REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sujudimas Kauno klinikose dėl per klaidą sulašinto dezinfekcinio skysčio tęsiasi ir toliau. Viešai į žiniasklaidą besikreipusi nukentėjusios mergaitės mama tikina, kad jai buvo siūlomi pinigai už tylą, o tuo metu Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas tokias kalbas neigia ir reikalauja viešo mamos atsiprašymo.

Sujudimas Kauno klinikose dėl per klaidą sulašinto dezinfekcinio skysčio tęsiasi ir toliau. Viešai į žiniasklaidą besikreipusi nukentėjusios mergaitės mama tikina, kad jai buvo siūlomi pinigai už tylą, o tuo metu Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas tokias kalbas neigia ir reikalauja viešo mamos atsiprašymo.

REKLAMA

Tačiau ką iš tiesų matė pacientai, kurie kaip tik tuo metu taip pat gulėjo tame pačiame reanimacijos skyriuje kaip ir incidentą patyrusi paauglė?

Dar praeitą penktadienį prasidėjęs skandalas Kauno klinikose, nenurimsta ir prasidėjus naujai savaitei. Šiandien Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas surengė konferenciją.

Profesorius pripažino, kad šis incidentas yra žmogiška klaida, Kauno klinikų darbuotojai to neneigia ir savo kaltę pripažįsta. Tuo metu darbuotojos, kuri netyčia sulašino dezinfekcinio skysčio, būklė šiandien dienai yra labai prasta, o pati paauglė paleista gydytis į namus.

REKLAMA
REKLAMA

Prabilo įvykio liudininkė

Šiandien naujienų portalas tv3.lt sulaukė skaitytojos Ingos laiško (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi), kuri su savo mažamete dukrele taip pat gulėjo reanimacijos skyriuje, kai čia buvo atvežta skandalo centru tapusi paauglė.

REKLAMA

Pasak Ingos, viskas nėra taip, kaip kalba mama, todėl moteris nori papasakoti tiesą, kaip medikai elgėsi iš karto po įvykio, kai paauglei buvo netyčia sulašinta dezinfekcinio skysčio.

„Netoliese, reanimacijos skyriuje, kuriame gulėjo paauglė, gulėjau ir aš su savo mažamete dukra.

Vaikščiodama koridoriuje pro tą palatą, aš viską mačiau ir girdėjau savo akimis, todėl pamačiusi tokias publikacijas žiniasklaidoje aš likau šokiruota“, – pasakoja liudininkė Inga.

Atsiprašinėjo ir elgėsi žmogiškai

Pasak moters, jai be galo gaila skaityti tokius mamos pasisakymus, kuriuose yra šmeižiami medikai.

REKLAMA
REKLAMA

„Po patirto incidento, mergaitė buvo atvežta į reanimacijos skyriaus lovą, buvo guvi, galėjo bendrauti, sėdėti, nebuvo ji be sąmonės. Praėjus keletui minučių, jau ir su mama kalbėjo, žaidė telefonu, lyg nieko ir nebūtų nutikę“, – patikina Inga.

Labiausiai Ingą nustebino mamos elgesys su medikais. Kaip ji sako, tiek mama, tiek dukra negailėjo piktų žodžių medikams.

„Labai viskas negražiai atrodė iš šalies. Iš viso, medikai, kurie dirba reanimacijos skyriuje, jie buvo nekalti dėl šio įvykio, o atsiprašė praktiškai kiekvienas, kuris užeidavo į palatą. Jie suprato, žmogiškai elgėsi, atsiprašinėjo vis“, – sako mažametės mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar didesnį pasipiktinimą Ingai sukėlė žiniasklaidoje pasirodę nukentėjusios paauglės mamos žodžiai, kur ji tikino, kad profesorius Rimantas Kėvalas jai siūlė pinigų už tylą.

„Aš asmeniškai girdėjau profesoriaus žodžius – „Mes neslepiame tokių įvykių, jie bus įtraukti į sąrašą, kuris bus viešas“. Pati girdėjau tokius profesoriaus žodžius“, – priduria Inga.

Į žiniasklaidą nesikreiptų

Moteris pasakoja, kad Kauno klinikų reanimacijos skyriuje ji su mažamete dukra guli jau ne pirmą kartą, todėl puikiai žino, kaip čia dirba šio skyriaus gydytojai. Maža to, paauglę nuolatos stebėjo gausybė gydytojų.

„Reanimacijos skyriaus medikai visada dirba kaip bitutės, aš niekada neturėjau jiems jokių priekaištų. Jie visada dirba kruopščiai ir atsakingai“, – patikina Inga.

REKLAMA

Paklausus moters, jeigu tokioje situacijoje būtų atsidūrusi jos mergaitė, ar ji būtų kreipusis į žiniasklaidą, moteris patikina, kad į žiniasklaidą ji tikrai nebūtų kreipusis:

„Niekada nekaltinau medikų, jie dirba savo darbą. Be to, mano akimis žiūrint, mergaitei tikrai nebuvo jokių matomų pasekmių.“

Pirmas kartas klinikose

Primename, kad naujienų portalas tv3.lt susisiekė su profesoriumi R.Kėvalu, kuris nuodugniai paaiškino, kas iš tikrųjų nutiko priėmimo skyriuje.

„Paauglė į skubios pagalbos skyrių atvyko dėl pilvo skausmų ir vėmimo. Ten buvo paskirtas tirpalas, skirtas lašinti per lašines.

Reikalingas paskirtas tirpalas supainiotas su 0,002 proc. chlorheksidino tirpalu.

Mūsų medikai patirties tokiuose dalykuose neturi. Tai – pirmas kartas. Išsiaiškinome, kad pacientei buvo sulašinti 5 miligramai kiekio, o toksinė dozė – 15 miligramų.

REKLAMA

Rastas vienintelis aprašytas atvejis, kai suaugusiam žmogui buvo per klaidą sulašinta 800 miligramų.

Šiuo atveju pacientė gavo tris kartus mažesnę toksinę dozę, todėl jokių šalutinių poveikių tai nesukėlė“, – kalbėjo profesorius.

Paauglė paleidžiama namo

Netrukus po to pacientė buvo perkelta į intensyvios terapijos skyrių, bet ne todėl, kad jos būklė pablogėjo, o todėl, kad, kaip sakė R.Kėvalas, medikai privalėjo stebėti jos gyvybines funkcijas.

„Jokių nuokrypių nuo normos nebuvo. Šis sulašintas kiekis, žvelgiant, yra juokingas.“

Šiuo metu paauglė yra paleidžiama namo. „Mergaitės būklė gera, šiuo metu ji dar laukia vaikų gastroenterologo konsultacijos dėl pilvo skausmų, dėl kurių ji ir atvyko į Vaikų skubios pagalbos skyrių“, – per spaudos konferenciją Kauno klinikose pirmadienį sakė Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas. ​

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukia pacientės mamos veiksmų

Profesorių ypač papiktino pacientės mamos elgesys ir viešas pareiškimas, neva už tylą R.Kėvalas pasiūlė kompensaciją.

„Kita medalio pusė – negražus ir antimoralus mamos elgesys. Ji viešai pareiškė, kad aš jai siūliau piniginę kompensaciją, kad šis atvejis neišeitų į viešumą. Pirmas dalykas, aš su ja niekada nesikalbėjau vienas. Visada buvo kolegos.

Man, kaip žmogui nesuvokiamas šito melo tikslas. Iš emocijų apimtų pacientų artimųjų dažnai išgirstame, kad medikai grubūs, pikti, tačiau aš, kaip vadovas, šiuo atveju esu kaltinamas kriminaliniu nusikaltimu, todėl tikrai netylėsiu ir lauksiu teisininkų išaiškinimo.

REKLAMA

Arba ši ponia turi viešai pareikšti, kad tai yra melas arba įsijungs teisiniai mechanizmai. Aš turiu teisę gintis nuo šmeižto“, – kalba profesorius.

R.Kėvalas patikino iki šiol su pacientės mama nebendravęs.

Surengė konferenciją

Kauno klinikos surengė specialią spaudos konferenciją, kurioje dalyvauja Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai doc. Kęstutis Stašaitis bei Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas. ​

Docentas teigė pripažįstantis klaidą, todėl nedelsiant atsiprašė pacientės ir pacientės artimųjų. „Mes peržiūrėsime, kaip laikomi tirpalai, tiksliai sudėliosime viską taip, kad jie būtų tikrai laikomi atskirai, skirtingose vietose. Informavome padalinius, kad tai būtų patikrinta dar kartą“, - sako K.Stašaitis.

REKLAMA

Ar klinikos būtų linkę nuslėpti, jei nebūtų prakalbusi mama? „Šis atvejis – puikus pavyzdys, kad klaidos neslepiame. Mes ją pripažinome ir dar kartą aptarėme su paciente ir artimaisiais. Turime vidinę tvarką, klaidas analizuojame. Žiūrime, kas vyksta kitose ligoninėse.

Prieš kelis metus įvyko nelaimingas incidentas su kalio preparatais. Mes peržiūrėjome, kaip jie pas mus laikomi. Vis dėlto, žmogiškasis faktorius išlieka ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Mūsų tikslas – išsinagrinėti priežastis, kad ateityje tokie įvykiai nesikartotų.“

Kaip teigiama konferencijos metu, sulašintas tirpalas nėra spiritinio pagrindo. Jo sudėtis – vanduo ir tirpioji medžiaga, kuri dezinfekuoja audinius. Šiuo tirpalu plauname žaizdas ir vidines ertmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų