REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Aldoną ramina tai, kad jos sūnus gyvena kituose. Andželikos Leikuvienės nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Prezidentūroje Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ kvietimu susirinko donorų artimieji, medikai, slaugytojai, pacientai ir organų donorystės skleidėjai. Padėkos renginyje įteiktos 24 padėkos už kilnų sprendimą ir besąlyginį atsidavimą. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda išreiškė didžiulį palaikymą organų donorystei ir iškėlė ją kaip vieną svarbiausių sveikatos politikos prioritetų.

13
Skaityk lengvai

Prezidentūroje Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ kvietimu susirinko donorų artimieji, medikai, slaugytojai, pacientai ir organų donorystės skleidėjai. Padėkos renginyje įteiktos 24 padėkos už kilnų sprendimą ir besąlyginį atsidavimą. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda išreiškė didžiulį palaikymą organų donorystei ir iškėlė ją kaip vieną svarbiausių sveikatos politikos prioritetų.

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Kasmet organizuojamo renginio tikslas – padėkoti už kilnumą, drąsą priimti itin sunkų sprendimą bei ryžtą jį įgyvendinti, įvertinti žmonių indėlį į donorystės idėjos sklaidą. Šiais metais buvo siekiama įvertinti ir neretai pamirštamą didžiulį slaugytojų darbą. 

REKLAMA

Prezidento palaikymas organų donorystei

„Šiandien kviečiu pagerbti dovanojančiuosius gyvybę. Donorystė – nieko nekainuojanti dovana tiems, kurie ją įteikia, ir brangiausia, ką tik gali gauti jos ilgai laukiantys žmonės. Ne visiems didvyriams įteikiami medaliai už išgelbėtą gyvybę. Kartais ji padovanojama tyliai, kartais – išeinant, didžiausios tamsos akimirką. Organų donorystė – tai ryškus paskutinės vilties spindulys, perskrodžiantis tamsą ir leidžiantis kažkam kitam iš jos išnirti į šviesą. Šiandien gyvieji lenkiasi mirusiems organų donorams – jų vardai mums lieka nežinomi, tačiau dalelė jų pulsuoja kažkuriame iš mūsų. Didžiausią pagarbą reiškiu donorų artimiesiems, kurių rankose atsiduria galutinis sprendimas. Pasiryžti sunkiausiu metu galvoti apie kitus – aukščiausia žmogiškojo solidarumo išraiška. Tokių kaip jūs Lietuvoje dar skausmingai maža, todėl esate žmoniškumo elitas, tikrieji bendruomeniškumo pamatai“, – susirinkusius renginyje sveikino Prezidento G. Nausėdos žodžiai. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Prezidento, nors pritariančių donorystei daugėja, deja, organų donorystės ir transplantacijos rodikliai jau daugybę metų negerėja. Valstybės politikos mastu ši sritis pasimeta darbotvarkių paraštėse, ir tai reikėtų keisti. Todėl Prezidentūra kviečia atsakingas institucijas – Sveikatos apsaugos ministeriją ir Lietuvos Respublikos Vyriausybę – suremti pečius ir imtis darbų, kurie išjudintų ledus, o visuomenė pajustų pokyčius. 

Kada švenčiama Pasaulinė Dauno sindromo diena?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Spalio 20 d.
Lapkričio 4 d.
Kovo 21 d.
BALSUOTI
REZULTATAI
Kada švenčiama Pasaulinė Dauno sindromo diena?
Spalio 20 d.
32.4%
Lapkričio 4 d.
14.4%
Kovo 21 d.
53.2%
Balsavo: 139

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už kilnų sprendimą, kad gyventų kiti 

Renginyje dvi Vyriausybės padėkos įteiktos mirusių donorų artimiesiems. Jautriai, su ašaromis akyse, dvi vyro ir sūnaus netekusios moterys kalbėjo apie savo sprendimą. Šeimų istorijos skirtingos, bet abiem apsispręsti teko greitai. 

Aldona pasakojo, kad vos prieš 3 mėnesius mažą miestelį sukrėtė jų šeimos nelaimė, kai Joninių šventėje buvo stipriai sumuštas jos sūnus Edgaras. „Apkabinu savo mirštantį sūnų ir verkiu, kad sūnus miršta, bet žinau, kad kita mama verkia laukdama savo vaikui organo transplantacijos. Tai man padėjo apsispręsti“, – apie savo sprendimą pasakoja sūnaus netekusi Aldona.

REKLAMA

Gitana prieš 7 metus neteko mylimo vyro, bet viliasi, kad suteikė gyvenimą keliems sunkiai sergantiems žmonėms. Renginio svečiai atsistoję išreiškė pagarbą visiems donorų artimiesiems, kurie savo sprendimu dovanoja gyvenimą laukiantiems transplantacijų, taip padėkodami už kilnų jų sprendimą.

Už pasiaukojančią meilę

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė įteikė padėkas gyviesiems donorams: dviem vyrams, padovanojusiems inkstus savo žmonoms, tėčiui, sugrąžinusiam gyvenimą paaugliui sūnui, bei dalį kepenų sūnui ir anūkei padovanojusioms mamai ir močiutei. 

REKLAMA

Sergejus Trukšinas dar žmonos Svetlanos ligos pradžioje buvo pasižadėjęs ją saugoti ir gelbėti, todėl jam pačiam sprendimas padovanoti inkstą atrodo natūralus, neišskirtinis įvykis. Sergejus inkstą Svetlanai padovanojo prieš 12 metų. Vidmantas Tunkūnas žmonai Ritai inkstą dovanojo prieš dešimtmetį. Jam toks įvertinimas buvo didelė ir maloni staigmena. Deja, vyras šiame renginyje dalyvauti negalėjo. 

Božena, tapusi kepenų donore savo vos 8 mėnesių sūneliui, taip pat nesijaučia didvyre – ji tiesiog norėjo sūnui padėti išgyventi ir suteikti gyvenimą. Štai Eglė dėkinga savo mamai, kuri tapo kepenų donore anūkei. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A. Kubilienė pasidžiaugė – svarbiausia, kad šiandien turime žmonių, kurių vertybės yra neišmatuojamo gylio, kurių meilė žmogui yra begalinė, kurių jausmai yra patys tauriausi.

Už pasiaukojantį darbą

14 padėkų už pasiaukojantį darbą, nešantį gyvenimą ir viltį, slaugytojoms, kurios būna šalia dializuojamų pacientų ir prižiūri juos po transplantacijų, įteikė sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė. Dažnai dializių įstaigų slaugytojos tampa artimiausiais žmonėmis, kuriems pacientai dėkingi už laiku ištartą paguodos ar vilties suteikiantį žodį. Saugumo suteikia net žinojimas, kad jos yra šalia. 

REKLAMA

„Visi mes dirbame be galo atsakingą darbą. Ir jis daug prasmingesnis, kai tave myli pacientai, tavo pasiekimais džiaugiasi kolegos ir draugai, dėkoja ministras“, – savo džiaugsmu dalijasi Dalia Garmuvienė, VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Nefrologijos skyriaus Hemodializės poskyrio bendrosios praktikos slaugytoja. 

Už iniciatyvą skleisti donorystę

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius pasidžiaugė „Gyvasties“ vykdoma švietėjiška veikla, padėkojo už pačių pacientų teikiamą pagalbą likimo draugams ir kuriamas iniciatyvas. Donorystės procese labai svarbios visos grandys: donorų artimieji, medikai, pacientai. Šiais metais prie sėkmingos donorystės sklaidos prisidėjo dvi „Gyvasties“ narių sukurtos ir įgyvendintos iniciatyvos, kuriomis siekiama pasiekti kuo platesnę ir įvairesnę visuomenės dalį. 

REKLAMA

Karolinos Dačkutės ir Aisčio Žekevičiaus sukurta interneto platforma „Ir nutiko tai“ skatina sąmoningesnį visuomenės požiūris į organų donorystę. Pasakojamose istorijose nemažas dėmesys skiriamas patirtiems išgyvenimams. Prieš porą metų Aisčiui staiga diagnozuotas inkstų nepakankamumas, pradėtos dializių procedūros. Karolina, Aisčio sužadėtinė, jautėsi sutrikusi, jai buvo gėda kalbėti apie savo jausmus, todėl ieškojo pagalbos, kad galėtų padėti inksto transplantacijos laukiančiam savo mylimajam. Taip gimė noras padėti ir kitiems sergančiųjų artimiesiems, skleisti žinią apie organų donorystę. Prieš porą savaičių jaunuoliai paruošė pirmąją tinklalaidę apie donorystę – taip žinia bus paskleista dar plačiau. Planuojama, kad apie donorystę kalbėti bus kviečiami įvairių sričių pašnekovai: imunologas, transplantologas, reanimatologas, filosofas ir pan. Aisčiui prieš kelis mėnesius sėkmingai persodintas inkstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padėka įteikta ir socialiniam projektui „2gyvenimai“, kurio idėjos autoriai – Ieva Meškauskaitė ir fotografas Edgaras Žilaitis. Ieva, pasitelkusi kūno tapybą, siekė atskleisti donorystės idėją per meną, žmonių tarpusavio ryšį ir fotografiją. Padėkos renginio dieną Prezidentūroje kaip tik atidaryta fotografijų paroda „2gyvenimai“.

Vienam žmogui galime būti visas pasaulis 

Asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Aušra Degutytė visos bendruomenės vardu dėkojo kiekvienam, prisidedančiam prie organų donorystės idėjos sklaidos, pabrėžė, kad donorystė – tai tema, kuriai svarbus ir pokalbis namuose, ir vieša, atvira diskusija. Dar per dažnai sprendimus lemia mitai, baimė ir nežinojimas.

REKLAMA

„Mylėkime savo artimą kaip save patį. Jei gimėme turėdami galimybę pakeisti kito gyvenimą, nešvaistykime jos veltui. Pasauliui gal tesame vienas žmogus iš milijardų, tačiau vienam žmogui galime būti visas pasaulis“, – rašoma Prezidento G. Nausėdos sveikinimo kalboje.

Renginio svečius vėliau žavėjo operos solisto Rafailo Karpio ir pianisto Dariaus Mažinto duetas ir Gintarės Malinauskaitės atliktas šokis.

Straipsnio autorė: Aušra Degutytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų