REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Mitybos įpročiai pradeda formuotis dar vaikystėje, tačiau daugelis sutiks, kad vaikai vietoj vertingo ir sveiko maisto mieliau renkasi kaloringus, daug cukraus ar druskos bei kitų maisto priedų turinčius produktus. Taigi, kokia išeitis?

Mitybos įpročiai pradeda formuotis dar vaikystėje, tačiau daugelis sutiks, kad vaikai vietoj vertingo ir sveiko maisto mieliau renkasi kaloringus, daug cukraus ar druskos bei kitų maisto priedų turinčius produktus. Taigi, kokia išeitis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekto „Sveikatiada“ vadovė, visuomenės sveikatos specialistė Laura Blaževičiūtė tikina, kad sveikos mitybos įpročiai neįgyjami savaime, jų yra išmokstama, todėl projektas „Sveikatiada“ ir šiais mokslo metais skirs išskirtinį dėmesį ugdymo įstaigų bendruomenėms, kviečiant nuotaikingais ir vaikams patraukliais būdais ugdyti sveikos gyvensenos įpročius.

REKLAMA

„Projektas gyvuoja jau ne vienerius metus ir vertinant šios iniciatyvos veiklas bei ugdymo įstaigų įsitraukimą, pastebimas vis didesnis vaikų noras jungtis į organizuojamus sveikatai palankios mitybos konkursus“, – pasakoja L. Blaževičiūtė.

Vaiko mitybos įpročiuose atsispindi šeimos mityba

Dažnai galima išgirsti teiginį, jog vaiko mitybos įpročiuose atsispindi šeimos mityba ir šie įpročiai ypač išryškėja, kada pačiam vaikui mokykloje tenka rinktis maistą. Pavyzdžiui, jei šeimos mityboje pasigendama daržovių ir vaisių įvairovės, tai be abejonės atsispindės ir vaiko mityboje.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į tai, kad vaikai išties nėra linkę į savo lėkštes dėtis sveikesnius maisto produktus, „Sveikatiada“ šiais mokslo metais organizuoja Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo remiamą projektą – „Sveikatiados maisto detektyvai“. Šis projektas skirtas 5–7 klasių moksleiviams, tačiau veiklos yra orientuotos į visas „Sveikatiados“ projekte dalyvaujančias Lietuvos ugdymo įstaigas ir jas lankančius vaikus. 

Pasak pašnekovės, kaip tik šiuo metu prasideda populiariausia projekto veikla – „Sveikatiados iššūkiai“, kurie kiekvieną mėnesį įtraukia daugiau nei 200 Lietuvos mokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Iššūkių metu vaikai skatinami atsisakyti sveikatai nepalankių maisto produktų ir į savo mitybą įtraukti daugiau daržovių, vaisių, grūdinių produktų, rinktis organizmui vertingesnius užkandžius bei gėrimus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais mokslo metais projekto dalyviai rungsis šiuose iššūkiuose:

  • „Sveikatiados iššūkis – 400 g daržovių ir vaisių kasdien!“;
  • „Sveikatiados iššūkis – grūdiniai produktai sveikatai palankios mitybos pagrindas“;
  • „Sveikatiados iššūkis – saldintą gėrimą keičiu į vandenį“;
  • „Sveikatiados iššūkis – pieno tūsas“;
  • „Sveikatiados iššūkis – nepraleidžiu pietų mokykloje“.

 

Kiek daržovių ir vaisių rekomenduojama suvalgyti?

Projekto, skatinančio vaikų sveiką ir aktyvią gyvenseną, vadovė Laura Blaževičiūtė pasakoja, kad tiek vaikams, tiek suaugusiems kasdien rekomenduojama suvalgyti bent 400 g daržovių ir vaisių, todėl ne veltui pirmam iššūkiui pasirinkta daržovių ir vaisių tema. 

REKLAMA

„Lyginant su vaisiais, daržovių rekomenduojama per dieną suvartoti daugiau, t. y. apie 3-4 porcijas, o vaisių 1-2 porcijas. 400 g daržovių ir vaisių rekomendacija kinta atsižvelgiant į žmogaus kūno sudėjimą bei fizinį aktyvumą. Pavyzdžiui, per parą ne itin fiziškai aktyviam jaunuoliui rekomenduojama suvalgyti 400 g. daržovių ir vaisių, bet aktyvaus jaunuolio mityboje turėtų būti jų daugiau“, – apie sveikos mitybos įpročius kalba specialistė. 

Tam, kad geriau suprasti, kiek vaisių ir daržovių rekomenduojama suvalgyti per dieną, pateikiame du dienos normos pavyzdžius, kiek gramų sudaro dažniausiai vartojami vaisiai bei daržovės:

REKLAMA
  • Obuolys – 150 g
  • Pomidoras – 60 g
  • Agurkas – 90 g
  • Kriaušė – 100 g

 

  • Paprika – 70 g
  • Bananas – 130 g
  • Morka – 80 g
  • Apelsinas – 120 g

 

Taigi, kviečiame jungtis prie „Sveikatiados iššūkio – 400 g daržovių ir vaisių kasdien!“. Šis pirmasis iššūkis vyks iki lapkričio 22 dienos, o šauniausių konkurso dalyvių lauks kvietimas į iššūkio šventę bei puikūs projekto prizai.

Sveikai gyventi yra smagu!  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų