REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyresni žmonės dar atsimena nuo pirmosios pagalbos vaistinėlės neatsiejamą „žarnelę“, skirtą arteriniam kraujospūdžiui stabdyti. Jau kuris laikas šios medicinos priemonės pirmosios pagalbos rinkinyje rasti neįmanoma, tačiau specialistai ramina – tam yra veiksmingų alternatyvų. Be to, greitai kiekvieną pirmosios pagalbos vaistinėlę reikės papildyti nauju dalyku – skubios medicinos pagalbos turniketu. 

Vyresni žmonės dar atsimena nuo pirmosios pagalbos vaistinėlės neatsiejamą „žarnelę“, skirtą arteriniam kraujospūdžiui stabdyti. Jau kuris laikas šios medicinos priemonės pirmosios pagalbos rinkinyje rasti neįmanoma, tačiau specialistai ramina – tam yra veiksmingų alternatyvų. Be to, greitai kiekvieną pirmosios pagalbos vaistinėlę reikės papildyti nauju dalyku – skubios medicinos pagalbos turniketu. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Asmens sveikatos departamento, Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė pabrėžė, kad vaistinėlės sudėtis yra nurodyta 2003 m. ministro įsakyme dėl sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos teikiant pirmąją medicinos pagalbą, pirmosios medicinos pagalbos vaistinėlių ir pirmosios medicinos pagalbos rinkinių.

„Vaistinėlių sudėtys buvo nustatytos atsižvelgiant į specialistų rekomendacijas, įvertinus galimų traumų pobūdį bei pagalbą teikiančių asmenų kompetenciją.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad sovietmečiu naudotas guminis varžtas kraujavimui stabdyti Vakarų šalyse jau 50 metų nebenaudojamas, mat buvo labiau žalingas nei naudingas pacientui“, – kalbėjo ji. 

REKLAMA

Taip pat V. Buzytė patikino, kad šiuo metu naudojamose vaistinėlėse yra priemonės, kurios naudojamos kraujavimui stabdyti ir yra saugios. Kartu ji pažymėjo, kad SAM yra sudaryta darbo grupė, kuri peržiūri vaistinėlės sudėtį ir atsižvelgdama į mokslu patvirtintos medicinos rekomendacijas, siūlo į rinkinio sudėtį įdėti turniketą skirtą arterinio kraujavimui stabdymui.

Kuo reikės papildyti vaistinėlę

Kaip aiškino Kauno apskrities GMPS dispečerinės administratorius-civilinės saugos specialistas Donatas Paliulionis, anksčiau buvo įvairių tipų vaistinėlės: medicininio tipo paslaugas teikiančioms įstaigoms, kitoms įmonėms, toliau – rekomendacijos motociklininkams, riedutininkams, dviratininkams, automobilio vairuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar vaistinėlės yra „sutrauktos“ ir padaryti du vaistinėlių tipai – vaistinėlė visuomenei ir pirmos pagalbos rinkinys įstaigoms, kur yra medicinos punktas. 

Iš esmės aktualiausias yra pirmos pagalbos rinkinys visuomenei. Numatyta, kad jame turi atsirasti turniketas, skirtas arteriniam kraujavimui galūnėse stabdyti ir keturi vienetai vienkartinio šalčio maišelių, ko anksčiau nebuvo. 

Taip pat kaip rekomendacija yra pridėta 0,15 mg penicilino G injekcinio tirpalo užpildytame švirkšte tiems žmonėms, kurie žino, kad yra alergiški, ir yra skirtas įvykus anafilaksiniam šokui“, – pasakojo specialistas.

Jis pabrėžė, kad turniketas turės atsirasti kaip vienintelė alternatyva stipriam kraujavimui stabdyti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iki šiol to nebuvo vaistinėlėse, bet ta vadinama „žarnele“, kurios nebėra, kraujavimo niekada ir nesustabdysi. O turniketas yra naudojamas tiek medicinoje, tiek karyboje. Ypač siekiama, kad jis atsirastų automobilinėse vaistinėlėse, nes autoįvykių šiandien yra daug, o vaistinėlė be turniketo laukiant medikų šiais laikais netenka prasmės“, – kalbėjo D. Paliulionis.

Jis pabrėžė, kad esant stipriam kraujavimui, kai spaudžiamasis tvarstis nepadeda sustabdyti kraujavimo,  lieka vienintelis variantas – turniketas. 

„Į gydymo įstaigų vaistinėles jį taip pat įdėjome, nes niekada nežinoma, kada gali ateiti sužeistas žmogus iš gatvės ir kuriam prireiks pagalbos“, – sakė jis ir pridūrė, kad įtraukus naujas priemones į vaistinėlę, jų nebūtina bus pirkti iš naujo. Turniketą ir kitas trūkstamas priemones bus galima nusipirkti atskirai.

REKLAMA

Kaip stabdyti kraujavimą?

D. Paliulionis priminė, kad kraujavimo stabdymui pirmiausia rekomenduojama naudoti tam skirtą tvarstį, kuris yra vaistinėlėje.

„Jį tvirtai užspaudus kraujavimas turėtų sustoti. Bet reikia nepamiršti, kad reikia spausti pažeistos kraujagyslės vietoje ties žaizda, šiek tiek aukščiau bent 5–10 minučių. 

O turniketas naudojamas paskutiniu atveju, jei nepavyksta sustabdyti kraujavimo spaudžiamuoju tvarsčiu, t .y. kai yra labai stiprus kraujavimas iš pažeistos stambios arterijos ar paprasčiausiai trūksta rankų, yra autoįvykis, daug nukentėjusiųjų“, – aiškino jis.

Medikas priminė, kad prie kiekvieno turniketo yra ir instrukcija, aišku, ją geriau būtų pasiskaityti anksčiau nei prireiks panaudoti priemonę. 

REKLAMA

„Turniketą būtų geriausia dėti 5–8 cm virš žaizdos ant žmogaus odos. Jei kraujavimo vieta nėra aiški ar nėra laiko žaizdos apžiūrėti, turniketas dedamas kuo aukščiau ant galūnės nenuimant drabužių. Kai pažeista stambi kraujagyslė, svarbi kiekviena minutė. 

Taip pat labai svarbu yra patikrinti, ar nėra tarp turniketo ir žaizdos kokų kliūčių, pavyzdžiui, kišenėje likęs peilis ar telefonas. Tai gali trukdyti tinkamai užveržti galūnę. O veržti ją reikėtų tol, kol kraujavimas sustoja ir nebejaučiamas pulsas. Pavyzdžiui, jei žaizda yra žasto vietoje, turėtų nebesičiuopti pulsas ties riešu, vadinasi, tuomet kraujotaka rankoje bus sustabdyta. Ant turniketo yra balta juostelė, ten reikėtų pažymėti laiką, kada jis buvo uždėtas.

Medikas patarė tokį pirmosios pagalbos rinkinį turėti ir namuose, jei automobilis laikomas toliau: „Taip vaistinėlė bet kokios traumos atveju bus arčiausiai.“

Apie tai, kaip suteikti pirmąją pagalbą staiga gatvėje sukniubus žmogui daugiau galite skaityti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų