REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Lietuvoje registruojama daugiausiai susirgusių meningokokine B tipo infekcija tarp visų Europos Sąjungos šalių. 

Lietuvoje registruojama daugiausiai susirgusių meningokokine B tipo infekcija tarp visų Europos Sąjungos šalių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios ligos žaibinės formos susirgusiųjų nepalieka be pasekmių – dažnos iš jų būna galūnių amputacijos arba net mirtis. 

REKLAMA

Apie tai, kodėl svarbu laiku sureaguoti į pirmuosius požymius, kalbamės su TV laidų vedėja, naujienų portalo tv3.lt laidos „Lūžis“ vedėja Renata Šakalyte-Jakovleva. 

Ypač sujaudino sukurta lėlė 

Dvi dukrytes auginanti moteris neslepia – apie meningokokinės infekcijos atvejus ji sužinojo iš žiniasklaidos. 

„Pati tada dar dirbau TV3 žinių tarnyboje – vedžiau žinių laidą ir vis pasitaikydavo naujienų apie šią ligą ir jos skaudžius padarinius. Ypač neramino žaibinės meningokoko infekcijos formos, nes jos dažnai baigdavosi mirtimi“, – kalba Renata. 

REKLAMA
REKLAMA

Ši liga Renatą gąsdina dėl savo pavojaus ir klastos. „Šios ligos pradžia itin klastinga. O ką jau kalbėti apie pasekmes – mažamečiai lieka stipriai sužaloti arba net miršta. Todėl, mano manymu, kuo daugiau žinosime apie šią ligą ir būdus, kaip nuo jos apsisaugoti, tuo būsime saugesni ir mes, ir mūsų vaikai.“ 

Prie šviečiamosios iniciatyvos „Čia tik lėlė. Įsivaizduokite, jei infekcija paliestų vaiką“ prisidėjusi R.Šakalytė savo akimis matė lietuvių menininko Algimanto Kensmino sukurtą lėlę, kuri atvaizduoja vaiką, nukentėjusį nuo žaibinės meningokoko formos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moters teigimu, į lėlę buvo žiūrėti ir skaudu, ir liūdna. „Lėlė labai tikroviška. Ji įkūnija visus vaikus, kuriuos palietė ši liga arba net pražudė. Lėlė yra lyg simbolis, priminimas mums, kad neliktume abejingi. 

Mes savo akimis retai galime pamatyti, ką infekcija padaro vaikui, o ši lėlė tai aiškiai parodo“, – įspūdžiais dalijasi garsi mama. 

Rūpinasi visa šeima 

Norėdama apsaugoti save ir savo dukras nuo sunkių ir klastingų ligų, ji imasi ne tik netradicinių priemonių, bet ir tiki vakcinos nauda. „Šeimoje rūpinamės subalansuota mityba, vitaminais, maisto papildų vartojimais, žaidimais gryname ore. 

REKLAMA

Vis dėlto, kiekviena vakcina, kuri gali apsaugoti vaikus ir suaugusius nuo ligų, yra ypač svarbi. 

Jei nėra vaistų ar kitų būdų išvengti šios infekcijos, bet yra vakcina – tai jau didžiulė pagalba. Todėl svarstyti, ar pasinaudoti ja ar ne, tikrai svarbu. 

Būtina kuo daugiau sužinoti objektyvios informacijos ir apie ligą, ir apie vakciną, konsultuojantis su šeimos gydytoju, o tada galvoti. 

Mano dukros abi yra paskiepytos nuo visų ligų, kurioms sukurtos vakcinos. Nespėjome tik nuo roto viruso ir vėjaraupių, todėl vyresnėlei šios ligos smogė išties stipriai. 

REKLAMA

Vakcina būtų padėjusi lengviau ir greičiau sveikti. Laimė, viskas baigėsi gerai. Tačiau asmeniškai žinau atvejų, kai komplikavęsis roto virusas pavertė sveikus vaikučius neįgaliais“, – patirtimi dalijasi garsi laidų vedėja.

 

Dėl asmeninės medicininės konsultacijos prašome kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą.

CL Nr NP-LT-MNX-PRSR-190010, parengimo data: [2019-10-15]

© 2019 GSK įmonių grupė arba licencijos turėtojas.

Informaciją parengė “GlaxoSmithKline Lietuva”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų