REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Jei jūsų dantys pasidarė jautresni – metas sunerimti

Nors apie burnos sveikatą ir dantų priežiūrą kalbama dažnai, tačiau specialistai pastebi, kad mitai apie gražius dantis ir toliau plačiai paplitę. Dažnai girdima, kad dantų balinimas kenkia dantims ir graužia dantų emalį, tad to daryti nerekomenduojama.

12

Nors apie burnos sveikatą ir dantų priežiūrą kalbama dažnai, tačiau specialistai pastebi, kad mitai apie gražius dantis ir toliau plačiai paplitę. Dažnai girdima, kad dantų balinimas kenkia dantims ir graužia dantų emalį, tad to daryti nerekomenduojama.

REKLAMA

Vis dėlto, kaip teigia „Šypsenos akademijos“ burnos higienistė Justina Sinkevičiūtė, taip mąstyti yra klaidinga: „Tai – tikras mitas, nes procedūra yra saugi, jei viską darote pagal savo burnos higienisto rekomendacijas bei su patikimomis priemonėmis“, – teigia specialistė, rašoma pranešime spaudai.

Dantų pastą rinkitės atsakingai

Pasak J. Sinkevičiūtės, vis dar dažnai galvojama, kad balinanti pasta gali išbalinti dantis: „Žmonės neretai naudoja balinančią pastą kartu su elektriniu ar kietesniu šepetėliu, tikėdami, jog taip bus efektyviau, tačiau tai – mitas“.

Burnos higienistės teigimu, standartinės balinančios dantų pastos, kurias galime rasti prekybos centre, dantų nebalina, tačiau geriau nuvalo, išpoliruoja, tačiau neretai yra ženkliai abrazyvesnės, tad per ilgą laiką galima prisidaryti daugiau žalos pačiam dantų emaliui nei sulaukti, kol dantys taps baltesni. 

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto nusprendus balinti dantis, reikia nepamiršti specialistų rekomendacijų. „Teoriškai balinimo procedūrą galima atlikti kas pusmetį, tačiau vieningai visi specialistai jums atsakys, kad kuo rečiau – tuo geriau“, – teigia J. Sinkevičiūtė. Jos teigimu, su amžiumi plonėja emalio sluoksnis: kuo jis storesnis, tuo geriau bala dantys.

REKLAMA

Tad išsibalinus dantis rekomenduojama atsakingai prisižiūrėti, atsisakyti žalingų įpročių ne tik dėl dantų, bet ir dėl bendros sveikatos.

„Esant poreikiui geriau pasigaminti individualias balinimo kapas pas savo specialistą ir po tam tikro laiko balinti namuose kapomis. Tačiau visada yra svarbu aktyviai bendradarbiauti su savo burnos priežiūros specialistu ir nebijoti, nesigėdyti klausti, nes kiekvieno burnos ir dantų būklė yra individuali“, – teigia burnos higienistė.

Pasak specialistės, labiausiai baltai šypsenai kenkia žalingi įpročiai bei neatsakingas dantų ir tarpdančių valymas:

REKLAMA
REKLAMA

„Labiausiai prie dantų spalvos pokyčių prisideda rūkymas, raudonas vynas ar ypatingai intensyvus vartojimas labai pigmentuotų produktų“, – teigia J. Sinkevičiūtė.

Dervos – gražių dantų priešas

„Cigarečių dūmuose yra dervų ir teigiama, kad tik 30% pasišalina iškvepiant, tad likusios nusėda plaučiuose ir žinoma ant dantų bei dantenų paviršiaus, kad turi įtakos dantų gelsvumui, o neretai ir rudai spalvai, kadangi taip pat susidaro vadinamos “nikotininės apnašos”, – aiškina specialistė. 

„Teoriškai bedūmiai tabako gaminiai turi ženkliai mažiau įtakos nei cigaretės, nes nėra degimo produktų – pagrinde dervų“, – sako burnos higienistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, nors tyrimų daugėja, vis dėlto, rinka yra nepakankamai išanalizuota, atlikta per mažai tyrimų, kad būtų galima drąsiai teigti apie ilgalaikį šių produktų poveikį.

Kokosų aliejus dantų neišbalins

Burnos higienistės teigimu, balinti dantis saugiausia tuomet, kai tai leidžia daryti specialistas, įvertinęs bendrą burnos būklę. Specialistės teigimu, pagrindinė balinamoji medžiaga yra peroksidas – jo yra kelios rūšys.

„Tai yra plačiausiai išnagrinėta medžiaga ir naudojama beveik šimtmetį, todėl mano nuomone, tai yra patikimiausia ir saugiausia priemonė dantims balinti“, – teigia J. Sinkevičiūtė.

Jos teigimu, dantis namuose balinti galima individualiai kiekvienam asmeniui pagamintomis kapomis ir higienistui parinkus tinkamus balinimo švirkštus bei tinkamai apmokius kaip, kiek ir kada naudoti. Pasak specialistės, dantų balinimui griežtai negalima naudoti sodos, citrinos mišinių, internete pateikiama dezinformacija.

REKLAMA

„Tai tikrai labai kenkia dantims, nes raižo danties paviršių, minkština patį emalį, gali padidinti jautrumą tiek dantų, tiek dantenų“. Taip pat burnos higienistė sako, kad naujoji mada kokosų aliejus dantims tikrai nepakenks, mat jis turi naudą dantenoms, tačiau tai nėra balinimui skirtas produktas, jis dantų nebalina.

Specialistės teigimu, norint išlaikyti gražią šypseną, rekomenduojama reguliariai atlikti burnos higieną - tokiu dažnumu, kaip skiria jūsų burnos higienistas.

„Taip pat svarbu atsakingai valyti dantis bei tarpdančius namuose. Galima naudoti saugias balinančias pastas, kurias rekomenduoju visada savo pacientams kaitalioti su jautrumą mažinančiomis ar turinčiomis fluoro pastomis. Atsisakyti žalingų įpročių ir kontroliuoti bei atsakingai vartoti intensyviai pigmentuotus produktus“, – teigia J. Sinkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų