REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės (ELPKC) centro duomenimis, informuoja, kad Prancūzijoje (Var departamente, Hyères mieste) užregistruotas vietinis Zikos virusinės infekcijos atvejis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės (ELPKC) centro duomenimis, informuoja, kad Prancūzijoje (Var departamente, Hyères mieste) užregistruotas vietinis Zikos virusinės infekcijos atvejis.

REKLAMA

Siekiant išsiaiškinti užsikrėtimo aplinkybes šiuo metu šalyje vykdomi detalesni tyrimai. Iki 2019 m. kovo mėn. kontinentinėje Europoje nebuvo registruoto nei vieno infekcijos atvejo, susijusio su pernešėjais (uodais).

Tačiau tokia galimybė egzistuoja, nes Pietų Europoje, įskaitant Prancūziją, yra Aedes albopictus uodų, kurie, esant tinkamoms klimatinėms sąlygoms, gali būti Zikos viruso pernešėjais.

Zikos virusinės infekcijos plitimo kelias per infekuotų uodų įgėlimus yra pagrindinis ir dominuojantis, tačiau virusas gali plisti ir lytinių santykių, organų transplantacijų ar kraujo transfuzijų metu.2015–2019 m. kovo mėn. 22 ES/EEE šalyse užregistruoti 2398 su kelionėmis susiję Zikos virusinės infekcijos atvejai, taip pat pranešta apie 25 vietinius užsikrėtimo lytiniu keliu atvejus.

REKLAMA
REKLAMA

Globaliai Zikos virusinės infekcijos atvejai registruojami Azijoje, Amerikoje, Afrikoje, tačiau po 2016 m. registruoto ligos atvejų piko, Amerikoje ir Karibuose stebimas jų mažėjimas.

REKLAMA

Dažniausiai Zikos virusinė infekcija yra nesunki liga, kuriai būdingas bėrimas, karščiavimas, sąnarių, raumenų, galvos skausmai, nepūlingas konjunktyvitas.

Tačiau Zikos virusas gali būti susijęs su Guillain-Barre sindromo išsivystymu ar būti naujagimių mikrocefalijų ir kitų įgimtų centrinės nervų sistemos pažeidimų priežastimi.ULAC medikai įspėja, kad vykstantiesiems į endemines teritorijas, skiepų nuo Zikos virusinės infekcijos nėra.

Keliautojams rekomenduojama:

naudoti repelentus, vilkėti drabužius, saugančius nuo uodų įgėlimų;

miegoti ar ilsėtis nuo uodų apsaugotuose ar kondicionuojamuose kambariuose, kitu atveju naudoti tinklelius nuo uodų dienos ir nakties metu;

REKLAMA
REKLAMA

besilaukiančios moterys turėtų apsvarstyti nebūtinos kelionės atidėjimą į teritorijas, kuriose plinta Zikos virusinė infekcija;

visos moterys ir vyrai, vykstantys į teritorijas, kuriose plinta Zikos virusinė infekcija, ar grįžtantys iš jų, turėtų pasirinkti tinkamas kontracepcijos priemones ir priimti informuotą sprendimą dėl galimo nėštumo ir jo prevencijos, siekiant išvengti komplikacijų, susijusių su Zikos virusine infekcija;

vyrai, grįžtantys iš teritorijų, kuriose plinta Zikos virusinė infekcija, ir jų partneriai turėtų naudoti prezervatyvus arba susilaikyti nuo lytinių santykių mažiausiai 3 mėnesius po  paskutinės buvimo dienos teritorijoje, kurioje plinta Zikos virusinė infekcija, arba po paskutinių lytinių santykių su galimai Zikos virusu infekuotu asmeniu dienos, siekiant apsisaugoti nuo galimo Zikos virusinės infekcijos plitimo lytiniu keliu;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

moterys, grįžtančios iš teritorijų, kuriose plinta Zikos virusinė infekcija, ir jų lytiniai partneriai turėtų naudoti prezervatyvus arba susilaikyti nuo lytinių santykių mažiausiai 2 mėnesius po paskutinės buvimo dienos teritorijoje, kurioje plinta Zikos virusinė infekcija, arba po paskutinių lytinių santykių su galimai Zikos virusu infekuotu asmeniu dienos, siekiant apsisaugoti nuo galimo Zikos virusinės infekcijos plitimo lytiniu keliu;

nėščios moterys ir jų lytiniai partneriai turėtų naudotis prezervatyvais pastoviai arba susilaikyti nuo lytinių santykių viso nėštumo laikotarpiu, jei lytinis partneris grįžo iš teritorijos, kurioje plinta Zikos virusinė infekcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų