REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Vieni juos vadina šiaurės Ispanijos ikrais, kiti – jūros baltaisiais triufeliais. Kiekvieno gurmano svajonė – bent kartą paragauti neįprasto baskų kulinarijos delikateso. Tai Angulas, arba lietuviškai mažieji europiniai unguriukai, kurių kilogramo kaina siekia net ir 1 000 eurų. 

Vieni juos vadina šiaurės Ispanijos ikrais, kiti – jūros baltaisiais triufeliais. Kiekvieno gurmano svajonė – bent kartą paragauti neįprasto baskų kulinarijos delikateso. Tai Angulas, arba lietuviškai mažieji europiniai unguriukai, kurių kilogramo kaina siekia net ir 1 000 eurų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplink unguriukus vejasi daugybė istorijų ir legendų, šias itin keistai atrodančias žuvytes apgaubiančių paslaptimi ir mistika. Suintrigavome? Kviečiame susipažinti su šiuo Ispanijos kulinarijos šedevru, kurio įkvėptą, kur kas mažiau kainuojantį skanėstą galima surasti ir Lietuvos prekybos centrų lentynose. 

REKLAMA

Lyg spagečiai iš jūros 

Angulas – ispaniškas europinių unguriukų pavadinimas. Tai gėlavandenė žuvis, neršianti vieną kartą gyvenime. Nors jų galima sutikti daugelyje Amerikos ir Europos upių, tačiau ši žuvis gimsta šiltuose vandenyse, Karibų salas ir Šiaurės Amerikos pakrantę skalaujančioje Sargaso jūroje. 

Tačiau mėgstamiausia unguriukų susibūrimo vieta – Šiaurės Ispanijoje esančio San Sebastiano pakrantės. Čia vietiniai žvejai tiesia milžiniškus tinklus ir naktimis kantriai gaudo mažas peršviečiamas žuvytes. 

REKLAMA
REKLAMA

Į žuvų prekybvietes unguriukai atkeliauja apie 8 cm ilgio ir savo išvaizda daugeliui primena spagečius. Tokius iš jūros atplaukusius ispaniškus spagečius. 

Prieinamas visiems 

Dėl didžiulės kainos mažieji unguriukai net ir ant ispanų stalo yra retas malonumas, dažniausiai patiekiamas tik per Kalėdas, o San Sebastiane – dar ir tradicinę miesto globėjo dieną. Prieš tokias šventes jų kaina šokteli ir daugiau nei 1 000 eurų už kilogramą. 

Skaičiuojama, kad iš vieno unguriukų kilogramo pavyksta pagaminti 6 klasikinio patiekalo porcijas. Dažniausiai ši iškepta žuvis pagardinama keliomis česnako skiltelėmis ir šlakeliu aliejaus. Ispanai primygtinai rekomenduoja valgyti unguriukus su medine šakute, nes tik tuomet patiekalo skonis išlieka subtilus ir autentiškas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadaise unguriukai buvo viena pagrindinių darbininkų kasdienio maisto raciono dalių šiaurinėje Ispanijoje. Tačiau didėjantis vandenynų užterštumas, mažėjanti žuvies populiacija lėmė, kad unguriukų vertė sparčiai augo, o keista išvaizda ir nestandartinis skonis iškėlė juos į baskų kulinarijos viršūnę. 

Unikalus Ispanijos delikatesas tapo įkvėpimo šaltiniu įvairiems produktams pasaulyje. Taip baskų kulinarijos skanėsto skonis tapo prieinamas visiems. 

„Plateadas de Mar“ – įkvėptas gurmaniškų unguriukų 

Lietuvoje ispaniško delikateso analogą, pagamintą iš surimio ir savo skoniu bei išvaizda identišką originalui, pristatė „Viči". Šie unguriukai pagaminti iš surimio, kitaip tariant baltos žuvies baltymo – susmulkintos ir apdorotos natūraliai augusios žuvies filė. Surimiui pagaminti naudojama tik geriausia prie JAV krantų pagaunama žuvis. 

REKLAMA

Prekybos centruose unguriukų rasite „Plateadas de Mar“ pavadinimu. Šiuo metu parduodami keturių rūšių unguriukai – klasikinio skonio, arba pilnai paruošti unguriukai su alyvuogių aliejumi ir česnakais, alyvuogių aliejumi ir krevetėmis, bei alyvuogių aliejumi su česnakais ir čili. 

Ispaniško delikateso įkvėptas produktas turtingas baltymų, jo sudėtyje mažai angliavandenių ir riebalų, tad itin naudingas žmogaus organizmui. „Plateadas de Mar“ gali valgyti ir tie, kurie vengia produktų su gliutenu. Jį labai paprasta paruošti – tereikia pakepti keletą minučių. Ir būtinai ragaukite su medine šakute. Patiekite sau siurprizą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų