REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ruduo – moliūgų metas. Dietologai ragina rudenį šią daržovę valgyti bent tris kartus per savaitę. Pasak jų – naudingosios moliūgo savybės sunkiai suskaičiuojamos – jis kupinas vitaminų, skaidulų ir mineralų, o taip pat gerina nuotaiką ir valo organizmą. O štai virtuvės šefai išduoda – moliūgas tampa nepakeičiamu produktu net ir prabangiausiuose šalies restoranuose.

Ruduo – moliūgų metas. Dietologai ragina rudenį šią daržovę valgyti bent tris kartus per savaitę. Pasak jų – naudingosios moliūgo savybės sunkiai suskaičiuojamos – jis kupinas vitaminų, skaidulų ir mineralų, o taip pat gerina nuotaiką ir valo organizmą. O štai virtuvės šefai išduoda – moliūgas tampa nepakeičiamu produktu net ir prabangiausiuose šalies restoranuose.

REKLAMA

Rudens karalius – moliūgas – jau užkariauja prekybos centrų ir turgų lentynas. Dietologai ragina šią itin naudingą daržovę valgyti bent tris kartus per savaitę. Pasak jų – tai viena naudingiausių mūsų sveikatai Lietuvoje auginama rudens gėrybė.

„Moliūguose yra vitamino C ir daug betakaroteno. Mes matome, kokia yra graži moliūgo spalva, tą spalva ir suteikia beta karotenas, kuris yra labai geras antioksidatorius. Tai reiškia, kad saugo mūsų organizmą nuo žalojančio poveikio, ir saugo mūsų organizmą nuo įvairių ligų“, – sako profesorius Rimantas Stukas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat moliūguose gausu pektinų, skaidulų ir mineralinių medžiagų, kurios organizmą ir valo nuo kenksmingų medžiagų ir tuo pačiu kūną prisotina energija. O be to, pasirodo, moliūgai gali apsaugoti net ir nuo streso.

REKLAMA

„Ir B grupės, ir mineralinių medžiagų yra, dar yra ir magnio, kuris saugo mūsų centrinę nervų sistemą, saugo mus nuo streso, padeda mums atsipalaiduoti, na vėlgi, kaip sako – visos ligos nuo nervų, tai reiškia, jeigu valgytumėme moliūgų ir būtumėme ramesni, tai reiškia, iš tikrųjų padėtų mūsų bendrai sveikatos būklei“, – teigia R. Stukas.

Didžiausias Lietuvoje užaugintas moliūgas svėrė 158 kilogramus, o štai sunkiausias moliūgas Europoje – apie 1 toną 200 kilogramų. Nugalėtojas paaiškėjo sunkiausio moliūgo rinkimų metu, kasmet rengiamo Vokietijoje.  Šį milžiną užauginęs ūkininkas iš Belgijos jį laistydavo itin gausiai – prireikdavo net iki 60 litrų vandens per dieną. Tokio derliaus atkelti iš vietos be traktoriaus pagalbos – neįmanoma. Moliūgai Europą iš Amerikos pasiekė 16 amžiuje. Tiesa, moliūgas įspūdį daro tikrai ne visiems prekybos centre maisto ieškantiems vilniečiams:

REKLAMA
REKLAMA

„Moliūgų, žinokit, ne, nenaudoju. Aš išvis nelabai gaminu, nebent ką nors paprasto.“

„Ai, ne. Nepripratus.“

„Esu bandžiusi sriubą. Paprastai. Išviriau moliūgus su kažkokiom dar daržovėm ir viskas.“

„Obuoliai, bulvė ir vištienos sultinys.“

„Trintą moliūgų sriubą. Tai reikės morkų, svogūnų, česnakų ir moliūgų.“

„Turi daug skonių, manau, saldumo duoda patiekalams, troškiniams tiems patiems, ir šiaip sezonas dabar moliūgų.“

Prekybos centrai atskleidžia, kad pats moliūgų pirkimo pikas yra būtent dabar. Moliūgų kainos svyruoja nuo 89 euro centų iki 1,50 eurų, Jie atkeliauja iš Portugalijos, Lenkijos ir Nyderlandų, taip pat auginami ir mūsų šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ypatingo dėmesio jie ima sulaukti rugsėjo mėnesį, ir tęsiasi sezonas rugsėjį, spalį ir lapkritį, tuo metu tiek įvairiausi patiekalai iš moliūgo tampa populiariais, tiek mūsų klientai ruošiasi Helovynui, ir namus puošia“, – pasakoja komercijos direktorė Vilma Drulienė.

Tradicija Helovyno metu skaptuoti moliūgus priklauso airiams. Tiesa, iki didžiosios jų emigracijos į Ameriką, vietoj moliūgo jie naudodavo bulves arba ropes. Paprotys kilo nuo senos legendos apie sukčių, kuris sugebėjo priversti velnią prižadėti, kad jis į pragarą už nuodėmes jo nesodins. Kai Džekas mirė, jam buvo uždrausta įžengti į rojų, todėl jis atvyko prie pragaro vartų ir prašėsi įleidžiamas ten. Tačiau Šėtonas laikėsi duoto pažado ir jo neįleido. Jis pasiuntė Džeką visą amžinybę klaidžioti po žemę, o kad galėtų pasišviesti kelią, įdavė jam žarijų išskobtoje ropėje.

REKLAMA

Moliūgas masina ir daugelį virtuvės šefų. Pasak jų, su šia daržove tikrai yra, ką nuveikti, ir ji šalies restoranuose itin sparčiai populiarėja.

„Galima ruošti nuo desertų, ledų iki kreminės moliūgų sriubos. Puikiai išeina ir vienas pakeptas ant karamelizuoto sviesto. Galima ruošti nuostabius pudingus ar netgi pasigamint kokį mėsos padažą“, – kalbėjo restorano šeimininkas Tomas Rimydis.

O štai čia – vienas iš įdomesnių pasaulio rekordų, pasiektų naudojant moliūgus. Ašrita Furmanas užsimojo sudaužyti kuo daugiau moliūgų per vieną minutę. Per itin trumpą laiką jam pavyko suniokoti net 31 moliūgą. Ankstesnis rekordas buvo 15 per vieną minutę sudaužytų moliūgų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų