REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nėščiosios raginamos atsisakyti kofeino: mokslininkai atrado, kad per dieną du puodelius kavos išgeriančios būsimos mamos labiau rizikuoja prarasti kūdikį

Nėščiosios raginamos atsisakyti kofeino: mokslininkai atrado, kad per dieną du puodelius kavos išgeriančios būsimos mamos labiau rizikuoja prarasti kūdikį

REKLAMA

Tyrėjai tokį tvirtą teiginį pateikė ištyrę 1 228 moteris.

Jie sako, kad net ir nedidelis kofeino kiekis kelia riziką prieš nėštumą ir jo metu.

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba nurodo, kad saugus kiekis yra du puodeliai tirpios kavos per dieną, rašoma dailymail.co.uk.

Pastoti bandančioms ar besilaukiančioms moterims reikėtų visiškai vengti kofeino, kad rizika prarasti kūdikį būtų mažesnė, įspėja mokslininkai. Daugiau nei 1 200 moterų tyrimas parodė, kad net ir nedideli kiekiai kofeino kelia pavojų tiek prieš nėštumą, tiek jo metu.

Šie patarimai prieštarauja Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos rekomendacijoms, pagal kurias du puodelius tirpios kavos per dieną išgerti yra saugu, o kavos geriant daugiau kyla pavojus, kad gimęs kūdikis svers labai mažai. Šia tema aršiai diskutuojama, kadangi yra įrodymų, jog kofeinas, kurio taip pat yra arbatoje bei energetiniuose gėrimuose, niekaip neveikia vaisiaus.

REKLAMA
REKLAMA

JAV nacionalinio sveikatos instituto organizuotas tyrimas dar nėra publikuotas bei bus pristatomas Amerikos reprodukcinės medicinos bendrijos (ASRM) kongrese Filadelfijoje. Tyrėjai teigia: „Bet koks kiekis kofeino nėštumo metu gali kelti nutrūkusio nėštumo pavojų, ypač pirmosiomis aštuoniomis gestacijos savaitėmis.

REKLAMA

Pastoti norinčioms moterims gali būti naudinga atsisakyti kofeino prieš pastojimą ir ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu.

Dr. Alexandros Purdue–Smith vadovaujama tyrėjų komanda grįžo prie 2014 metų studijos, kurioje buvo analizuojamas aspirino poveikis nėštumo metu. Šio tyrimo dalyvės – 1 228 moterų, bandžiusių pastoti nuo 2007 iki 2011 metų – turėjo pranešti, kiek kofeino ir alkoholio suvartoja. Taip pat buvo matuojamas kofeino kiekis kraujyje, tačiau neaišku, ar jų taip pat buvo prašoma žymėtis savo valgiaraštį, kadangi tam tikruose maisto produktuose, pavyzdžiui, šokolade, taip pat yra kofeino.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas parodė, kad du gėrimai su kofeinu – tai gali būti kava, arbata arba gaivieji gėrimai – per dieną prieš pastojant yra siejami su didesne persileidimo rizika.

Dėl šios priežasties tyrėjai padarė išvadą, kad pastoti norinčioms moterims būtų naudinga apskritai atsisakyti kofeino. Rezultatai taip pat parodė, kad net ir dar mažiau kofeino suvartojančios moterys taip pat rizikuoja labiau.

 

KIEK KOFEINO PER DIENĄ REKOMENDUOJA MEDIKAI?

 

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba skelbia: „Jei laukiatės, per dieną suvartojamo kofeino kiekį apribokite iki 200 miligramų (mg). Tai maždaug atitinka du puodelius tirpios kavos. Dideli kiekiai kofeino nėštumo metu gal sąlygoti tai, kad kūdikis gims labai mažo svorio, o tai vėliau gyvenime gali padidinti tam tikrų ligų pavojų. Per didelis kofeino kiekis taip pat gali sukelti persileidimą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

200 mg kofeino per dieną ribą pasieksite išgėrę du puodelius arbatos, vieną skardinę kolos, vieną puodelį tirpios kavos arba vieną skardinę (250 ml) energetinio gėrimo.

Kofeino kiekis maiste ir gėrimuose:

  • Vienas puodelis tirpios kavos: 100mg

  • Vienas puodelis kavos iš pupelių: 140mg

  • Vienas puodelis arbatos: 75mg

  • Viena skardinė kolos: 40mg

  • Viena skardinė (250 ml) energetinio gėrimo: iki 80 mg (didesnėse skardinėse gali būti iki 160 mg)

  • Vienas batonėlis (50 g) paprasto šokolado: daugumoje kofeino būna iki 25 mg

  • Vienas batonėlis (50 g) pieniško šokolado: daugumoje kofeino būna iki 10 mg

Tyrimo santraukoje rašoma: „Įvertinus pykinimo, vėmimo ir kitus faktorius, kurie keičiasi ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu, paaiškėjo, kad gėrimų su kofeinu suvartojimas mažesniais kiekiais, nei nurodo medicininės rekomendacijos, yra teigiamais susijęs su persileidimo pavojumi.“

REKLAMA

Tyrėjai nepaaiškino, kodėl egzistuoja toks sąryšis, tačiau kofeino poveikis organizmui yra aiškus. Kofeinas – tai stimuliantas, galintis padidinti kraujospūdį ir pulsą, o abu šie dalykai nėštumo metu yra nerekomenduojami. Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos gairėse nėščiosioms nerekomenduojama gerti daugiau nei 200 mg kofeino per dieną – tai maždaug lygu dviem puodeliams tirpios kavos arba vienam puodeliui kavos iš pupelių.

Per didelis kofeino kiekis gali sąlygoti tai, kad kūdikis gims per mažo svorio, o tai vėliau gyvenime gali sukelti ligų pavojų. Tai taip pat gali sukelti persileidimą, skelbia Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba.

REKLAMA

ASRM viceprezidentas Hugh Tayloras sako: „Kofeino suvartojimo ir nėštumo duomenys vis dar lieka negalutiniai. Vis dėlto, sunku įžvelgti, kaip suvartojamo kofeino kiekio sumažinimas ar visiškas jo atsisakymas galėtų pakenkti motinoms ir kūdikiams.“

Southamptono universiteto reprodukcinės medicinos profesorė Ying Cheong teigia, kad ši studija turi trūkumų.

Ji sako: „Ši studija buvo sudaryta kofeinui tirti. Kofeino suvartojimą anketose nurodė pačios dalyvės. Nemanau, kad remiantis šia santrauka reikėtų rekomenduoti mažinti suvartojamo kofeino kiekį, kadangi šis tyrimas dar nepublikuotas ir nerecenzuotas. Kad mūsų visuomenėje pasikeistų įsisenėję gėrimų su kofeinu vartojimo įpročiai, reikėtų daug daugiau tyrimų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis tyrimas prisideda prie jau nemažo kiekio kontraversiškos mokslinės literatūros apie kofeiną. 2008 metais išleisti du tyrimai apie kofeiną ir persileidimus pateikė priešingus rezultatus.

„Kaiser Permanente Division of Research“ ekspertai išsiaiškino, kad 200 mg ar daugiau kofeino per dieną suvartojančios moterys du kartus dažniau patiria persileidimus, lyginant su tomis, kurios kofeino nevartoja visai, rašoma „American Journal of Obstetrics and Gynecology“ publikuotame straipsnyje.

Kitas „Nationwide Children‘s Hospital“ tyrimas, publikuotas „Epidemiology“, teigia, kad minimalų kavos kiekį – 200–350 mg – per dieną suvartojančioms moterims jokių pavojų nekyla.

„Create Fertility Clinics“ medicinos direktorė ir Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos konsultantė Geeta Nargund sako: „Tai – pirmasis tyrimas, pateikiantis tokias griežtas rekomendacijas. Tai įdomus ir geras tyrimas, bet jų reikia daugiau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų