REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvai, auginantys vaikus, dažnai susiduria su tuo, jog pastarieji, toli gražu, ne visada valgo tuos pačius maisto produktus kaip tėvai. Pasitaiko net atvejų, kai mamos vakarienę ir pietus vaikams gamina visiškai kitokius nei sau.

Tėvai, auginantys vaikus, dažnai susiduria su tuo, jog pastarieji, toli gražu, ne visada valgo tuos pačius maisto produktus kaip tėvai. Pasitaiko net atvejų, kai mamos vakarienę ir pietus vaikams gamina visiškai kitokius nei sau.

REKLAMA

Pokyčiams – kelios savaitės

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė įvardijo esminę klaidą, kurią daro daugelis tėvų, kai nori sustabdyti vaikus valgyti saldumynus.

Kursus apie vaikų ir suaugusių mitybą organizuojanti V.Kurpienė sako, kad viskas prasideda tėvų galvoje. „Pokyčiai turi vykti tik tada, kai tam pasiruošę tėvai. Tik kai tėvai tiksliai žinos, kad nori vaikams sureguliuoti mitybą, tada ir vaikai galės priimti pasikeitimus. Deja, dažnu atveju tai būna gana sunkus adaptacijos laikotarpis, tačiau jeigu šeima jam ryžosi, reikia drąsiai to imtis ir nebežengti atgal.

Žinoma, kartais adaptacija būna sunki – vis dėlto daugiausiai dvi savaites vaikas pyks ir nepriims pokyčių. Anksčiau ar vėliau jis supras, kad tėvai nori jiems gero dėl jų naudos“, – įsitikinusi Vaida.

REKLAMA
REKLAMA

Norisi viską išragauti

Didžiausios problemos, susijusios su vaikų noru valgyti greitąjį arba bevertį maistą atsiranda tada, kai vaikai nueina į mokyklą.

REKLAMA

„Atriboti vaiką nuo nesveiko maisto ar kaloringų užkandžių gali tol, kol jis būna namuose ir neina į mokyklą. Vis dėlto, vos tik prasidėjus mokyklos etapui, viskas ima keistis.  Kai tik vaikas turi vos kelis eurus kišenėje, jis būtinai skubės juos išnaudoti savo reikmėms. 

Vaikai ypač nori būti panašūs į bendraamžius, todėl, tikėtina, kad jie norės to paties, ko nori ir jų draugai. Dažniausiai tai būna greitasis maistas.“

Klaidingą sakinį kartoja daugelis

Kai kurios taisyklės galioja visą laiką, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus. „Kai vaikas, būdamas dvejų metų, jau supranta „taip“ ir „ne“, gali imti su juo tartis, kalbėtis ir derintis.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu privalgysi daug saldumynų, bus bloga ir skaudės pilvą“. Šis sakinys, pasak ekspertės, labai klaidingas, mat tai dažniausiai – melas. Tikrai retu atveju ima staiga skaudėti pilvą ir ima jaustis neigiamas ir vaikams įmanomas pajusti neigiamas poveikis.

„Ar jums skauda pilvą po torto? O gal po gabalėlio norite antro? Štai, ir vaikai ima galvoti apie tai, kad tėvai jiems melavo – sakė, kad skaudės pilvą, tačiau neskaudėjo.  

Jeigu skaudėtų, vaikas ir pats nebevalgytų. Pavyzdžiui, jeigu esate apsinuodiję konkrečiu produktu, tikėtina, kad ilgai nebenorėsite.

Būna, kad nuo šokolado sustoja skrandis, nes ten – didelis riebalų kiekis, tačiau jeigu skrandžio neskauda ir vaikas jaučiasi gerai, o mes gąsdiname tuo, kas neįvyksta, mes darome blogiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, mama arba tėtis meluoja, o visų antra, nieko nenutinka ir vaikas kitą kartą valgys drąsiau“, – įžvalgomis dalijasi V. Kurpienė.

Draudimai kenkia labiausiai

Ji priduria, kad nėra gerai ir įvairūs draudimai. Vaida pateikia pavyzdį, kuris tinka net ir suaugusiems žmonėms.

„Pavyzdžiui, įsivaizduokite, kad esate bibliotekoje, o čia yra daug knygų, tačiau išeidama leidžiu naudotis visomis knygomis, išskyrus vieną. Kurios visiems reikės? Žinoma, kad tos, kurios neleidau imti.

Vaikas gali susivaldyti vieną kartą, antrą, tačiau vėliau jis vis tiek pabandys paragauti uždrausto vaisiaus. Negalima drausti visiškai vienokio ar kitokio maisto.

REKLAMA

Tai, kad vaikui yra visiškai ribojami saldumynai, ypač pasimato gimtadieniuose arba šventėse. Būtent tada ir pasimato, kad vaikai apsivalgo. Jie net neina žaisti, jie tiesiog stovi prie stalo ir valgo viską iš eilės.

Draudimas gali būti teisingas, jeigu mes galime pagrįsti tuo, kas įvyks artimu metu. Juk vaikui nepaaiškinsi, kad ląstelėse įvyks uždegimas. Jeigu vaikas nejaučia, tai jam nelabai rūpi“, – įsitikinusi mitybos specialistė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų