Sukate galvą, kaip vertingai panaudoti morkas, salierus, kopūstus, moliūgus ar kitas sezonines daržoves, kurias vis dar vežate iš sodo ar šviežias perkate parduotuvėje? Maisto ir sveikatos ekspertai ragina prisiminti vieną pagrindinių šaltojo sezono patiekalų – šildančias trintas daržovių sriubas. Dubenėlis sriubos ne tik pamalonins gomurį, bet ir padės organizmą aprūpinti maistingomis medžiagomis, nes jame sutelpa rekomenduojamas visos dienos daržovių kiekis. 

Trinta moliūgų sriuba. Shutterstock nuotr.

Trinta moliūgų sriuba. Shutterstock nuotr.

Maistingų medžiagų šaltinis 

Dubenėlis trintos daržovių sriubos – tai porcija organizmui naudingų medžiagų. Įdomu tai, kad valgydami trintas sriubas galite gauti kur kas daug daugiau maistingų ir skaidulinių medžiagų, nei vartodami pavienes daržoves. Anot dietistės Živilės Dumbraitės, laikantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų, per dieną reikėtų suvalgyti nuo 500 g iki 1kg įvairių daržovių ir vaisių, tačiau dažnam mūsų tai – užduotis ne iš lengvųjų. 

REKLAMA

„Deja, retas iš mūsų galėtų pasigirti, kad per dieną be didelių pastangų pavyksta suvartoti būtent tokį kiekį vaisių bei daržovių. Tad trintos sriubos yra puiki išeitis, norintiems maitintis sveikiau. Tiesa, kad trinta sriuba atskleistų visas gerąsias savo savybes, svarbu tinkamai ją paruošti. Pavyzdžiui, sriubai reikalingas daržoves rekomenduoju dėti tiesiai į verdantį vandenį, nes taip galite išsaugoti dar daugiau organizmui naudingų ir šaltuoju periodu taip trūkstamų medžiagų“, – pataria mitybos specialistė Ž. Dumbraitė. 

Jei įmanoma, daržoves naudokite su luobele, žinoma, gerai nuplautas. Taip sriuboje bus daugiau skaidulinių medžiagų. Svarbu, daržovių nepervirkite. Stenkitės, kad išvirusios jos išlaikytų savo struktūrą. Trintai sriubai paruošti naudokite nedaug vandens, kad vėliau netektų maistinėmis medžiagomis bei vitaminais vertingo sultinio nupilti, jeigu jo bus per daug. Geriau turėkite papildomai pasiruošę daržovių sultinio, jei visgi norėtumėte skystesnės sriubos. 

Ieškokite drąsių skonių 

Niekada nesuklysite trintai sriubai rinkdamiesi daržoves iš šviežio derliaus gėrybių asortimento. 

Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, šiuo metų laiku šviežiausi ir sriuboms puikiai tinkantys pasirinkimai yra moliūgai, morkos, kopūstai – paprasti ir žiediniai, taip pat bulvės bei salierai. Taip pat maisto ekspertė priduria, jog trinta sriuba gali būti skani verdama tiek iš šaldytuve turimų šviežių daržovių, tiek paįvairinta neįprastais ingredientais ar prieskoniais. 

REKLAMA

„Jei norite sunaudoti turimas rudens gėrybes ir nežinote, ką su jomis daryti – trinkite sriubą. Savo ruožtu visuomet stengiamės pasiūlyti kuo platesnį šviežių rudens gėrybių asortimentą, kad kiekvienas galėtų atrasti jam labiausiai patinkančių daržovių skonį ar jų derinius iš naujo 

Tačiau drąsinu paieškoti ir įmantresnių skonių. Į sriubas galima dėti kepintų riešutų, karamelizuotų svogūnų, skaninti imbierais, čiobreliais. Norintys daugiau sotumo gali naudoti kumpį, įvairių rūšių sūrį, kokosų pieną“, – patarimais dalinasi V. Juodkazienė. 

Ar trintai sriubai tinka žieminėmis vadinamos daržovės, tokios kaip patisonai, kaliaropės ar pastarnokai? Anot IKI maisto ekspertės V. Juodkazienės, šios daržovės neabejotinai patenka tarp vertingiausių sezoninių gėrybių, nors ir rečiau naudojamos. Iš jų galima išvirti aromatingą ir maistingą trintą daržovių sriubą. 

Sotus, tačiau nekaloringas pasirinkimas 

Maža to, iš daržovių verdamos trintos sriubos – sotus ir nekaloringas patiekalas. Mitybos specialistė Ž. Dumbraitė tokias sriubas pataria rinktis vakarienei ar pietums, kai norisi lengvo maisto. 

„Jei virsite trintą sriubą iš šakninių daržovių – bulvių, burokėlių, morkų, tai patiekalas bus kaloringesnis. Tačiau neužmirškite, kad šiose daržovėse yra daugiau skaidulinių medžiagų, mineralų ar žarnyno mikroflorai naudingo inulino. Mažiau kaloringos trintos sriubos verdamos iš daržovių, augančių „virš“ žemės. Tai – moliūgai, cukinijos, salierai ir pan.“ – akcentuoja dietistė. 

REKLAMA

Na, o kokia gi ta nepamirštamo skonio trintos sriubos paslaptis? Šis klausimas tarp maisto mylėtojų įžiebtų ilgą diskusiją. Vieni sakytų, kad svarbiausia – nei per kietai, nei per minkštai išvirtos daržovės, kiti – gera prieskonių dermė. Visgi visi sutars, kad didžiausia gardžios trintos sriubos paslaptis – švelnus namus užpildęs daržovių aromatas ir laimingi pietaujančiųjų ar vakarieniaujančiųjų veidai. 

Trinta špinatų sriuba su feta ir riešutais 

Reikės: 

· 2 vnt. svogūnų; 

· 500 g trintų špinatų; 

· 2 puodeliai vištienos ar daržovių sultinio; 

· 200 g trinto fetos sūrio; 

· 2 saujos kepintų riešutų (geriausiai graikiniai); 

· 1 didelis valgomas šaukštas alyvuogių aliejaus. 

Gaminimas: 

Griežinėliais supjaustykite svogūnus. Puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite didelį šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite svogūnus kartu su žiupsneliu druskos. Kepinkite svogūnus uždengtame puode vis pamaišant kol suminkštės ir šiek tiek apskrus. Supilkite į puodą sutrintus špinatus ir maišykite. Tada pilkite sultinį – viską išmaišykite. Jei norite, galite sriubą pertrinti, kad susitrintų svogūnai. Supilstykite sriubą į dubenėlius, pagardinimui pagal skonį ant viršaus berkite sutrintą fetos sūrį ir pakepintus riešutus. 

Trinta špinatų sriuba. Shutterstock nuotr.

Trinta špinatų sriuba. Shutterstock nuotr.

Moliūgų sriuba su kokosų pienu ir imbieru 

Reikės: 

· 1 kg moliūgo; 

· 60 g šviežio imbiero; 

· 250 ml kokosų pieno; 

· 2 puodelių vištienos ar daržovių sultinio; 

· 1 arbat. šaukšt. malto kumino; 

· 1–2 arbat. šaukšt. malto cinamono; 

· 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (galima naudoti ir kokosų aliejų). 

Gaminimas: 

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, pasiruoškite plačią skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi. Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite moliūgą vienodo dydžio gabalėliais. Dėkite supjaustytą moliūgą ant skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pavartykite gabalėlius, kad visi pasidengtų aliejumi. Kepkite moliūgą, kol suminkštės – maždaug 45 min. Kol kepa moliūgas, nulupkite imbierą. Į trintuvą sudėkite iškepusį moliūgą, imbierą, pilkite sultinį, kokosų pieną, berkite kuminą ir cinamoną. Trinkite iki vientisos masės. Paskaninkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami, pašildykite sriubą puode.

Skanaus!

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Dėl gyvūno pikantiško poelgio modeliui teko raudonuoti
DABAR RODOMA
Moteris palikusi atvirus automobilio langus labai greitai to pasigailėjo
DABAR RODOMA
Darbuotojai užfiksavo poros akimirką restorane: visi internautai ėmė jų ieškoti
DABAR RODOMA
Pamačius šalia važiavusį automobilį išsitraukė kamerą: to dar nebuvo regėję
DABAR RODOMA
Keistos išvaizdos žuvis sukėlė sąmyšį: atrodo, kaip su žmogaus veidu
DABAR RODOMA
Venckienės palaikymo mitingo dalyvė: aš buvau pas Neringą kameroje
DABAR RODOMA
Šokiruojantis įrašas: policija elektra kratė vyrą, kurio rankose – vienerių metų vaikas
DABAR RODOMA
Vyras renka žmonių nagus: nepatikėsite, kam juos naudoja
DABAR RODOMA
Šuo tapo sensacija – šeimininkui moka pasakyti žodžiais, ko nori
REKLAMA
Bulvių užkepėlė (Nuotr. Kviečiu į virtuvę)
Labiau nei bet ko kito šaltais rudens vakarais pasiilgstate keptų bulvių? Tuomet išbandykite šią bulvių užkepėlę, kuri idealiai tiks kartu su stikline kefyro.  Reikės: ...
Skalbimo mašina (nuotr. 123rf.com)
Kai tvarkomės namuose, kaip dažnai pagalvojame apie daiktų, kurie neatrodo nešvarūs, valymą? Tačiau jei reguliariai ignoruojame tam tikras namų vietas, jose gali gyventi ir ...
Keksas su mėlynėmis ir kefyru (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Labai norėjau kekso su mėlynėmis, dar turėjau šaldytuve šiek tiek kefyro, o šaldiklyje mėlynių, tad šis receptas buvo kaip tik man. Keksas pagaminamas labai greitai, nereikia ...
Avokadai (nuotr. 123rf.com)
Visiems avokadų mėgėjams derėtų suklusti, ši maža gudrybė padės ilgiau išsaugoti avokado likučius, rašoma dailystar.co.uk. Šiuo metu avokadų populiarumas yra pakilęs į ...
Karamelinis obuolių pyragas (Nuotr. Jurgittos virtuvė)
„Tikrai kepsiu dar ne kartą...Fantastiškas pyragas! Ypač jo traškus viršus. Tik neturėjau tiek obuolių, kiek reikia pagal receptą, tad nenustebkite, kodėl nuotraukoje nedaug ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų