Jau beveik dešimtmetį Anglijoje gyvenanti Justina Golambiauskaitė džiugina ne tik tautiečius, bet ir užsieniečius savo gamintais lietuviškais patiekalais. Moters gamintą maistą pirkėjai išgraibsto žaibišku greičiu, o pati ji savo širdyje puoselėja svajonę vieną dieną atidaryti ir nuosavą kavinę.

Justina be galo mėgaujasi maisto gaminimo procesu (nuotr. asm. archyvo)

Justina be galo mėgaujasi maisto gaminimo procesu (nuotr. asm. archyvo)

Lietuvaitė Justina Golambiauskaitė Anglijoje atsidūrė prieš beveik dešimtmetį, čia ji atvyko užsidirbti, tačiau netikėtai gyvenimas susiklostė taip, kad čia ji pasiliko ilgiau nei buvo planavusi.

Pradėjo gaminti namuose

Besilaukdama savo dukrelės, moteris ilgą laiką praleisdavo namuose, čia ruošdavo maistą ir kitiems name gyvenantiems asmenims, kol moteriai kilo idėja pradėti pardavinėti namuose ruoštą lietuvišką maistą, o netrukus ji sukūrė ir savo feisbuko puslapį – „Skaniau lietuviškai“.

„Viskas vyksta gana paprastai. Prieš gamindama, įvairiose užsienio lietuvių grupėse parašau, kad tokią dieną planuoju gaminti tokius patiekalus. Žmonės užsisako ir tuomet sutartą dieną atvažiuoja pasiimti pagaminto maisto patys arba jį atvežu aš“, – pasakoja Justina.

REKLAMA

Gaminanti maistą moteris labai džiaugiasi, kad jos patiekalus tautiečiai šluoja žaibišku greičiu, o širdį dar labiau džiugina tarp klientų matyti ir užsieniečius.

„Rinktis lietuvišką maistą pradėjo jau ir užsieniečiai, ypatingai jie labai mėgsta keptą duoną. Viskas prasidėjo nuo to, kad šalia gyvenančios kaimynės sužinojo, atėjo, pabandė, joms labai patiko. Užsieniečiai į cepelinus žiūri dar šiek tiek keistai, bet štai, pavyzdžiui, vištiena, mėsos suktinukai jiems labai patinka“, – sako pašnekovė.

Jau penkerius metus maistą namuose gaminanti moteris pasakoja, kad viską ji gamina viena, o jos diena prasideda ganėtinai anksti – šeštą valandą ryto.

„Jeigu gaminu trečiadienį ir šeštadienį, pavyzdžiui, tai žemaičių blynų pagaminu apie 50 porcijų, tiek pat porcijų ir sriubos. Mažiausiai būna, kad pagaminu dvidešimt porcijų per dieną. Iš tiesų viską gaminu dideliais kiekiais, keliuosi šeštą valandą ryte, o antrą valandą jau būna viskas padaryta“, – sako ji.

100 cepelinų vos per kelias valandas

Justinos paklausus, ar ji kur nors mokėsi maisto gaminimo paslapčių, moteris tik šypteli, kad visas vertingiausias pamokas ji gavo iš pačio artimiausio žmogaus – mamos.

„Esu kilusi iš kaimo, mano mama labai mėgdavo gaminti, turėjo mažą savo kavinukę. Todėl jau nuo dvylikos metų aš mokydavausi ir padėdavau jai viską daryti savomis rankomis. Ir dabar aš gaminu paprastai, kaimiškai, o ne įmantriai kaip dabar yra madinga“, – juokiasi moteris.

Visai neseniai Justina gamino cepelinus, o toks jos įrašas internete susilaukė gausybės dėmesio ir pagyrų.

REKLAMA

„75 kilogramus bulvių prilupu per mažiau nei valandą, o virš šimto cepelinų sulipdau per keletą valandų. Sunkiausia man bulves išspausti rankomis, bet cepelinus aš dievinu gaminti ir valgyti“, – tuomet internete rašė ji.

Justina be galo mėgaujasi maisto gaminimo procesu

Justina be galo mėgaujasi maisto gaminimo procesu

Justina pasakoja, kad ji, gamindama cepelinus, naudoja tik bulvių tarkavimo mašiną ir koštuvę, o visą kitą darbą atlieka savomis rankomis.

Puoselėja lietuviškumą

Moteris kuklinasi, kad jos cepelinų receptas tikriausiai nesiskiria nuo kitų šeimininkių, vis dėlto jos klientai sako, kad taip skaniai jiems pagaminti jų nepavyksta.

„Iš pradžių į mano gamintą maistą kiti žiūrėjo keistai, bet praeitais metais, kai mes surengėme Liverpulyje cepelinų šventę, man vyras su mano drauge padėjo pagaminti tris šimtus cepelinų. Tada visi liko itin sužavėti“, – prisiminimais dalijasi Justina.

Nors kitiems toks maisto gaminimas namuose atrodytų nieko ypatingo, vis dėlto užsienyje gyvenantys tautiečiai labai pasiilgsta naminio maisto, o čia jiems padeda Justina, kuri lietuviškumą puoselėja per virtuvės tradicijas.

„Aš esu už lietuviškumą. Liverpulyje mūsų yra labai daug, tačiau kitos bendruomenės kažkaip glaudžiau bendrauja, o čia žmonės neturi kur pavalgyti lietuviškų patiekalų, todėl tokius patiekalus gaminu vienintelė“, – šypteli Justina.

Va,
2019-10-28 11:30:42
Todel lietuviams neverta parduoti lietuvisko maisto. Amzinai viskuo nepatenkinti. Tai per brangu, tai neskanu. Kad tik apkakot kita zmogu ir jo darbus. Patys gaminkites , bus nerealus skonis. Tik va galva sunki, juk per iseigines butina "atsipalaiduot".
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
Jurgita 2019-10-29 17:15:07
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
O kodel nepasigiria, kai dirbdama lietuviu parduotuveje, ja (parduotuve) privede iki bankroto. Parduotuves savininke sake, jog tokio nuostolio niekada jos gyvenime nebuvo... Tada zmonem emesi tvarkyti pasalpas uz pinigus. Prapuldavo, neatrasydavo arba nedavesdavo darbo iki galo. Tada ir isvaziavo i Liverpuli. ne esme!
Per kaledas nemazai is musu miestelio sakemes is Justinos maista, tai maza to, jog velavo 3 valandom, nekele ragelio, bet to maisto neimanoma buvo valgyti, o kas valge - apsinuodyjo (viduriavimas, blogumas, vemimas).
Tikrai linkiu klesteti, tobuleti ir judeti tik pirmyn, bet kol kas tikrai nera kuo girtis. Kai kaskas jau minejo: daug ir graziai ciulba, o rezultatas menkas   ATSAKYTI
Marius 2019-10-29 17:54:16
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
Konkurentai zibala pila ,labai faina moteris ta Justina ,bet visada atsiras piktu liezuviu is pavydo kuriems nesiseka patiems   
Justina 2019-10-30 21:07:59
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Visi zmones turi minusu ir pliusu! Nera blogu reklamu !!!!! Tad aciu !!!!
  
Janina 2019-10-29 05:34:21
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Tu Šaunuolė, Justina, verta pagyrimo ir dar daugiau. Sveikinimai iš Alytaus ,    ATSAKYTI
Mattyna 2019-10-28 23:35:04
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Geri kad Anglijoi o tuoi butu Prisikabine lieuvos inspekcijoa visokios! Didziausios sekmes darbuos!   ATSAKYTI
Lena 2019-10-28 20:47:26
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Puiku taip ir toliau    ATSAKYTI
oho 2019-10-28 18:50:19
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
kokia spartuole,as irgi verdu l skanius cepelinus (beje,tik juos,kitu maistu nepasigirsiu),tai kol 25 isverdu,tai be jėgų   ATSAKYTI
Roberta 2019-10-28 13:56:33
Pranešti apie netinkamą komentarą
-12
Kaip galima gaminti maistą namuose ir pardavinėti. Kur žiūri higienos tarnybos? Čia Lietuvoje tai būtų neimanomas dalykas. Tuoj užsipultų visos įmanomos tarnybos ir tikrintu......   ATSAKYTI
Mile 2019-10-28 20:43:06
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Čia jau jūsų reikalas nenorit ,nepirkite visi sukasi, kaip gali   
Vita 2019-10-28 13:50:36
Pranešti apie netinkamą komentarą
-8
Tikiuosi, kad mokescius susimoka ir maisto higienos sertifikata turi...    ATSAKYTI
Ana 2019-10-29 01:57:00
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Vien paviduoliai  
Jurgita 2019-10-28 13:19:06
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Saunu, kad sugeba mama augindama vaikus ir uzsidirbt.Sveikintina   ATSAKYTI
Alduona 2019-10-28 00:07:15
Pranešti apie netinkamą komentarą
-17
Esu ragavus jos patiekalu,nieko gero tikrai girtis tik moka ir sneket daug.   ATSAKYTI
Sandra 2019-10-28 02:47:36
Pranešti apie netinkamą komentarą
-11
Pritariu.   
Va, 2019-10-28 11:30:42
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Todel lietuviams neverta parduoti lietuvisko maisto. Amzinai viskuo nepatenkinti. Tai per brangu, tai neskanu. Kad tik apkakot kita zmogu ir jo darbus. Patys gaminkites , bus nerealus skonis. Tik va galva sunki, juk per iseigines butina "atsipalaiduot".   
Renata 2019-10-27 17:59:55
Pranešti apie netinkamą komentarą
-8
Bet 10 metu ir dar neatidarė kazkaip keista   ATSAKYTI
Darius 2019-10-27 21:47:12
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Nieko keisto..restorana ar kavinuke atidaryti daug kainuoja juolab ja islaikyti...o cia padarei per pusdieni..pardaviai..ir pinigai sukrito..  
aha 2019-10-27 17:30:11
Pranešti apie netinkamą komentarą
-4
gerai kai lietuviu antkiekvieno kampo ,o siaip uzsenieciai abejoju ar griebtu ,jau kokios fritkes jiems geriau    ATSAKYTI
W 2019-10-27 17:04:24
Pranešti apie netinkamą komentarą
-3
Cepelinai... Seilejuos kaip buldogas, bet gydytojas sake ,nepiknaudziauti.   ATSAKYTI

Top Video

Gero vakaro šou. „TV Pagalbos“ žvaigždė Navickas prisiminė, kaip saugojo Landsbergį: pas jį prie durų miegodavom
DABAR RODOMA
Gero vakaro šou. „TV Pagalbos“ žvaigždė Navickas prisiminė, kaip saugojo Landsbergį: pas jį prie durų miegodavom
DABAR RODOMA
Lietuvis įsiuto: bejėgio vilkiko vairuotojo nelaimė policijai sukėlė juoką
DABAR RODOMA
Gerbėjai dalijasi įrašu ir sako, kad princas Harry – svajonių vyras
DABAR RODOMA
Išsitraukė kamerą, pamačius, ką išdarinėja lėktuvo keleivė – vos sulaikė juoką
DABAR RODOMA
Įrašas spaudžia širdį: šuns reakcija į veterinarą nepalieka abejingų
DABAR RODOMA
Visi mes žmonės. Meiželytė dėl darbo Seime neteko meilės: „Puikiai suprantu Grybauskaitę“
DABAR RODOMA
Gražuolės bandymas atkreipti sportininkų dėmesį virto sensacija – visai nesidrovėjo
DABAR RODOMA
Princas Williamas su žmona Kate vos sulaikė juoką po žurnalistų komentarų
DABAR RODOMA
Negalėjo nenufilmuoti: vaizdas danguje priminė baisiausią siaubo filmą
DABAR RODOMA
Tokio padaro žvejai dar nebuvo regėję: nesuprato, kas per mutantas
REKLAMA
Česnakinės bulvių skiltelės (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Traškios išorėje, minkštos viduje ir labai skanios česnakinės bulvių skiltelės savo aromatu privilios visus namiškius į virtuvę. Tiems, kas mėgsta česnakines bulvytes, šios ...
Konditerijos dama Lina Striužienė (nuotr. asm. archyvo)
Praėjusių metų vasaros pabaigoje, po vedybų dešimtmečio, išsipildė Linos Striužienės svajonė. Ji tapo „Konditerijos dama“. Striužų sodybos kieme konditerijos ceche kepa Linos ...
Moteris atskleidė kiaušinių lupimo gudrybę (nuotr. facebook.com)
Kiaušiniai – tokie skanūs, bet juos taip sunku nulupti. Laimei, į pagalbą mums ateina „Lunchbox Mums“ Feisbuko grupė. Kristina Lee pasidalino klaidoms atsparia gudrybe, kaip be ...
Žemaičių blynai (Nuotr. Oditėlės blogas)
„Recepto sudėtis labai gera ir patikrinta, todėl drąsiai galite gaminti be baimės, kad masė kepant subyrės“, – sako tinklaraštininkė Edita. Blynams reikės:  15 vidutinio ...
Ypatingi vasario 16-osios patiekalai (nuotr. Organizatorių)
Prieš daugiau nei 100 metų Lietuva atkūrė nepriklausomybę ir ta proga „La maistas“ laida skirta būtent lietuviškai virtuvei. Vasario 16-osios proga mes nusiteikę švęsti, o tam, ...
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų