naujienų portalas tv3.lt
2019.10.25 10:07

Persimonai – egzotiško skonio vieni populiariausių šaltojo sezono vaisių Lietuvoje. Mitybos specialistai sako, kad persimonų sudėtyje gausu vitamino C, A, kalio, geležies ir kitų organizmui reikalingų medžiagų.

Persimonai - vieni populiariausių žiemos sezono vaisių. Shutterstock nuotr.

Persimonai - vieni populiariausių žiemos sezono vaisių. Shutterstock nuotr.

Savo ruožtu maisto ekspertai dalijasi originalių patiekalų receptais – nuo salotų iki troškinių, kuriuose pirmuoju smuiku griežia persimonai.

Naudingi širdies ir žarnyno veiklai Persimonai paplitę nuo Šiaurės Amerikos iki Japonijos, o Graikijoje jie išdidžiai vadinami „dievų vaisiais“. Lietuvoje šaltąjį sezoną didieji persimonai patenka į populiariausiųjų vaisių TOP 5-uką, sudarydami rimtą konkurenciją netgi mandarinams. Parduotuvių lentynas pasiekę spalio mėnesį, jie lietuvių graibstyte graibstomi visą šaltąjį sezoną.

Dietistė Živilė Dumbraitė akcentuoja, kad persimonuose esančios medžiagos mūsų organizmui teikia daug naudos. „Persimonuose gausu vitamino C ir net 50 proc. rekomenduojamos vitamino A paros normos. Be gausybės gerųjų savybių, minėti vitaminai stiprina imuninę sistemą, o tai mums ypač svarbu rudenį ir žiemą.

REKLAMA

Valgydami persimonus taip pat gauname virškinimą gerinančių skaidulų ir kalio – medžiagos, naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai“, – atkreipia dėmesį Ž. Dumbraitė.

Jeigu skubate į treniruotę ar ilgą darbo dieną pristigote jėgų, galite suvalgyti persimoną – būdamas natūralus angliavandenių šaltinis, šis vaisius padės palaikyti energiją.

Ryškiaspalviuose persimonuose yra ir beta karoteno, kuris vertinamas kaip veiksmingas antioksidantas, organizme naikinantis laisvuosius radikalus, pažeidžiančius ląsteles. Beje, būtent beta karotenas suteikia vaisiui ir ryškią oranžinę spalvą. Vaisiuose esančias medžiagas papildo geležis ir kalcis, kurių gyvybiškai reikia norint, kad organizmo darbas gerai funkcionuotų.

Dera su citrusiniais vaisiais

Kai švieži ir sunokę persimonai valgomi vieni – jie atstoja desertą. Tačiau prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi, kad šie vaisiai gali papildyti ir salotų, pyragų, net makaronų, troškinių ar sriubų skonius.

Persimonus puikiai dera valgyti ir su rūgščiais citrusiniais vaisiais. Kai rudenį ar žiemą pasiilgsite vasaros, į dubenį pripjaustykite persimonų, obuolių, priberkite granatų sėklų, tokias salotas pagardinkite apšlakstydami citrinų sultimis, šaukštu medaus ir mėtomis – gėrėsitės spalva ir skoniu. O ar kada ragavote tirštą persimonų kokteilį? Persimonus trinkite ir vėliau plakite su kokosų pienu ir tarkuotu šviežiu imbieru. Tai bus skanus ir sveikas žiemos gėrimas.

„Lietuvoje plačiausiai paplitusios dvi persimonų rūšys – plokštieji, savo forma šiek tiek primenantys pomidorus, ir populiarieji didieji persimonai, kurie IKI parduotuvių lentynas vos nuskinti pasiekia spalio mėnesį. Būtent šios rūšies persimonus lietuviai yra labiausiai pamėgę ir noriai perka vos jų sezonui prasidėjus” , – pastebi V. Juodkazienė.

REKLAMA

Teigiama, kad mažesni persimonai yra saldesni, dažniau valgomi tada, kai yra kietesni ir traškūs. Didesni persimonai, jeigu dar ne visiškai sunokę, yra šiek tiek kartesnio skonio dėl jų sudėtyje esančių taninų. Tad patariama šiuos vaisius visiškai sunokinti.

Naudingos gudrybės virtuvėje

Ką daryti, jei nusipirkote dar neprinokusių didžiųjų persimonų? Pasinaudokite gudrybe: sudėkite juos į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais. Pastarieji vaisiai išskiria etileno dujas, dėl kurių ir kiti vaisiai ar daržovės suminkštėja. O jei norite, kad jau sunokę persimonai kuo ilgiau būtų švieži ir išsaugotų maistines medžiagas, laikykite juos šaldytuve. „Didžiuosius persimonus patogu valgyti pjaustytus griežinėliais, o plokščiuosius galima ir nesmulkintus.

Persimonai naudingi organizmui, bet prisiminti auksinę taisyklę nepakenks – svarbiausia saikas“, – atkreipia dėmesį maisto ekspertė. Per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip du persimonus. Juk saldūs jie dėl to, kad turi nemažai natūralaus vaisių cukraus, fruktozės.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Dėl gyvūno pikantiško poelgio modeliui teko raudonuoti
DABAR RODOMA
Moteris palikusi atvirus automobilio langus labai greitai to pasigailėjo
DABAR RODOMA
Darbuotojai užfiksavo poros akimirką restorane: visi internautai ėmė jų ieškoti
DABAR RODOMA
Pamačius šalia važiavusį automobilį išsitraukė kamerą: to dar nebuvo regėję
DABAR RODOMA
Keistos išvaizdos žuvis sukėlė sąmyšį: atrodo, kaip su žmogaus veidu
DABAR RODOMA
Venckienės palaikymo mitingo dalyvė: aš buvau pas Neringą kameroje
DABAR RODOMA
Šokiruojantis įrašas: policija elektra kratė vyrą, kurio rankose – vienerių metų vaikas
DABAR RODOMA
Vyras renka žmonių nagus: nepatikėsite, kam juos naudoja
DABAR RODOMA
Šuo tapo sensacija – šeimininkui moka pasakyti žodžiais, ko nori
REKLAMA
Bulvių užkepėlė (Nuotr. Kviečiu į virtuvę)
Labiau nei bet ko kito šaltais rudens vakarais pasiilgstate keptų bulvių? Tuomet išbandykite šią bulvių užkepėlę, kuri idealiai tiks kartu su stikline kefyro.  Reikės: ...
Skalbimo mašina (nuotr. 123rf.com)
Kai tvarkomės namuose, kaip dažnai pagalvojame apie daiktų, kurie neatrodo nešvarūs, valymą? Tačiau jei reguliariai ignoruojame tam tikras namų vietas, jose gali gyventi ir ...
Keksas su mėlynėmis ir kefyru (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Labai norėjau kekso su mėlynėmis, dar turėjau šaldytuve šiek tiek kefyro, o šaldiklyje mėlynių, tad šis receptas buvo kaip tik man. Keksas pagaminamas labai greitai, nereikia ...
Avokadai (nuotr. 123rf.com)
Visiems avokadų mėgėjams derėtų suklusti, ši maža gudrybė padės ilgiau išsaugoti avokado likučius, rašoma dailystar.co.uk. Šiuo metu avokadų populiarumas yra pakilęs į ...
Karamelinis obuolių pyragas (Nuotr. Jurgittos virtuvė)
„Tikrai kepsiu dar ne kartą...Fantastiškas pyragas! Ypač jo traškus viršus. Tik neturėjau tiek obuolių, kiek reikia pagal receptą, tad nenustebkite, kodėl nuotraukoje nedaug ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų