REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujas tyrimas kontraceptines tabletes ir į gimdą įvedamus hormoninius įrenginius sieja su vėžiu, rašoma womenshealthmag.com. Paprašėme gydytojo įvertinti šią hipotezę.

Naujas tyrimas kontraceptines tabletes ir į gimdą įvedamus hormoninius įrenginius sieja su vėžiu, rašoma womenshealthmag.com. Paprašėme gydytojo įvertinti šią hipotezę.

REKLAMA

Jei norima apsisaugoti nuo nėštumo, paprastai ilgai nesvarsčius griebiamasi kontraceptinių tablečių. O jei pasirinktas kontracepcijos būdas didina krūties vėžio riziką?

Pasak „The New England Journal of Medicine“ publikuoto tyrimo, hormonines kontraceptines tabletes ir hormoninius į gimdą įvedamus įrenginius daugelį metų naudojančios moterys turi susitaikyti su nedideliu, bet visgi reikšmingu krūties vėžio rizikos padidėjimu.

Šio tyrimo metu daugiau nei 10 metų buvo stebima 1,8 milijono moterų iš Danijos. Paaiškėjo, kad kiekvienam 100 000 moterų hormoninės kontraceptinės priemonės sukėlė papildomus 13 krūties vėžio atvejų per metus. Jei tiksliau, 100 000 hormoninių kontraceptinių priemonių nenaudojančių moterų teko 55 krūties vėžio atvejai, o tokiam pačiam šias priemones naudojančių moterų kiekiui – 68 atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu nepastebėta jokių reikšmingų konkretaus pasirinkto hormoninio kontracepcijos būdo skirtumų – didesnė rizika nustatyta tiek toms, kurios gėrė tabletes (kuriose yra estrogeno ir progestino), tiek toms, kurios naudojo vien progestinu pagrįstas priemones.

REKLAMA

Taigi, kontraceptinės tabletės ar į gimdą įvedami įrenginiai – jokio skirtumo. Tačiau tyrimas parodė, kad kuo ilgiau moteris naudoja hormoninius kontraceptikus, tuo labiau jos rizika susirgti krūties vėžiu didėja. Žinoma, dėl šio rizikos padidėjimo yra kalti hormonai, tačiau tikslus jų veikimo mechanizmas dar neaiškus.

Prieš pradėdami panikuoti, prisiminkite, kad jūsų gydytojo šis hormoninių kontraceptikų ir krūties vėžio sąryšis greičiausiai nenustebintų. Ankstesni tyrimai yra atskleidę sąsajas tarp ilgalaikio hormoninių kontraceptinių priemonių vartojimo ir krūties vėžio, pastebi gyd. Jackas Jacoubas, onkologas ir „MemorialCare“ vėžio instituto Kalifornijoje direktorius. Pavyzdžiui, 2010 metais atliktas nemažos apimties tyrimas parodė, kad kontraceptinės tabletės sukelia šiek tiek didesnę krūties vėžio riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau senesnio tipo hormoninės kontraceptinės tabletės turėjo daugiau estrogeno, todėl daugelis medikų manė, kad naujesnės kartos tabletės šią riziką sumažina. Bet kuriuo atveju, gyd. J. Jacoubas sako, kad ši informacija – nenauja.

Jis teigia, kad moterims dėl to labai jaudintis nevertėtų, bet pastebi, kad pravartu žinoti apie galimą riziką. Kadangi riziką didina ilgalaikis hormoninių kontraceptikų vartojimas, jis sako, kad gera mintis yra šių priemonių vartojimą riboti ar bent jau po daugelio metų jų vartojimo pakeisti jį kitomis priemonėmis.

Jei jūsų giminėje yra buvę krūties vėžio atvejų, gyd. J. Jacoubas sako, kad gera mintis yra pasikalbėti su savo gydytoju apie galimybę hormoninius kontraceptikus pakeisti nehormoniniais. Pavyzdžiui, hormoninę spiralę galima pakeisti varine. Be to, visada pravartu po ranka turėti prezervatyvų – kai kurie jų parduodami diskretiškose pakuotėse.

Galiausiai, svarbiausia yra dėl to nestresuoti. Tiesiog žinokite, kad bet kuris jūsų pasirinktas kontracepcijos būdas turi tiek privalumų, tiek trūkumų. Susirgimas krūties vėžiu priklauso nuo labai daugelio faktorių, todėl mažai tikėtina, kad jį jums sukels vien hormoninės kontraceptinės priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų