra labiausiai pamėgę ir noriai perka vos jų sezonui prasidėjus” , – pastebi V. Juodkazienė.

Teigiama, kad mažesni persimonai yra saldesni, dažniau valgomi tada, kai yra kietesni ir traškūs. Didesni persimonai, jeigu dar ne visiškai sunokę, yra šiek tiek kartesnio skonio dėl jų sudėtyje esančių taninų. Tad patariama šiuos vaisius visiškai sunokinti.

Naudingos gudrybės virtuvėje

Ką daryti, jei nusipirkote dar neprinokusių didžiųjų persimonų? Pasinaudokite gudrybe: sudėkite juos į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais. Pastarieji vaisiai išskiria etileno dujas, dėl kurių ir kiti vaisiai ar daržovės suminkštėja. O jei norite, kad jau sunokę persimonai kuo ilgiau būtų švieži ir išsaugotų maistines medžiagas, laikykite juos šaldytuve. „Didžiuosius persimonus patogu valgyti pjaustytus griežinėliais, o plokščiuosius galima ir nesmulkintus.

Persimonai naudingi organizmui, bet prisiminti auksinę taisyklę nepakenks – svarbiausia saikas“, – atkreipia dėmesį maisto ekspertė. Per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip du persimonus. Juk saldūs jie dėl to, kad turi nemažai natūralaus vaisių cukraus, fruktozės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų