REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

TV3 televizijos laidos „Svajonių sodai“ vedėja Aušra Tubienė nuo pat pirmosios gaisro dienos seka įvykius Alytuje. Ji padeda organizuoti miestiečių išvykimą į saugias zonas bei asmeniškai kreipiasi į ministeriją bandydama rasti pagalbą.

TV3 televizijos laidos „Svajonių sodai“ vedėja Aušra Tubienė nuo pat pirmosios gaisro dienos seka įvykius Alytuje. Ji padeda organizuoti miestiečių išvykimą į saugias zonas bei asmeniškai kreipiasi į ministeriją bandydama rasti pagalbą.

REKLAMA

„Noriu, kad visa Lietuva žinotų apie situaciją Alytuje ir kokie mes esame nesaugūs. Jeigu atsitiktų nelaimė Astrave – viskas, mums galas“, – sako ji.

Ši nelaimė palietė ją asmeniškai – ji pati buvusi alytiškė, šiame mieste praleido visą jaunystę, o iki šiol čia gyvena ir jos mama. Tiesa, Aušra savo motiną iš miesto išsivežė dar ketvirtadienį.

„Nemiegu nuo pat trečiadienio vakaro. Einu iš proto, nes tai yra labai baisu. Vienas dalykas, kad tai ekologinė katastrofa, kitas dalykas – valdžios abejingumas. Šįryt rašiau laišką Viktorui Pranckiečiui, kad tokia valdžia, kuri nesirūpina savo žmonėmis, Seimo salėje nėra reikalinga. Jo pagalbos prašiau dar penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar alytiškiams susidarė vaizdas, kad ministrai yra nekompetentingi, neveiklūs, lėto mąstymo, abejingi ir visi yra dėl to šokiruoti. Šiandien Pranckiečiui parašiau žinutę, kad visos partijos, kurios dabar yra Seime, jau prapylė būsimus rinkimus“, – pasakoja moteris.

REKLAMA

Nesuprato grėsmės

Ji teigia, kad nuo pat gaisro pradžios jai buvo susidaręs įspūdis, kad niekas nesirūpina alytiškiais. Ketvirtadienį atvažiavusi į Alytų ji pamatė, kad tikroji situacija mieste buvo bloga, o gyventojai nežinojo, koks pavojus gali jų laukti.

„Aš pati rašiau ministrui, kad reikia taršos matavimo stotelių, nes reikia žinoti, kokia ta tikroji padėtis yra. Pasirodo, kad Lietuvoje jų yra tik viena kita. Tada Mažeika pagelbėjo surasdamas tas stoteles Lenkijoje, tad Alytuje užterštumas buvo pradėtas matuoti tik sekmadienį. Savaitgalį miegojo ir žurnalistai. Niekam nebuvo įdomu, išskyrus vietinę spaudą, o ten ir toliau viskas smilko“, – apgailestauja ji.

REKLAMA
REKLAMA

Aušra pasakoja, kad šeštadienį teko filmuoti naujas „Svajonių sodo“ laidos serijas netoli Alytaus: Dauguose, aplink Birštoną ir Prienus. Tai, ką pamatė, ją sukrėtė. Žmonės su vaikais vaikščiojo be jokių apsaugų, o laukuose ganėsi gyvuliai. Pasak jos, žmonės nesuprato realios situacijos grėsmės.

„Niekas realios situacijos ir nekoordinavo. Tik šeštą gaisro dieną, 17 valandų 20 minučių, buvo atvežti respiratoriai, kurie iš tikrųjų veikia šioje situacijoje. Smilkstančios padangos išskiria daugiau nei 80 dalelių, kurios yra kenksmingos žmogaus sveikatai.

Patys ugniagesiai dirba tokiame pavojuje. Alytaus meras daug laiko praleidžia gaisravietėje ir jau skundžiasi, kad jam skauda plaučius ir labai smarkiai kosėja“, – pasakoja ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuriasi fondai

„Tas pastatas, kuris dega, yra sovietinės statybos. Tik vakar buvo gauti jo brėžiniai ir dabar jau gali matyti, kaip normaliai prieiti prie tos degančios teritorijos. Ir gaisrininkai Alytuje neturi reikalingos technikos savo kieme. Meras ir maldavo, ir nuo Profsąjungos rūmų prisiviliojo techniką, prižadėdamas nežinia kokias pinigų sumas, nors jis sakė, kad neturi iš ko mokėti.

Žinau, kad užsienio lietuviai jau pradėjo organizuoti piniginę paramą gaisro gesinimui Alytuje. Aš pati šiandien rašiau savivaldybei, kad paskelbtų sąskaitą, į kurią žmonės galėtų aukoti pinigus“, – pasakoja ji.

Neseniai moteris savo „Facebook“ paskyroje paskelbė, kad norintys išvykti iš miesto gali kreiptis į ją. Aušra teigia, kad apie evakuaciją galvojo jau seniai, tačiau manė, kad ji negali kištis į tokius reikalus.

REKLAMA

„Aš tiesiog eilinė buvusi alytiškė, kuriai rūpi miestas, bet pagalvojau, kad išdrįsiu. Pradėjau ieškoti ir tų vietų būtų begalė, bet viso to žmonėms reikėjo jau penktadienį. Daugelis žmonių norėjo išvykti iš miesto, bet jie neturėjo kur arba kaip važiuoti. Atsirado žmonių, kurie sako, kad mes padėsim ir nuvešim, kur tik reikės“, – džiaugiasi laidų vedėja.

Į Aušrą pagalbos šiuo metu kreipėsi jau 10 žmonių. 4 alytiškių šeimos jau išvyko iš miesto.

„Šeštadienį važiavau į Vilnių nuo Alytaus pusės, nes iš pradžių filmavome Kaune, o po to aplink Alytų, tai iš miesto buvo nusidriekusios tokios eilės automobilių, jie taip bėgo iš miesto. Džiaugiuosi, kad jau kažkas pajudėjo. Pagaliau šiek tiek nusiraminau ir pamiegojau“, – sako ji.

REKLAMA

Moteris pasakoja, kad dar viena kliūtimi išvažiuoti iš miesto tapo baimė prarasti darbo vietas. Praeitą savaitę žmonės pramonės rajone buvo priversti dirbti. Šeštadienį ryte buvo uždarytas įvažiavimas į pramonės rajoną, kad žmonės negalėtų važiuoti į darbą.

„Aš jau ketvirtadienį įkalbinėjau žmones išvažiuoti, bet Alytuje yra dar viena problema su darbu. Ten yra darbo vietų stygius, atlyginimai yra maži, todėl žmonės labai brangina savo darbo vietas.

Žmonės nesuprato tos situacijos rimtumo, daugelis ir dabar nesupranta, todėl niekur nevyksta. Vaistinėse jau senai nebėra apsisaugojimo priemonių, nors jos iš tikrųjų nieko ir neapsaugo“, – teigia Aušra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų