REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po žinios apie vienoje Kauno mokykloje užfiksuotą ūmaus žarnyno infekcijos protrūkį, į portalą tv3.lt kreipėsi Kauno rajone esančios Babtų gimnazijos tėvai. Susirūpinęs vyras klausė, kodėl bendruomenė ir institucijos nebuvo informuoti apie kelias savaites mokykloje siautusį virusą?

Po žinios apie vienoje Kauno mokykloje užfiksuotą ūmaus žarnyno infekcijos protrūkį, į portalą tv3.lt kreipėsi Kauno rajone esančios Babtų gimnazijos tėvai. Susirūpinęs vyras klausė, kodėl bendruomenė ir institucijos nebuvo informuoti apie kelias savaites mokykloje siautusį virusą?

REKLAMA

Rimas (tikrasis vardas redakcijai žinomas, – aut. past.) pasakojo, kad viskas prasidėjo dar rugsėjo 23 d. 

„Vaikai apsirgo mokykloje suvalgę šnicelio. Buvo įtarta, kad tai kažkoks vienkartinis apsinuodijimas dėl maisto, bet paskui tai vienas, tai kitas vaikas pradėjo sirgti, po savaitgalio užsikrėtė ir kiti mūsų šeimos nariai, šią savaitę „atkrito“ ir mano antroji pusė. Dar tik mažoji, einanti į darželį, atsilaikė, bet tai gali būti tik laiko klausimas“, – kalbėjo jis.

Vyro žiniomis, mokykloje susirgusiųjų mokinių skaičius siekė 60, daugiausiai „iškrito“ pirmųjų klasių moksleiviai. Pasak jo, dar praėjusią savaitę sirgo ir kelios mokytojos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai toks dviejų dienų virusas, tokie patys simptomai, kaip ir ką tik paskelbto infekcijos protrūkio atveju Kauno mokykloje – nuolatinis vėmimas ir viduriavimas. Kai tik susirgo pradinukas, buvo taip, kad per parą „iškrito“ 10–20 moksleivių. Mano vaiko klasėje iš 19 per naktį liko tik 8 mokiniai. 

REKLAMA

Kadangi turiu vaiką pradinuką, tai apie tą situaciją žinau, bet jei į mokyklą eitų tik vyresnėlis, apie tai net nebūčiau buvęs informuotas. Net skambinau auklėtojai pasiklausti, ką daryti, ar vyresnį sveiką vaiką leisti. Tai sakė, kad viskas gerai, mokykla jau išvalyta. Taip, visa įstaiga tomis priemonėmis smirda, bet tik išleidau vyresnėlį, po pietų vaikas skambina, sako, kad bijo net eiti namo, nes ištisai vemia“, – pasakojo Rimas.

Jo manymu, tai greičiausiai buvo virusas, nes nieko įtartino su maistu nėra. Vyras piktinosi, kad tėvai apie tai nebuvo informuoti, nors tą paprasta padaryti tiek pasitelkiant dienyną, tiek socialinius tinklus.

REKLAMA
REKLAMA

„Išties negražiai buvo padaryta. Nuslėpė tai mokykla. Esant virusinei infekcijai, reikia apie tai informuoti, jei yra galimybė, neleisti vaiko į mokyklą. Čia, panašu, kaip leistume žmones į mišką, nors ten yra vilkų. Taigi esi priverstas susirgti“, – kalbėjo susirūpinęs tėvas.

Jo teigimu, neaišku, ar protrūkis pasibaigė: „Kiek teko kalbėti su mokyklos socialine darbuotoja, ji nedavė suprasti, kad viskas susitvarkė.“

Gimnazija: informuoti nebuvo reikalo

Babtų gimnazijos direktorius Vidas Mikalauskas patikino, kad buvo fiksuotas susirgimų paūmėjimas.

„Tačiau suaktyvėjimas buvo jau prieš kokias tris savaites. Suintensyvinome valymo darbus, patalpų vėdinimą, ėmėmės kitų priemonių ir dabar šis reikalas, mūsų žiniomis, kaip ir yra nuslūgęs. Dabar jokių didesnių signalų šiuo klausimu neturime, imamės profilaktinių priemonių ir, manome, ši banga turėtų nurimti“, – kalbėjo įstaigos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, ar neturėjo mokykla pranešti apie protrūkį ir paskelbti karantiną, jis tikino, kad iki tokio lygio prieita nebuvo.

„Buvo pavienių atvejų, bet kad būtų susirgę darbuotojai, gal tik koks vienas žmogus iš kolektyvo“, – kalbėjo jis.

Tokios informacijos, kad vienu metu sirgo 60 vaikų, įstaigos vadovas neturėjo: „Matote, yra įvairių priežasčių, dėl ko galima nebūti mokykloje. O kažkokių protrūkio dalykų mes nematote. Iš pradžių buvo kilęs nerimas, bet dabar viskas nuslūgę.“  

Nacionalinis visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas teigė, kad jokios informacijos apie protrūkį nėra negavę. 

„Nebuvo registruota jokių susirgimų iš gydymo įstaigų, jokių pranešimų apie Babtų gimnazijos moksleivius. Nes turi būti tam tikros diagnozės ir informacija iš gydymo įstaigos. 

REKLAMA

Tai mums visiška naujiena, nesame apie gavę jokios informacijos. Jei gauname tėvų pranešimus, irgi sureaguojame, atliekame veiksmus iš savo pusės, tačiau nesame gavę jokių pranešimų“, – sakė departamento atstovė spaudai Kristina Mikalauskienė.  

Pirmadienio popietę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas pranešė apie J. Dopkevičiaus progimnazijoje užfiksuotą ūmios žarnyno infekcijos protrūkį.

Pirminiais duomenimis, iš viso į asmens sveikatos priežiūros įstaigas kreipėsi 12 asmenų, dviem iš jų jau nustatyta norovirusinė infekcija. Mokykla kol kas uždaryta, epidemiologinė situacija tiriama.

Apie situaciją plačiau papasakojo ir medikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų