REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip dažnai tvarkydami namus sugalvojate išvalyti ir tuos daiktus, kurie neatrodo purvini? Jeigu ilgai nevalysite tam tikrų namų vietų, ten gali kauptis ir daugintis kenksmingos bakterijos, kurios gali turėti įtakos ir jūsų sveikatai, rašoma brightside.me

Kaip dažnai tvarkydami namus sugalvojate išvalyti ir tuos daiktus, kurie neatrodo purvini? Jeigu ilgai nevalysite tam tikrų namų vietų, ten gali kauptis ir daugintis kenksmingos bakterijos, kurios gali turėti įtakos ir jūsų sveikatai, rašoma brightside.me

REKLAMA

Nepamirškite valyti skalbimo mašinos

Nešvari skalbimo mašina gali būtik pavojinga, nes ji skatina bakterijų ir pelėsių sporų plitimą ant jūsų drabužių. Tai kenksminga tiek sveikiems žmonėms, tiek žmonėms, kenčiantiems nuo alergijos ir astmos.

Nešvarumų dalelės gali likti skalbimo mašinos būgno viduje arba plovikliui ir minkštikliui skirtuose skyriuose. Ekspertai rekomenduoja skalbimo mašiną valyti bent kartą per 2 savaites. Atlikite skalbimo ciklą be jokių drabužių aukščiausioje įmanomoje temperatūroje, įpylę baliklio ar citrinos rūgšties. 

Skalbimo mašinos skyrius plaukite tokiu pat reguliarumu ir nepamirškite išdžiovinti būgno tarp skalbimo ciklų. 

Dezinfekuokite tualeto valymui skirtą šepetį

Tualeto šepetys yra vienas nešvariausių daiktų jūsų namuose. Galite žymiai sumažinti jame esančių bakterijų skaičių, jei jį tiesiog išdžiovinsite ir reguliariai dezinfekuosite. Uždaras indas yra puiki aplinka bakterijoms augti, kurios pasiskirsto po visą jūsų vonios kambarį, kai naudojate šepetį.

REKLAMA
REKLAMA

Galite nusipirkti šepetėlį specialiame laikiklyje, kuris leidžia šepetėliui išdžiūti. 

Dezinfekuokite kriauklę

Valydami kriauklę, mes dažnai pamirštame išvalyti kanalizaciją, o tai darome tik tada, kai iš jos pradeda sklisti blogi kvapai. Maisto dalelės ir nešvarumai išlieka kanalizacijoje ir tampa palankia terpe daugintis bakterijoms.

REKLAMA

Norėdami tinkamai išvalyti kanalizaciją, į kanalizacijos ertmę įpilkite vieną šaukštą kepimo sodos, ant viršaus užpilkite šiek tiek acto ir palikite nakčiai. Ryte kanalizaciją praplaukite verdančiu arba tiesiog labai karštu vandeniu.

Ši procedūra būtina po mėsos, žuvies ar didelio kiekio daržovių pjaustymo.

Dantų šepetėlį laikykite atokiau

Gali būti bjauru sužinoti tai, kad jūsų dantų šepetėlyje gyvena daugiau nei 100 milijonų kenksmingų bakterijų. Be jūsų burnos bakterijų, jūsų dantų šepetėlis gali būti užkrėstas bakterijomis iš kriauklės ir tualeto, nes kiekvieną kartą nuleidus vandenį, bakterijos patenka į orą beveik 2 metrų atstumu aplink tualetą. Jos gali sukelti tokias ligas kaip cistitas, storosios žarnos sutrikimai ir disbakteriozė.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami sumažinti žalingą poveikį, dantų šepetėlį laikykite ne ant kriauklės, o ant lentynos virš jos. Dantų šepetėlio dangtelis nėra tinkama išeitis, nes bakterijos greičiau auga uždaroje aplinkoje.

Reguliariai valykite dantų šepetėlio indelį. Vienas iš paprasčiausių dantų šepetėlio dezinfekavimo būdų yra 30 sekundžių laikyti burnos skalavimo skystyje arba verdančiame vandenyje.

Naudokite karštą vandenį

Jei valydami naudosite drungną ar šaltą vandenį, valymo priemonės nebus tokios veiksmingos. Ideali vandens temperatūra yra 10 laipsnių aukštesnė nei kambario temperatūra arba tai turėtų būti karštas vanduo, kurio temperatūra yra pakankamai maloni jūsų rankoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiu atveju šarminiai valikliai bus dvigubai efektyvesni ir namuose sunaikinsite daugiau bakterijų.

Reguliariai plaukite dušo užuolaidas

Dušo užuolaidas valome retai, nes manome, kad tuo metu, kai prausiamės duše, ji tampa švari. Bet tai netiesa. Juodieji pelėsiai dažnai pradeda augti užuolaidose ir erdvėje tarp vonios ir sienos.

Polietileno užuolaidas geriau pakeiskite vinilo ar natūralaus audinio užuolaidomis ir plaukite skalbimo mašinoje kartą per mėnesį. Kitas būdas yra mirkyti jas druskos tirpale arba citrinos rūgštyje. Po to leiskite užuolaidoms išdžiūti.

Tarpą tarp vonios ir sienos įtrinkite kepimo soda, tada ant viršaus užpurkškite acto, kad atsikratytumėte juodojo pelėsio.

REKLAMA

Nors dušą naudojame kiekvieną dieną, bakterijos vis tiek gali augti dušo galvutės viduje tuo metu, kai niekas dušu nesinaudoja. Dėl to tai gali tapti juodojo pelėsio ir stafilokoko bakterijų, kurios sukelia sinusų infekcijas, tonzilitą ir otitą, namais.

Štai kodėl prieš eidami į dušą turėtumėte leisti vandeniui bėgti bent minutę. Taip pat verta kas 1-2 savaites mirkyti dušo galvutę sodos ar acto tirpale.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų