REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėja metas, kai visi skubėsime ant kapų padėti gėlių tiems, kurie išėjo. Apie tai, kaip prižiūrėti kapus, tv3.lt skaitytojams pasakoja apželdinimo kursų “Geltonas karutis” organizatorė Lina Liubertaitė. 

Artėja metas, kai visi skubėsime ant kapų padėti gėlių tiems, kurie išėjo. Apie tai, kaip prižiūrėti kapus, tv3.lt skaitytojams pasakoja apželdinimo kursų “Geltonas karutis” organizatorė Lina Liubertaitė. 

REKLAMA

Lina, ar egzistuoja kapų mados

Taip, be abejo, kaip ir bet kurioje srityje, kapų apželdinime egzistuoja mados. Tik tiek, kad, sakyčiau, kapų apželdinimas yra susijęs su tradicijomis. Natūralu, kad jos keičiasi retai. Taigi, mados šiek tiek jaučiasi, bet jos niekada nebūna labai drastiškos.

Artėja Vėlinės. Ką patartumėte žmonėms, važiuojantiems ant kapų? Ar pirkti didžiulius vainikus, krepšelius, o gal galima susigalvoti ką nors originaliau, įdomiau ir išskirtiniau?

Tikrai siūlyčiau kažką pagalvoti. Labai svarbu natūralumas. Dabar floristikoje labai aiškiai ateina ir į Lietuvą ta banga atsisakyti oazės, vadinamosios kempinėlės. 

REKLAMA
REKLAMA

Tai nėra natūralus dalykas, kaip ir daugelis kitų, ką mes naudojame kapuose, o kur visokiausi dar calofaniniai įpakavimai, kur yra labai daug plastiko, kur mes nuolat kalbam apie tai, kad ir pačios žvakidės galėtų būti nekeičiamos, dažnai užtektų tik tą įdėklą pakeisti.

REKLAMA

Tai kuo siūlote keisti tą calofaną ir kempinėlę?

Išėjus pasivaikščioti į mišką galima prisirinkti pačių gražiausių kankorėžių, spygliuočių šakelių. Jeigu turite kiemą, bus dar lengviau: tikrai rasite įvairių šakelių su uogomis. Pavyzdžiui, putinai šermukšniai, šaltalankiai, net rojaus obuoliukai, erškėtrožės. 

Visa tai mes galime nukirpti su aštriu sekatoriumi ir panaudoti puošybai. Na, o puošti, iš tikrųjų, labai paprasta. Taip, kaip mes ateitumėme ir ant kapo padėtumėme jau pagamintą puokštę, taip mes tą kryželį arba kokį vainikėlį, ar kokią puokštelę, galime patys suformuoti, tiesiog padėdami ant žemės ar ant to kapo, arba jeigu ten yra žemės, galime, tarkim, susmaigstyti spygliuočių šakeles arba savo tujas apgenėti, tujų šakelių taip  pat galime panaudoti, tada tokia kaip ir puokštelė būtų puresnė.

REKLAMA
REKLAMA

Kai jau tos šventės praeina, tokia sugalvota puokštė puikiausiai liktų ant kapo iki pavasario, nieko jai neatsitiktų, o vėliau galima tiesiog paimti ją ir sukompostuoti arba į žaliąsias atliekas išmesti ir tikrai gamtai nepakenksime ir parodysime savo mintis, sudėsime jas visas į tą puokštę į kūrybą ir pabūsime su savo artimaisiai žiūrėdami į gražų darbą.

Vis dėlto vyresnės kartos žmonės galvoja, kad geriau yra atvežti krūmelį arba ant kapo padaryti darželį. Kokius augalus patartumėt rinktis, jeigu dar prieš vėlines norime pasisodinti gėlių ant kapų?

Daugelis sodina super gražius chrizantemų krūmus, tačiau mes visi puikiai žinom, kad per pirmąsias šalnas grožio nebėra

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai aš vietoj to pasiūlyčiau iš anksto pasisodinti augalų, kurie žydi būtent rudenį, tarkim astrus, šilokus, galima dar begalę kitokiausių augalų surasti, kurie žydi rudenį arba, kurie atrodo gerai rudenį, pavyzdžiui, alūnės, kurios turi spalvotus lapus, jos atrodo gerai ištisus metus, kodėl gi jų nenaudoti kapų apželdinime.

Tai jeigu jų lapai yra bordiniai arba raudoni, arba salotiniai, tai galbūt netgi tada ir žiedas nėra toks būtinas, o vaizdas bus gražus..

Lina, dirbtinės gėlės – ar jos jau išgyvendinamos iš kapų, ar vis dar jų galima rasti?

Na, čia yra tas pats plastiko klausimas. Galbūt dar didesnė problema yra estetinė, nes dažniausiai plastiko gaminiai, kurie yra skirti kapams, jie yra labai pigūs, labai nekokybiški ir tikrai neatrodo gražiai, tai galbūt vietoj to papuošti su gėlės žiedu, kuris nuvys, kurį šalnos pakąs, bet jisai bus natūralus ir tikras.

REKLAMA

Na, o jeigu jau taip yra, kad nieks negali kapų prižiūrėti, o tą grožį norisi išlaikyti ir jau priimamas sprendimas naudoti plastikinį kažkokį dekorą, tai, vis dėlto, geriau tada jis būna kokybiškas, ir kad jisai tikrai atidirbtų, tikrai atitarnautų, kad tai nebūtų tik Vėlinių periodui skirtas dalykas, o kad jis ten būtų tikrai ilgai.

Apibendrinkite, kokių klaidų nedaryti tvarkant kapus? Paminėjote – dirbtinių gėlių geriau nevežti – kokių dar klaidų nedaryti?

Venkite dirbtinių gėlių ir plastiko. Taip pat ir su žvakėmis – geriausia ieškoti būtų, kad liktų kuo mažiau atliekų.

Tai taip, dirbtinių gėlių siūlyčiau vengti ir tų įvairių plastikų, kiek tai įmanoma, dėl žvakių irgi taip pat minėjau, kad geriau reikia stengtis ieškoti sprendimų, kad taip pat būtų kuo mažiau atliekų po to. Na, ir būtų labai smagu, jeigu, vis dėlto, būtų kuo mažiau spalvų.

REKLAMA

Retas atvejis, kad ant kapo padedamas tiktai vienas vainikėlis ar puokštelė, paprastai jų yra visa galybė, gausybė, kiekvienas atveža tai, ką randa, ką sugalvoja, ką įsigyja ir tada ta makalynė tikrai neatrodo gražiai.

Tad kuo santūresnes spalvas pasirinksite, tuo bendram vaizde didesnė tikimybė, kad kapas atrodys gražiau. Na, o kitas mano patarimas būtų, vis dėlto, paremti vietinius augintojus, paremti vietinius žmones, kurie daro rankų darbo puošybą įvairiausią ir yra labai daug augalų, kurie yra dirbtinai dažomi fabrikuose ir naudojami puošybai, yra daug dekoro elementų, kuriuos galima įsigyti prekybos centruose, kurie pagaminti kažkur Kinijoj, bet vis dar yra labai daug žmonių, kurie savo rankomis daro puokšteles, savo rankomis pina kryželius, kurie augina augalus, juos džiovina tam, kad galėtų sukurti štai tokius darbus ir parduoti, ir galbūt prie pensijos prisidurti, gal kažkas vaikus mažus augina.

Tai siūlyčiau visada atkreipti dėmesį į tai ir, vis dėlto, tuos kelis eurus, jeigu norit kažką įsigyti, išleisti būtent pas tuos žmones, o ne pas tuos, kurie prekiauja atvežtiniais dalykais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų