REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gastritas tai ūminis arba lėtinis skrandžio gleivinės uždegimas. Viena iš dažniausių šio negalavimo atsiradimo priežasčių yra greitas ir nepilnaverčio maisto vartojimas. Jau kurį laiką sklando mitas, kad prie gastrito paūmėjimo prisideda ir dažnas šviežių daržovių vartojimas.

Gastritas tai ūminis arba lėtinis skrandžio gleivinės uždegimas. Viena iš dažniausių šio negalavimo atsiradimo priežasčių yra greitas ir nepilnaverčio maisto vartojimas. Jau kurį laiką sklando mitas, kad prie gastrito paūmėjimo prisideda ir dažnas šviežių daržovių vartojimas.

REKLAMA

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė nurodo, kad skrandžio uždegimo bei  opos atsiradimo priežastys  80 proc. yra siejamos su Helicobacter pylori infekcija, gausiu alkoholio vartojimu bei ilgalaikiu gydymu nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo.

Jeigu jums anksčiau buvo nustatytas gastritas, tuomet turėtumėte vengti valgyti daug šviežių ir termiškai neapdorotų daržovių, nes jos gali prisidėti prie ligos paūmėjimo.

„Daržovės yra turtingos maistinėmis skaidulomis. Valgant šviežias daržoves itin gausiai, per didelis skaidulų kiekis dienos maisto racione gali išprovokuoti anksčiau diagnozuoto gastrito paūmėjimą“, – teigia gydytoja dietologė. 

REKLAMA
REKLAMA

Ligos simptomai

Šio susirgimo simptomai varijuoja. Vieniems žmonėms simptomai gali visiškai nepasireikšti, o kitiems pasibaigti ir gleivinės išopėjimu, kurio negydant opa gali perforuoti, tai yra, skrandyje gali atsiverti žaizdos.

REKLAMA

Pagrindiniai ligos simptomai yra pykinimas, vėmimas (gali būti ir su kraujo priemaišomis), skrandžio skausmas.

Laiku neatkreipus dėmesio į šį negalavimą gali sutrikti ir viso organizmo veikla.

„Esant  pykinimui, vėmimui, skausmui, ženkliai sumažėja suvartojamų maistinių medžiagų kiekis, sutrinka jų virškinimas ir įsisavinimas, krenta svoris, gali išsivystyti mitybos nepakankamumas, susilpnėja organizmo apsauginės funkcijos“, – pasekmes vardija gydytoja dietologė.

Maitinimosi rekomendacijos

-    Valgyti reguliariai ir po nedaug.

-    Vengti didelių patiekalų porcijų.

-    Esant ūmiam ligos periodui, pirmąsias dvi dienas valgyti skystos konsistencijos maistą.

REKLAMA
REKLAMA

-    Pamažu (per 1–3 dienas) didinti maisto produktų asortimentą, maitintis skystu, trintu, skrandžio gleivinės nedirginančiu maistu.

-    Vengti aštraus, gausiai gardinto prieskoniais, riebaus maisto ar riebaluose gamintų patiekalų.

-    Esant gastrito paūmėjimui, nevartoti pieno ir jo produktų.

-    Griežtai ribojamų maisto produktų nėra. Svarbiausia – įvairiapusė ir gerai subalansuota mityba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų