REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
5 klaidos, kurias dažniausiai darome, įrenginėdami virtuvę
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Suprantame, kad nauja virtuvė yra sudėtingas projektas, keliantis nemažai klausimų ir reikalaujantis priimti daugybę sprendimų. Kaip nepridaryti klaidų? Kad šis darbas keltų daugiau malonumo ir mažiau streso, pasinaudokite praktiškais IKEA interjero dizainerių patarimais.

14

Suprantame, kad nauja virtuvė yra sudėtingas projektas, keliantis nemažai klausimų ir reikalaujantis priimti daugybę sprendimų. Kaip nepridaryti klaidų? Kad šis darbas keltų daugiau malonumo ir mažiau streso, pasinaudokite praktiškais IKEA interjero dizainerių patarimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Išlaidos ir planavimas: nuo ko pradėti?

Dažnam atrodo, kad pokyčiai namuose reiškia dideles išlaidas. Tačiau klystate, jei manote, kad norėdami atnaujinti virtuvę, privalote laimėti loterijoje ar apiplėšti banką. Yra alternatyva brangiems, pagal užsakymą gaminamiems komplektams – tai moduliniai virtuvės baldai.

REKLAMA

Su IKEA virtuvės planavimo programa ir modulinėmis spintelėmis METOD galite patys ar padedami konsultantų susikurti svajonių virtuvės projektą, o buitinę techniką ir spinteles įsigyti dalimis. Pradėkite nuo pastatomųjų spintelių ir kaitlentės su plautuve, o papildomas dalis (pakabinamąsias spinteles, sienines plokštes, apsaugančias nuo nešvarumų, valgomojo stalą ir kėdes) prijungsite, kai susitaupysite.

Virtuvės baldų komplektai METOD, kaip ir jų savininkai, gali būti įvairūs: pritaikyti didelėms arba mažoms erdvėms, sukomplektuoti iš skirtingo dydžio spintelių ir stalčių, parinkus atitinkamas vidines dalis ir fasadus iš daugybės galimų, atrodyti vis kitaip ir pasižymėti kitokiomis funkcijomis. Variantų begalė! Todėl planuojant svarbu galvoti ne tik apie stilių ir spalvas. Kad suktis virtuvėje būtų patogu, apgalvokite tris darbo zonas: valgio ruošimo, plovimo ir produktų laikymo. Šių darbo zonų išdėstymas ir atstumai tarp jų sudaro vadinamąjį funkcinį trikampį. Tinkamai parinktas funkcinis trikampis leidžia greičiau ir patogiau judėti nuo šaldytuvo iki kaitlentės ir plautuvės, o darbas virtuvėje tampa kur kas lengvesnis.

REKLAMA
REKLAMA

2. Daiktų laikymas: sudie, spintelės – sveiki, stalčiai!

Jei trūksta vietos virtuvės rakandams ir maisto produktams, gali būti, kad dėl to kalta visai ne maža virtuvė, o netinkami sprendimai. 

Turimą erdvę išnaudokite kuo efektyviau. Dalį virtuvinių reikmenų galite sukabinti ant sieninių skersinių ir lentynų KUNGSFORS – sumaniai išnaudosite sienas, išvengsite netvarkos ant stalviršio, o būtiniausi daiktai gaminant visada bus po ranka. Virtuvinius reikmenis, puodus ir keptuves laikykite šalia kaitlentės ir plautuvės, kad gaminant būtų patogu pasiekti, o stalo įrankiams parinkite stalčių arčiau stalo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, stalčiuose galite laikyti ne tik indus ar stalo įrankius. Didelį stalčių po plautuve ar šalia jos paskirkite atliekoms rūšiuoti. Šiukšliadėžės VARIERA yra įvairių dydžių, tad galite susikomplektuoti jų tiek, kiek norisi ar telpa. Mažesniuose stalčiuose galite laikyti prieskonių indelius ar kitus maisto produktus konservų dėžutėse ir stiklainiuose. Tai daug patogiau už standartines spinteles, nes stalčius galima ištraukti iki galo ir aiškiai matyti visą turinį. Tiesiog paklokite juose specialius kilimėlius, kad darinėjant daiktai ar produktai viduje neslankiotų ir nebarškėtų.

REKLAMA

3. Virtuvės apšvietimas: vien lubinio šviestuvo negana

Kai virtuvė apšviesta tinkamai, ruošti maistą ir tvarkytis joje saugiau, paprasčiau ir smagiau. Tad jeigu patalpa tamsi, vien lubinio šviestuvo nepakaks. Rinkitės šviesias sienų bei baldų spalvas ir pagalvokite apie papildomus apšvietimo sprendimus: virš valgomojo stalo, virš stalviršio ir stalčių ar spintelių viduje. Čia pravers praktiški ir kartu dekoratyvūs taškiniai šviestuvai. Įrengus jų spintelėse su stiklinėmis durimis, bus lengviau rasti jose laikomus daiktus, o neįkyri šviesa suteiks jaukumo visai virtuvei.

REKLAMA

Ypač gerai apšvieskite darbastalį, prie kurio dažniausiai ruošiate valgį, pjaustote maisto produktus. IKEA’oje rasite dvi montuojamųjų šviestuvų serijas: UTRUSTA ir OMLOPP. Šie šviestuvai skirti funkciniam ir dekoratyviniam apšvietimui su galimybe keisti apšvietimo ryškumą. Juose įrengti šviesos diodai sunaudoja 85 % mažiau elektros ir šviečia iki 20 kartų ilgiau nei kaitinamosios lemputės.

4. Virtuvė skirta tik maistui ruošti: ar tikrai?

Gera virtuvė – tai svetinga virtuvė, kurioje visa šeima noriai leidžia laiką kartu: gamina, valgo, plauna indus, laiko maisto produktus, žaidžia, ruošia namų darbus, bendrauja ir daro daug kitų dalykų. Ar gali tokia susibūrimų vieta tapti ir nedidelio ploto virtuvė? IKEA interjero dizaineriai tiki, kad taip. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei turite mažą virtuvę ir norite sutaupyti vietos, vietoj pastatomųjų spintelių įrenkite daugiau sieninių, kabinamų palubėje. Pasiekti aukštai spintelėse padėtus daiktus padės taburetė-laipteliai BEKVÄM – viršutinėje pakopoje padaryta rankena, tad prireikus pasilypėti, bus patogu perkelti taburetę į norimą vietą. O ant grindų liks daugiau laisvo ploto pietų stalui ar mini virtuvinei salai. Aplink salą ne tik patogu susėsti drauge, ji gali tarnauti ir kaip papildoma vieta daiktams ar ruošai.

Jeigu atsisakyti spintelių vis dėlto nenorite, salą gali pakeisti ir mažesnis virtuvinis staliukas su ratukais ar tiesiog papildoma vieta prisėsti: prie sienos išrikiuotos baro kėdės ar pagalvėlėmis paminkštintas suoliukas. Taip pat labai pravers sulankstomos ar vienos ant kitų sudedamos kėdės, užimančios mažai vietos, kai jų nenaudojate.


REKLAMA

5. Neišnaudotos erdvės: „juodoji skylė“ tarp spintelių ir lubų

Ne, ji tikrai nėra skirta dulkėms ir nenaudojamiems daiktams. Jeigu jūsų virtuvė aukšta ir nenorite (arba negalite) kabinti spintelių iki pat lubų, „įdarbinkite“ laisvą plotą virš jų.

Čia galite demonstruoti įrėmintas nuotraukas, paveikslus ar plakatus. Derinkite skirtingų dydžių ir spalvų rėmelius, sluoksniuokite, atremkite į sieną ar pakabinkite – tokia kompozicija suteiks virtuvei daugiau spalvų ir asmeniškumo. 

Norisi praktiškesnio sprendimo? Tuomet virš spintelių įrenkite nuosavą prieskoninių žolelių džiovyklą. Ant sienos pritvirtinę skersinį, turėsite vietos sukabinti aromatingiems ryšulėliams, o spintelių viršų galėsite išnaudoti indams su jau paruoštais prieskoniais, aliejumi ar kitais pagardais.  

Daugiau naudingų patarimų ir įkvėpimo namams rasite čia.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų