REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėžiu sergančių vaikų šeimas globojanti E. Mėlinauskienė: Dalyvavimas solidarumo akcijose žmones padaro iš ties laimingais

Vėžiu sergančių vaikų šeimas globojanti E. Mėlinauskienė: Dalyvavimas solidarumo akcijose žmones padaro iš ties laimingais

REKLAMA

Tuo įsitikinusi vėžiu sergančių vaikų paramos fondo „Mamų unija“ įkūrėja Eglė Mėlinauskienė, kuri su savanoriais iniciavo per visa Lietuvą nuskambėjusią solidarumą akciją „Vienos kėdės istorija“.

Palaikymą šiai akcijai išreiškė pirmoji Lietuvos ponia Diana Nausėdienė, dalyvauti joje ragina daugybė šalies meno ir kultūros žmonių, sergančių vaikų tėvai, Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai, studentai, senoliai,  neabejingos lieka ir verslo įmonės, kurios meta savo darbuotojams neįprastus iššūkius, dovanojančius naujus potyrius ir skatinančius bendruomeniškumą.

https://youtu.be/D8RPXtZJBXA

„Šiandien galime konstatuoti, kad solidarumo akcijos, supratimas apie jų naudą ir žmonių noras padėti, pasiekė kur kas aukštesnį lygį, nei jis dar buvo prieš kelerius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės nori ne  tik aukoti, bet ir tapti akcijos dalimi. Visi mes norime padėti ir pajusti, kad esame reikalingi. Emocinė patirtis tampa neatskiriama šiuolaikinio žmogaus gyvenimo dalimi. Juk darydami gera mes augame, daromės laimingesni ir svarbiausia, kad tai darome sąmoningai“, –  sako Eglė Mėlinauskienė.  

REKLAMA

Ji pasakoja, jog idėją visuomenei pristatyti sergančio vaiko palatą ir ant kėdės, kaip visuomenės solidarumo simbolio, pakviesti atsisėsti kiekvieną žmogų, nepriklausomai nuo jo profesijos, lyties, amžiaus, turimų pajamų ar patirties kovojant su vėžiu, Lietuvai padovanojo Rumunijos fondas „MagiCamp“ ir šios šalies kūrybinė studija „Jazz Communication“.

„Mes džiaugiamės, kad tokio pat likimo vaikų fondas mums perdavė estafetę atkreipti visuomenės dėmesį į sergančių vaikų šeimų problemas. Juk be gydymo, šeimos turi ir kitų poreikių, ypač jie trūksta laiko ir erdvės pabūti kartu su visa šeima“, –  pasakoja fondo įkūrėja.

REKLAMA
REKLAMA

 Jos teigimu,  jau prieš keletą metų „Mamų unija“ nusprendė tokioms šeimoms pastatyti centrą – namus, kuriuose šeimos galėtų gyventi drauge netoli gydymo įstaigos, kol jų mažylis bus gydomas. Valstybė rūpinasi gydymu, o fondo pareiga pasirūpinti viskuo, ko trūksta šeimoms:  “Mes negalime leisti, kad mūsų sergančių vaikų tėvai, miegotų automobiliuose, kad sveikiems broliams ir sesutėms trūktų tėvų dėmesio, kol jie budi prie sergančio šeimos nario.

Šeimos turi būti drauge ir padėti pasveikti silpniausiam šeimos žmogučiui, todėl nutarėme skirti daug pastangų, kad Vilniuje, prie Santaros vaikų ligoninės būtų pastatyti „Mamų unijos Šeimų namai“, kuriuose galės patogiai įsikurti šeimos. Mes daug keliavome ir ieškojome pavyzdžių svetur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susirinkome geriausią praktiką ir ją norime realizuoti Lietuvoje. Čia bus ir baseinas, ir 11 apartamentų šeimoms, paliatyvios slaugos kambarys, reabilitacijai, laisvalaikiui skirtos erdvės. Kieme šeimos galės leisti laiką joms skirtose terasose, sode, darže ar ūkyje, kurį taip pat ketiname turėti“.

„Šeimų namai“ pradėti statyti dar 2016 metais, į juos jau investuota 2 mln. eurų, tačiau trūksta kiek mažiau nei 500 tūkst. eurų, kad centras būtų pabaigtas.

Visas projektas įgyvendinamas tik privačiomis lėšomis, t.y. žmonių ir verslo paaukotais pinigais. Fondas kviečia visus į Vilniaus Katedros aikštę, kurioje iki lapkričio 16 d. stovės imitacinė palata.

REKLAMA

Pasak akcijos organizatorių, būtent kėdė yra tas baldas, ant kurios didžiąją laiko dalį praleidžia sergančių vaikų tėvai ir artimieji. Įrengtoje palatoje ant kėdės sėda savanoriai – žmonės, galintys ir norintys paaukoti savo laiko ir taip prisidėti prie paramos akcijos. Atsisėsti ant kėdės bent valandai gali visi, iš anksto užsiregistravę „Mamų unijos“ svetainėje.

Taip pat kviečiami visi galintys prisidėti prie Šeimų namų statybos trumpuoju numeriu 1344 siunčiant sms  su žodeliu „Vaikams“ (aukos suma 5 Eur), taip pat galima aukoti naudojantis Paysera https://tickets.paysera.com/lt/event/vienos-kedes-istorija?fbclid=IwAR1n8kx14pUAK1VeuZ9lVqGGvZK--vFMEMsxY2idv1M6wg5Au6Z9B_rPUlQ arba kitu patogiu būdu, kurį galite rasti www.mamuunija.lt svetainėje.

REKLAMA

Ant kėdės jau išbūta per 400 valandų

Pirmoji ant kėdės katedros aikštėje atsisėdo Lietuvos  pirmoji ponia Diana Nausėdienė. Ji neslėpė susijaudinimo ir pakilusi nuo kėdės sakė, jog tiki Lietuvos žmonėmis, vieningumu ir jų gerumu. „Man svarbu būti čia, man svarbi pilietiškumo idėja, bendruomeniškumo idėja.

Man labai svarbi yra viltis ir žmonių pastangos veikti. Ten, kur nepasiekia valstybė, gali pasiekti piliečiai ir visuomenė. Kiekvienas iš mūsų galime padaryti kažką, kad greta esančiam, likimo nuskriaustam būtų lengviau, šilčiau. Man svarbi atjauta. Lietuvių tauta yra fantastiška“, – kalbėjo D. Nausėdienė.

Ant kėdės sėdima jau per 400 valandų, surinkta kiek daugiau nei 70 tūkst. eurų. Ant kėdės sėdo garsūs šalies muzikantai, menininkai, sveikatos apsaugos ministras, sergančių vaikų tėvai ir patys vaikai, kunigai, vienuolės, gimnazistai, ambasadoriai ir ambasadorienės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Džiugu, kad šalies verslas į šią akciją pažiūrėjo kūrybingai. Viena iš šalies įmonių sugalvojo mesti iššūkį savo darbuotojams – kiekvienas jų nueitas ar nubėgtas sveikatinimosi tikslais kilomentras virto į eurus, kurie buvo paaukoti Šeimos namų statyboms. Taip pat iššūkiui pabaigti skiriama ir antra dalis – ateiti, solidarizuotis ir atsisėsti ant kėdės mūsų imitacinėje palatoje.

Dabar jau kitos šalies įmonės perima šį iššūkį, dalinasi gera patirtimi, susipažįsta vieni su kitais būtent prie mūsų palatos“, –  įmonių kūrybiškumu džiaugėsi E. Mėlinauskienė. Ji taip pat atskleidė, kad yra įmonių, kurios, vietoje kalėdinių dovanų partneriams yra nusprendusios pervesti dovanoms skirtas lėšas šeimų namų statyboms.

REKLAMA

Aukotojai – mūsų senjorai

E. Mėlinauskienė sako, kad Vienos kėdės istorijos metu daugiausiai aukoja šalies vyresnioji karta – senjorai. „Kai kurie mūsų susitikimai baigiasi apsikabinimu ir ašaromis.

Jau pirmą akcijos dieną, pas mus atėjo močiutė, kuri į aukų dėžutę įmetė 50 eur. Vėliau apie akciją išgirdę atėjo ir daugiau senjorų, kiti skambino ir klausė, kaip gali paaukoti. Mūsų žmonių gerumas ir nuoširdumas, žinant, kad jie negaili vaikams dalies savo pensijos skatina didžiuotis ir lygiuotis su tokiais žmonėmis ir didelėmis jų širdimis“, –  sakė „Mamų unijos“ įkūrėja.   

Vakarų patirtis jau Lietuvoje

Fondo nariai taip pat dėkoja JAV, Didžiosios Britanijos, Airijos lietuviams, kurie labai prisidėjo, kad „Šeimų namai“ būtų pradėti statyti. „Lietuvių bendruomenės užsienyje labai nori padėti Lietuvos vaikams ir labai daug padėjo.

REKLAMA

Net ir būdami Vilniuje jaučiame didžiulią paramą tų, kuriems likimas buvo lėmęs gyventi toli nuo Lietuvos. Pas mus į palatą ateina Nerija, kuri gyevnusi JAV ir ji daugiausiai kartų ant kėdės budėjusi savanorė.

Taip pat ateina skautai ir jų garbės nariai, kurie su šia organizacija susipažino už Atlanto“, –  kalbėjo Eglė ir dėkojo visiems, kurie prisideda ir tokiu būdu tampa „Vienos kėdės istorijos“ dalimi.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų