REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai kyla klausimas, kiek laiko „galioja“ dar vaikystėje ar paauglystėje gauti skiepai, ar būtina persiskiepyti ir kada tai padaryti. Ką reikėtų žinoti apie revakcinaciją, pasakoja infekcinių ligų epidemiologas Paulius Gradeckas.

Dažnai kyla klausimas, kiek laiko „galioja“ dar vaikystėje ar paauglystėje gauti skiepai, ar būtina persiskiepyti ir kada tai padaryti. Ką reikėtų žinoti apie revakcinaciją, pasakoja infekcinių ligų epidemiologas Paulius Gradeckas.

REKLAMA

Revakcinacija vyresniam amžiuje – tikrai trūksta informacijos, kada skiepyti antrą ar trečią kartą. T. y. kuo toliau į paauglystę ir toliau, tuo mažiau perspėjama, kad reikėtų vėl persiskiepyti. Lyg ir aišku su skiepais kol vaikas dar yra mažas, bet paskui tampa miglota, kuriuos skiepus kartoti ir kada“, – klausia vakcinabc.lt skaitytojai.

„Iš tikro atsakymas, kokiais skiepais yra rekomenduojama pasiskiepyti suaugus ir ar rekomenduojama atlikti pakartotinius skiepus yra sudėtingesnis nei atsakyti, kuriais skiepais privalome skiepyti vaikus.

Geriausias ir efektyviausias sprendimas būtų – kiekvienu individualiu atveju konsultuotis su savo šeimos gydytoju, kuris turi galimybę ne tik įvertinti Jūsų asmeninę riziką susirgti viena ar kita užkrečiama, bet skiepais valdoma infekcija, bet ir patikrinti Jūsų skiepijimo istoriją (ypač jeigu jis ar jūs turite tai patvirtinančią medicininę dokumentaciją). Taip pat užkrečiamųjų ligų prevencijos klausimais konsultuoti gali gydytojai infektologai, o jei gyvenate užsienyje – ir kelionių medicinos specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi atsakydamas į užduotus klausimu  pabandysiu tai padaryti sistemiškai. 

Pirmiausia, natūraliai gali kilti klausimas, kodėl mums neužtenka vaikystėje ir paauglystėje gautų skiepų? Reikia suprasti, kad kiekvieno žmogaus imunitetas yra individualus ir tik išsamūs tyrimai padeda nustatyti taip vadinamą antikūnų titrą konkretiems sukėlėjams. Antra, medicinoje yra žinomas toks fenomenas kaip su laiku nykstantis imunitetas, dėl kurio jūsų specifiniai antikūnų titrai prieš infekcines ligas su laiku gali sumažėti tiek, kad jūs tampate vėl imlus toms infekcijoms, nuo kurių buvote paskiepytas anksčiau“, – pasakojo epidemiologas Paulius Gradeckas.

REKLAMA

Jis išskyrė skiepijimo rekomendacijas suaugusiems asmenims galima išskirti į tris pagrindines grupes: 1.    Visiems suaugusiems Lietuvos gyventojams rekomenduojamos vakcinos, kaip erkinio encefalito ir difterijos, stabligės bei sezoninio gripo. Visi ekspertai vienbalsiai pritarė, kad skiepijimas nuo erkinio encefalito ir periodinės stabligės, difterijos revakcinacijos yra ne tik rizikos grupių, bet visų suaugusių Lietuvos gyventojų skiepijimo rekomendacijų objektas; 2.    Skirtingomis lėtinėmis ligomis sergančiųjų padidėjusios užkrečiamųjų ligų rizikos išaiškinimui specifinės imunoprofilaktikos rekomendacijos; 3.    Ir rekomendacijos dėl gyvenimo būdo, pvz., kelionių.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, Birutė yra 19 metų mergina, šaulė. Tėvai niekada nebuvo nusiteikę prieš vakcinas, todėl Birutė gavo visus vaikystės skiepus, kuriuos kompensavo valstybė. Pastarąją vasarą po išvykimo su draugais į pratybas Lietuvos miškuose mergina suprato, kad net ir naudojant vabzdžių repelentus jai vis tiek po vieno žygio teko rasti įsisiurbusią erkę. Po nuoširdaus pokalbio, kurio metu paaiškėjo, kad mergina pradeda galvoti apie santykius su vaikinais, Birutės mama ne tik pasakė, kad padovanos reikalingas lėšas skiepams nuo erkinio encefalito, bet ir vakcinai nuo žmogaus papilomos viruso, kuris gali sukelti gimdos kaklelio vėžį“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistas pateikė ir kitų pavydžių:

Dariui cukrinis diabetas buvo nustatytas prie 8 metus. Vyras dėl to per daug nesijaudina ir sako, kad tai net padėjo pakeisti gyvenimo būdą – su drauge jie pradėjo sveikiau valgyti ir aktyviai gyventi. Bet kiekvienais metais prasidedant šaltajam sezonui jauno vyro pagrindinis rūpestis – oro lašelinės infekcijos. Praėjusį pavasarį jo likimo draugas mirė nuo gripo komplikacijų. Todėl Darius nusprendžia dar prieš šio šaltojo sezono pradžią pasiskiepyti jo gydytojo rekomenduotomis vakcinomis – sezonine gripo vakcina (1 dozė kasmet prieš gripo sezoną) ir pneumokokine vakcina (1 dozė PCV13).

Agneta yra 33 metų moteris. Ji kiekvienais metais turi tradiciją su draugėmis išvykti į įvairias pasaulio šalis. Šiais metais jų kelionės tikslas – Madagaskaras. Kadangi Agneta gyvena Londone, po apsilankymo kelionių medicinos praktikos kabinete ji nusprendžia pasiskiepyti nuo hepatito A bei vidurių šiltinės. Skiepą nuo geltonojo drugio ji gavo dar prieš keturis metus, kai keliavo po pietų Ameriką. Visgi rekomenduotos cheminės profilaktikos prieš maliariją moteris dėl asmeninių priežasčių ruošiasi atsisakyti.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų