REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Baltosios lazdelės dienos proga Ukmergės LIONS klubas atidarė meninę instaliaciją „Daina Brailio raštu“. Pauliaus Šemėtos nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Spalio 15-ąją minint Baltosios lazdelės dieną Ukmergėje Brailio raštu „suskambėjo“ populiariosios „Anties“ dainos žodžiai: „Balandžių daug Ukmergėj...“ Populiarioje Ukmergės vietoje, ant Vilkmergės upelio tilto, Ukmergės LIONS klubas atidarė meninę instaliaciją „Daina Brailio raštu“ – į tilto turėklą integruotas dainos „Zombiai“ tekstas Brailio raštu ir Brailio rašto abėcėlė, iškalta šalia įprastos lietuviškos, kad regintieji galėtų susipažinti su unikaliu neregiams ir silpnaregiams skirtu raštu. 

35
Skaityk lengvai

Spalio 15-ąją minint Baltosios lazdelės dieną Ukmergėje Brailio raštu „suskambėjo“ populiariosios „Anties“ dainos žodžiai: „Balandžių daug Ukmergėj...“ Populiarioje Ukmergės vietoje, ant Vilkmergės upelio tilto, Ukmergės LIONS klubas atidarė meninę instaliaciją „Daina Brailio raštu“ – į tilto turėklą integruotas dainos „Zombiai“ tekstas Brailio raštu ir Brailio rašto abėcėlė, iškalta šalia įprastos lietuviškos, kad regintieji galėtų susipažinti su unikaliu neregiams ir silpnaregiams skirtu raštu. 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Nors į instaliacijos atidarymą atvykęs „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas patikslino, kad kūrinio muzikos autorystė grupei nepriklauso, bet jos sukurta lietuviška dainos versija gerai žinoma jau kelioms kartoms. „Prieš 34 metus parašėme šią dainą norėdami papokštauti, bet taip pat ir aktualizuoti gyvenimą Sovietų Sąjungoje, – sakė A. Kaušpėdas ir prisipažino nustebęs, kad ukmergiškiai šią dainą-pokštą priėmė taip rimtai. – Kad dainos tekstas būtų parašytas Brailio raštu ir dar papuoštas skulptūromis – fantastiškas ir analogų neturintis dalykas.“ 

REKLAMA

„Mūsų klubo tikslas – padrąsinti regos negalią turinčius žmones išeiti į miestą, judėti, dalyvauti miesto gyvenime, lankytis įvairiose vietose, susitikti ir bendrauti, o palaikydami išdrįsome parengti jiems malonią staigmeną. Tikimės, kad, užčiuopęs pirštais šio tilto turėklą, bus priverstas sustoti ir pasmalsauti ne vienas praeivis“, – atidarymo proga kalbėjo Ukmergės LIONS klubo prezidentė Nijolė Pukėnaitė. 

REKLAMA
REKLAMA

Tegul palietę turėklą žmonės šypsosi 

Paklausta, kaip gimė instaliacijos idėja, klubo prezidentė pradeda iš toliau: „Parama regėjimo negalią turintiems žmonėms yra pati seniausia LIONS klubų veiklos sritis – dar 1925 metais garsi JAV visuomenės veikėja Helen Keller, turėjusi klausos ir regos negalią, paprašė LIONS būti „aklųjų riteriais kryžiaus žygyje prieš tamsą“. Nuo tada pagalba regos negalią turintiems žmonėms yra viena iš penkių svarbiausių LIONS judėjimo krypčių visame pasaulyje.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O idėją viešoje vietoje Brailio raštu parašyti tekstą, pasak Nijolės, pasiūlė klubo bičiulis metalo plastikos menininkas Andrius Janulis. Dėl vietos, kur šis sumanymas galėtų būti įgyvendintas, ilgai nediskutuota – tiltas per Vilkmergės upę yra miesto centre, šalia judrios gatvės. „Neregys, eidamas tiltu su baltąja lazdele ar naudodamasis regos negalią turintiems žmonėms pritaikytomis šiuolaikinėmis technologijomis, padės ranką ant turėklo ir staiga užčiuops pažįstamus rašmenis – jam tai bus maloni staigmena. O gal kas nors ir specialiai ateis“, – sako N. Pukėnaitė. 

REKLAMA

Ji pripažįsta, kad klubo nariai gana karštai diskutavo, ką užrašyti Brailio raštu – lengvą, nuotaikingą tekstą ar prasmingus, gilius žodžius. Vis dėlto pasirinkta kiekvienam ukmergiškiui žinoma „Anties“ daina. „Joje, kaip ir visose šios grupės dainose, po linksmais, ironiškais žodžiais slypi daug prasmių. Padiskutavę nusprendėm pasirinkti šią nuotaikingą dainą – tegul žmonės, palietę turėklą, šypsosi. Labai džiaugėmės, kad mūsų idėją iš karto palaikė pats A. Kaušpėdas. Esame labai dėkingi ir Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojams, tekstą išvertusiems į Brailio raštą“, – sako Nijolė. 

REKLAMA

Beje, žodžiai „Balandžių daug Ukmergėj“ mieste įkvėpė ir kitą menininko A. Janulio kartu su žmona Dovile inicijuotą projektą – po 2016 metais jų organizuoto tarptautinio menininkų plenero įvairias miesto vietas papuošė pulkas balandžių – mažųjų skulptūrų, o Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centras net sukūrė interaktyvų žaidimą – maršrutą, kuriuo einant galima juos visus surasti. 

A. Janulis prisipažįsta, kad balandžių sukurta daugiau, tik dar ne visi spėjo „nutūpti“ parinktose Ukmergės vietose – viskam reikia laiko. Paklaustas, ką jam pačiam reiškia dainos „Zombiai“ tekstas, Andrius juokdamasis sako: „Žodžių iš dainos neišmesi“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo sukurtą instaliaciją ant tilto menininkas vadina socialiniu projektu. „Gal Brailio raštu iškaltas tekstas regintiesiems primins, kad šalia gyvena ir žmonių, matančių pasaulį kitaip, gal vaikai sustos, paklaus, ką reiškia šie ženklai, suvoks, kad aklieji žmonės skaito kitaip“, – sako A. Janulis. 

Kada švenčiama Pasaulinė Dauno sindromo diena?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Spalio 20 d.
Lapkričio 4 d.
Kovo 21 d.
BALSUOTI
REZULTATAI
Kada švenčiama Pasaulinė Dauno sindromo diena?
Spalio 20 d.
32.4%
Lapkričio 4 d.
14.4%
Kovo 21 d.
53.2%
Balsavo: 139

REKLAMA

Nori skleisti bendrystės idėjas 

Ukmergės LIONS klubas – labai jaunas, įsikūrė 2018 metų liepą, bet jau spėjo nuveikti realių, miestiečiams matomų darbų. Pernai klubo pastangomis sutvarkytos penkios pėsčiųjų perėjos – įrengtos rampos tarp kelio dangos ir šaligatvio bortelių. Iki tol vežimėliais judantys neįgalieji per perėjas savarankiškai negalėdavo pervažiuoti, strigdavo ir vaikų vežimėlių ratukai. 

„Norėjome į renginį Kultūros centre sukviesti neįgaliuosius, bet vienas rateliais judantis ukmergiškis prasitarė, kad be kito žmogaus pagalbos negali atvažiuoti – perėjoje priešais Kultūros centrą stringa vežimėlio ratai. Tuomet susirinkime žaibiškai kilo idėja tą perėją sutvarkyti, – pasakoja klubo prezidentė. – Mūsų vyrukai – tikri idėjų generatoriai, tuojau sugalvojo, kad rampas galima padaryti iš metalo. Nulėkė apžiūrėti, paskui pasidalijom mintimis feisbuko grupėje, pasiskirstėm darbais. Pirmiausia įrengėm rampas vienoje perėjoje, o kai ji buvo išbandyta, sutvarkėm dar keturias. Viską padarėm savo klubo lėšomis.“ 

REKLAMA

Ukmergės LIONS klube šiuo metu yra 18 žmonių. Pasak Nijolės, klysta manantys, kad tai – turtingiausi Ukmergės žmonės, miesto „grietinėlė“: „Tarp mūsų yra įvairiausių žmonių – ir pedagogų, ir įmonių vadovų, ir individualia veikla užsiimančių, ir kitokius darbus dirbančių. Tai žmonės, kurie nori prisidėti, kad miestas taptų gražesnis, patogesnis, kad sklistų bendrystės idėjos, kad visi čia jaustųsi saugūs.“ 

Klubo prezidentė sako, kad klubas negali ištiesinti miesto šaligatvių, padaryti nuožulnesnių bortelių, parkuose nutiesti platesnių takelių, bet nori padaryti, ką gali, kad šalia gyvenantys negalią turintys žmonės neužsidarytų namuose, lankytųsi miesto centre – gal jų pavyzdys paveiks ir tuos, kurie atsakingi už mieste priimamus sprendimus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LIONS akcijos – visoje Lietuvoje 

Lietuvoje šiuo metu veikia 34 LIONS klubai, jungiantys 670 narių. Baltosios lazdelės dienos proga šie klubai organizavo renginių ir tęstinių projektų ir kituose šalies miestuose. 

Vilniuje LIONS moterų klubas surengė Protų mūšį, kuriame surinktas lėšas skirs regėjimo negalią turinčiai lengvaatletei Oksanai Dobrovolskajai. Šis klubas remia ir silpnaregę maratono bėgikę Aušrą Garunkšnytę, besiruošiančią 2020 metų Tokijo paralimpinėms žaidynėms. 

Kauno Tauro LIONS klubas jau dešimtus metus skiria stipendijas gerai besimokantiems aukštųjų mokyklų studentams, turintiems regėjimo negalią. 

REKLAMA

Kauno M. K. Čiurlionio LIONS klubas Baltosios lazdelės dienos proga spalio 20 dieną kviečia į Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčią, kur bus aukojamos Šv. Mišios už akluosius ir jų artimuosius, o po jų skambės Kauno Prano Daunio ugdymo centro moksleivių koncertas. Klubas kiekvieną pavasarį organizuoja labdaros akciją „Aš noriu matyti pavasarį“, kurios metu surinktas lėšas skiria akliesiems ir silpnaregiams paremti. 

Druskininkų moterų LIONS klubas tęsia akciją „Akinukai“, skirtą socialiai remiamiems vaikams. Šiaulių LIONS klubai daug metų remia Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Šiaulių miesto ir rajono filialus. Kėdainių moterų LIONS klubas taip pat tęsia ilgalaikes veiklas, skirtas regėjimo negalią turintiems žmonėmis. 

LIONS judėjimas veikia penkiomis strateginėmis veiklos kryptimis: teikia pagalbą turintiems regėjimo negalią, padeda sergantiems diabetu ir onkologinėmis vaikų ligomis, mažina skurdą pasaulyje ir rūpinasi aplinkos apsauga.

Straipsnio autorė: Sigita Inčiūrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų