REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Justina be galo mėgaujasi maisto gaminimo procesu (nuotr. asm. archyvo)

Jau beveik dešimtmetį Anglijoje gyvenanti Justina Golambiauskaitė džiugina ne tik tautiečius, bet ir užsieniečius savo gamintais lietuviškais patiekalais. Moters gamintą maistą pirkėjai išgraibsto žaibišku greičiu, o pati ji savo širdyje puoselėja svajonę vieną dieną atidaryti ir nuosavą kavinę.

10

Jau beveik dešimtmetį Anglijoje gyvenanti Justina Golambiauskaitė džiugina ne tik tautiečius, bet ir užsieniečius savo gamintais lietuviškais patiekalais. Moters gamintą maistą pirkėjai išgraibsto žaibišku greičiu, o pati ji savo širdyje puoselėja svajonę vieną dieną atidaryti ir nuosavą kavinę.

REKLAMA

Lietuvaitė Justina Golambiauskaitė Anglijoje atsidūrė prieš beveik dešimtmetį, čia ji atvyko užsidirbti, tačiau netikėtai gyvenimas susiklostė taip, kad čia ji pasiliko ilgiau nei buvo planavusi.

Pradėjo gaminti namuose

Besilaukdama savo dukrelės, moteris ilgą laiką praleisdavo namuose, čia ruošdavo maistą ir kitiems name gyvenantiems asmenims, kol moteriai kilo idėja pradėti pardavinėti namuose ruoštą lietuvišką maistą, o netrukus ji sukūrė ir savo feisbuko puslapį – „Skaniau lietuviškai“.

„Viskas vyksta gana paprastai. Prieš gamindama, įvairiose užsienio lietuvių grupėse parašau, kad tokią dieną planuoju gaminti tokius patiekalus. Žmonės užsisako ir tuomet sutartą dieną atvažiuoja pasiimti pagaminto maisto patys arba jį atvežu aš“, – pasakoja Justina.

REKLAMA
REKLAMA

Gaminanti maistą moteris labai džiaugiasi, kad jos patiekalus tautiečiai šluoja žaibišku greičiu, o širdį dar labiau džiugina tarp klientų matyti ir užsieniečius.

REKLAMA

„Rinktis lietuvišką maistą pradėjo jau ir užsieniečiai, ypatingai jie labai mėgsta keptą duoną. Viskas prasidėjo nuo to, kad šalia gyvenančios kaimynės sužinojo, atėjo, pabandė, joms labai patiko. Užsieniečiai į cepelinus žiūri dar šiek tiek keistai, bet štai, pavyzdžiui, vištiena, mėsos suktinukai jiems labai patinka“, – sako pašnekovė.

Jau penkerius metus maistą namuose gaminanti moteris pasakoja, kad viską ji gamina viena, o jos diena prasideda ganėtinai anksti – šeštą valandą ryto.

„Jeigu gaminu trečiadienį ir šeštadienį, pavyzdžiui, tai žemaičių blynų pagaminu apie 50 porcijų, tiek pat porcijų ir sriubos. Mažiausiai būna, kad pagaminu dvidešimt porcijų per dieną. Iš tiesų viską gaminu dideliais kiekiais, keliuosi šeštą valandą ryte, o antrą valandą jau būna viskas padaryta“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

100 cepelinų vos per kelias valandas

Justinos paklausus, ar ji kur nors mokėsi maisto gaminimo paslapčių, moteris tik šypteli, kad visas vertingiausias pamokas ji gavo iš pačio artimiausio žmogaus – mamos.

„Esu kilusi iš kaimo, mano mama labai mėgdavo gaminti, turėjo mažą savo kavinukę. Todėl jau nuo dvylikos metų aš mokydavausi ir padėdavau jai viską daryti savomis rankomis. Ir dabar aš gaminu paprastai, kaimiškai, o ne įmantriai kaip dabar yra madinga“, – juokiasi moteris.

Visai neseniai Justina gamino cepelinus, o toks jos įrašas internete susilaukė gausybės dėmesio ir pagyrų.

„75 kilogramus bulvių prilupu per mažiau nei valandą, o virš šimto cepelinų sulipdau per keletą valandų. Sunkiausia man bulves išspausti rankomis, bet cepelinus aš dievinu gaminti ir valgyti“, – tuomet internete rašė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Justina pasakoja, kad ji, gamindama cepelinus, naudoja tik bulvių tarkavimo mašiną ir koštuvę, o visą kitą darbą atlieka savomis rankomis.

Puoselėja lietuviškumą

Moteris kuklinasi, kad jos cepelinų receptas tikriausiai nesiskiria nuo kitų šeimininkių, vis dėlto jos klientai sako, kad taip skaniai jiems pagaminti jų nepavyksta.

„Iš pradžių į mano gamintą maistą kiti žiūrėjo keistai, bet praeitais metais, kai mes surengėme Liverpulyje cepelinų šventę, man vyras su mano drauge padėjo pagaminti tris šimtus cepelinų. Tada visi liko itin sužavėti“, – prisiminimais dalijasi Justina.

Nors kitiems toks maisto gaminimas namuose atrodytų nieko ypatingo, vis dėlto užsienyje gyvenantys tautiečiai labai pasiilgsta naminio maisto, o čia jiems padeda Justina, kuri lietuviškumą puoselėja per virtuvės tradicijas.

„Aš esu už lietuviškumą. Liverpulyje mūsų yra labai daug, tačiau kitos bendruomenės kažkaip glaudžiau bendrauja, o čia žmonės neturi kur pavalgyti lietuviškų patiekalų, todėl tokius patiekalus gaminu vienintelė“, – šypteli Justina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų