Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio
2019.10.16 15:59

Vieni juos vadina šiaurės Ispanijos ikrais, kiti – jūros baltaisiais triufeliais. Kiekvieno gurmano svajonė – bent kartą paragauti neįprasto baskų kulinarijos delikateso. Tai Angulas, arba lietuviškai mažieji europiniai unguriukai, kurių kilogramo kaina siekia net ir 1 000 eurų. 

Į lietuvių virtuves atkeliauja garsiojo ispanų delikateso variacija

Į lietuvių virtuves atkeliauja garsiojo ispanų delikateso variacija

Aplink unguriukus vejasi daugybė istorijų ir legendų, šias itin keistai atrodančias žuvytes apgaubiančių paslaptimi ir mistika. Suintrigavome? Kviečiame susipažinti su šiuo Ispanijos kulinarijos šedevru, kurio įkvėptą, kur kas mažiau kainuojantį skanėstą galima surasti ir Lietuvos prekybos centrų lentynose. 

Lyg spagečiai iš jūros 

Angulas – ispaniškas europinių unguriukų pavadinimas. Tai gėlavandenė žuvis, neršianti vieną kartą gyvenime. Nors jų galima sutikti daugelyje Amerikos ir Europos upių, tačiau ši žuvis gimsta šiltuose vandenyse, Karibų salas ir Šiaurės Amerikos pakrantę skalaujančioje Sargaso jūroje. 

REKLAMA

Tačiau mėgstamiausia unguriukų susibūrimo vieta – Šiaurės Ispanijoje esančio San Sebastiano pakrantės. Čia vietiniai žvejai tiesia milžiniškus tinklus ir naktimis kantriai gaudo mažas peršviečiamas žuvytes. 

Į žuvų prekybvietes unguriukai atkeliauja apie 8 cm ilgio ir savo išvaizda daugeliui primena spagečius. Tokius iš jūros atplaukusius ispaniškus spagečius. 

Prieinamas visiems 

Dėl didžiulės kainos mažieji unguriukai net ir ant ispanų stalo yra retas malonumas, dažniausiai patiekiamas tik per Kalėdas, o San Sebastiane – dar ir tradicinę miesto globėjo dieną. Prieš tokias šventes jų kaina šokteli ir daugiau nei 1 000 eurų už kilogramą. 

Skaičiuojama, kad iš vieno unguriukų kilogramo pavyksta pagaminti 6 klasikinio patiekalo porcijas. Dažniausiai ši iškepta žuvis pagardinama keliomis česnako skiltelėmis ir šlakeliu aliejaus. Ispanai primygtinai rekomenduoja valgyti unguriukus su medine šakute, nes tik tuomet patiekalo skonis išlieka subtilus ir autentiškas. 

Kadaise unguriukai buvo viena pagrindinių darbininkų kasdienio maisto raciono dalių šiaurinėje Ispanijoje. Tačiau didėjantis vandenynų užterštumas, mažėjanti žuvies populiacija lėmė, kad unguriukų vertė sparčiai augo, o keista išvaizda ir nestandartinis skonis iškėlė juos į baskų kulinarijos viršūnę. 

Unikalus Ispanijos delikatesas tapo įkvėpimo šaltiniu įvairiems produktams pasaulyje. Taip baskų kulinarijos skanėsto skonis tapo prieinamas visiems. 

„Plateadas de Mar“ – įkvėptas gurmaniškų unguriukų 

Lietuvoje ispaniško delikateso analogą, pagamintą iš surimio ir savo skoniu bei išvaizda identišką originalui, pristatė „Viči". Šie unguriukai pagaminti iš surimio, kitaip tariant baltos žuvies baltymo – susmulkintos ir apdorotos natūraliai augusios žuvies filė. Surimiui pagaminti naudojama tik geriausia prie JAV krantų pagaunama žuvis. 

REKLAMA

Prekybos centruose unguriukų rasite „Plateadas de Mar“ pavadinimu. Šiuo metu parduodami keturių rūšių unguriukai – klasikinio skonio, arba pilnai paruošti unguriukai su alyvuogių aliejumi ir česnakais, alyvuogių aliejumi ir krevetėmis, bei alyvuogių aliejumi su česnakais ir čili. 

Ispaniško delikateso įkvėptas produktas turtingas baltymų, jo sudėtyje mažai angliavandenių ir riebalų, tad itin naudingas žmogaus organizmui. „Plateadas de Mar“ gali valgyti ir tie, kurie vengia produktų su gliutenu. Jį labai paprasta paruošti – tereikia pakepti keletą minučių. Ir būtinai ragaukite su medine šakute. Patiekite sau siurprizą.

Į lietuvių virtuves atkeliauja garsiojo ispanų delikateso variacija

Į lietuvių virtuves atkeliauja garsiojo ispanų delikateso variacija

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Dėl gyvūno pikantiško poelgio modeliui teko raudonuoti
DABAR RODOMA
Moteris palikusi atvirus automobilio langus labai greitai to pasigailėjo
DABAR RODOMA
Darbuotojai užfiksavo poros akimirką restorane: visi internautai ėmė jų ieškoti
DABAR RODOMA
Pamačius šalia važiavusį automobilį išsitraukė kamerą: to dar nebuvo regėję
DABAR RODOMA
Keistos išvaizdos žuvis sukėlė sąmyšį: atrodo, kaip su žmogaus veidu
DABAR RODOMA
Venckienės palaikymo mitingo dalyvė: aš buvau pas Neringą kameroje
DABAR RODOMA
Šokiruojantis įrašas: policija elektra kratė vyrą, kurio rankose – vienerių metų vaikas
DABAR RODOMA
Vyras renka žmonių nagus: nepatikėsite, kam juos naudoja
DABAR RODOMA
Šuo tapo sensacija – šeimininkui moka pasakyti žodžiais, ko nori
REKLAMA
Bulvių užkepėlė (Nuotr. Kviečiu į virtuvę)
Labiau nei bet ko kito šaltais rudens vakarais pasiilgstate keptų bulvių? Tuomet išbandykite šią bulvių užkepėlę, kuri idealiai tiks kartu su stikline kefyro.  Reikės: ...
Skalbimo mašina (nuotr. 123rf.com)
Kai tvarkomės namuose, kaip dažnai pagalvojame apie daiktų, kurie neatrodo nešvarūs, valymą? Tačiau jei reguliariai ignoruojame tam tikras namų vietas, jose gali gyventi ir ...
Keksas su mėlynėmis ir kefyru (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Labai norėjau kekso su mėlynėmis, dar turėjau šaldytuve šiek tiek kefyro, o šaldiklyje mėlynių, tad šis receptas buvo kaip tik man. Keksas pagaminamas labai greitai, nereikia ...
Avokadai (nuotr. 123rf.com)
Visiems avokadų mėgėjams derėtų suklusti, ši maža gudrybė padės ilgiau išsaugoti avokado likučius, rašoma dailystar.co.uk. Šiuo metu avokadų populiarumas yra pakilęs į ...
Karamelinis obuolių pyragas (Nuotr. Jurgittos virtuvė)
„Tikrai kepsiu dar ne kartą...Fantastiškas pyragas! Ypač jo traškus viršus. Tik neturėjau tiek obuolių, kiek reikia pagal receptą, tad nenustebkite, kodėl nuotraukoje nedaug ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų