REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kurį laiką nerimsta aistros dėl šešiolikmetės paauglės Gretos Thunberg išsakomų idėjų ir noro pakeisti pasaulį. Aišku tik viena – abejingų ji nepalieka: vieni karštai pritaria jos aistringoms kalboms, kiti mano, jog tai tik išpaikintos mergaitės dėmesio troškimas, o treti kaltina Aspergerio sindromą. Kas yra šis sindromas ir kaip jis pasireiškia, portalui tv3.lt pasakoja profesorė, gydytoja, vaikų ir paauglių psichiatrė psichoterapeutė Sigita Lesinskienė.

Jau kurį laiką nerimsta aistros dėl šešiolikmetės paauglės Gretos Thunberg išsakomų idėjų ir noro pakeisti pasaulį. Aišku tik viena – abejingų ji nepalieka: vieni karštai pritaria jos aistringoms kalboms, kiti mano, jog tai tik išpaikintos mergaitės dėmesio troškimas, o treti kaltina Aspergerio sindromą. Kas yra šis sindromas ir kaip jis pasireiškia, portalui tv3.lt pasakoja profesorė, gydytoja, vaikų ir paauglių psichiatrė psichoterapeutė Sigita Lesinskienė.

REKLAMA

Aspergerio sindromas (AS) yra lengva autizmo pasireiškimo forma. Medikė skuba pabrėžti, kad šio sindromo negalima vadinti liga, tačiau priduria, kad beveik visi vaikai turintys autizmo bruožų patiria dideles patyčias dėl savo negebėjimo greitai prisitaikyti prie juos supančios aplinkos.

Vaikai, turintys AS išvaizdą, niekuo neišsiskiria iš kitų vaikų, turi gerus arba labai gerus intelektinius gebėjimus, tačiau pasižymi empatijos stoka, socialinio bendravimo sunkumais, o jų pasirenkama emocijų išraiška gali pasirodyti netinkama. Vietoje pajautimo ir intuicijos jie dažniausiai vadovaujasi mąstymu, išmoksta elgesio ir bendravimo taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

 „Pirmiausiai reikia pasakyti, kad kiekvienas suaugęs ar vaikas, turintys autizmo bruožų, yra skirtingas. Jie turi ir bendrų bruožų, bet kiekvienas iš jų yra labai savitas. Juos jungiantis bruožas – sunkumai bendravime, žodiniame ir nežodiniame, polinkis aktyviai, intensyviai domėtis kokia nors sritimi.

REKLAMA

Taip galima paaiškinti ir Gretos Thunberg reakcijas, kurias pagavo žiniasklaida, galbūt, ji reagavo tiesiog per daug įdėmiai, teatrališkai, tačiau ji stulbinančiai taikliai pasakė tiesą, kurią mums visiems baisu girdėti ir suvokti, todėl įsijungia gynybinės reakcijos visuomenė ima vertinti kalbėtoją, kalbos formą, bet ne turinį.

Asmenys, turintys AS bruožų, nemoka meluoti ir apgaudinėti. Jie nemoka užsidėti daugiasluoksnės kaukės, kur vieną galvoji, bet kitaip elgiesi, nes taip reikalinga situacijoje, stebėti ir atsižvelgti į kitų reakcijas ar panašiai. Jie negali vienu metu sulyginti keleto vienu metu pasireiškiančių komunikacinių signalų ir jiems sunku bendrauti. Jie yra ganėtinai tiesmukiški – ką jie galvoja ir jaučia – tą jie sako ir daro“, – teigia medikė.

REKLAMA
REKLAMA

Itin gilinasi į dominančias sritis

Apie tai, kad Gretos kalba gali būti surežisuota arba jai tiesiog pakišta, žmonės pradėjo kalbėti po to, kai paauglė pasimetė išgirdusi jai užduodamus klausimus. Tačiau prof. S. Lesinskienė sako, kad tai normalu, nes šį sindromą turintiems  žmonėms yra sunku prisitaikyti prie spontaniškai kylančios situacijos.

„Čia tikrai tiktų tiek lietuvių, tiek kitų senų tautų senoji išmintis, kuri yra užkoduota pasakose. Turime daug pasakų, kur trys broliai ieškodami laimės turėdavo įvykdyti įvairias užduotis. Trečias brolis visada būdavo kvailelis, bet jis sakydavo tiesą, jis buvo atviras ir nuoširdus, bet jo niekas neklausydavo, o tai, ką darydavo „išmintingieji“ vyresnieji broliai, baigdavosi blogai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės gali sakyti, kad Greta Thunberg turi sutrikimų ir ji nežino, ką kalba, bet iš tikrųjų ji tuo gyvena, tuo dega ir sako savo tiesą. Ji buvo pasirašiusi tą kalbą, todėl tikrai norėjo tą pasakyti“, – sako S. Lesinskienė.

Medikė nurodo, kad suaugusieji, turintys AS, savo srityje gali būti išties puikūs darbuotojai: nemeluoja, neapgaudinėja, viską daro pagal instrukcijas. Nesklandumų kyla tik tuo atveju, jeigu spontaniškai keičiasi jiems įprasta situacija.

Atsiskleidžia darželyje

Jog vaikas gali turėti AS, galima neįtarti iki to laiko, kuomet jis pradės lankyti darželį ar mokyklą. Atsidūrus kolektyve pradeda ryškėti tokio vaiko skirtumai: jam sunku bendrauti su kitais bendraamžiais, jam gali būti sunku susikaupti, jis turi išskirtinius ir labai aiškius pomėgius, nelinkęs prisitaikyti, atsižvelgti į kitus.

REKLAMA

Šiems vaikams sunku pajausti ir suprasti situaciją bei nuspręsti, kaip derėtų elgtis joje atsidūrus. Pavyzdžiui, kartais jie gali supykdyti aplinkinius garsiai komentuodami ir sakydami tai, kas jiems šauna į galvą, nors tai ir reikėtų nutylėti.

Iš tiesų, AS bruožai pasireiškia ir kūdikystėje, tačiau juos suprasti yra sunkiau: vaikas būna itin ramus arba, atvirkščiai, labai dirglus, judrus. Jiems pasireiškia įvairūs miego sutrikimai (dažni pabudimai, jautrus miegas), išrankumas maistui, nerangūs kūno judesiai.

Daugumai vaikų būdingas ir padidėjęs jautrumas aplinkos dirgikliams: garsams, vizualiniams stimulams, įvairiems prisilietimams, kvapams, skoniui, švarai ir panašiems dalykams. Tačiau jie pasižymi per mažu jautrumu skausmui, temperatūros pokyčiams, todėl jie lengvai gali iškęsti alinantį karštį ar šalčiausias žiemos dienas.

REKLAMA

Autizmo spektro turintiems vaikams labai nesiseka kūno kultūros pamokoje, nes jiems sunku prisitaikyti prie greitai ir spontaniškai besikeičiančių situacijų. Jų judesiai dažnai stokoja vikrumo, yra nerangūs. Jiems reikėtų sudaryti individualią programą kūno kultūros pamokų metu, vengti estafečių, grupinių žaidimų.

Aspergerio sidromą turinčiam vaikui labai tiktų individuali sporto šaka, pavyzdžiui, lengvoji atletika, plaukimas, orientacinis sportas, stalo tenisas, kai žaidimas labai aiškus, rezultatas priklauso tik nuo jų pačių. AS turintys vaikai dažnai nemoka pralaimėti, nelinkę derintis prie komandos, jie nemėgsta būti kontroliuojami, nemėgsta, kai juos mokina, jiems vadovauja. Reikalingi išankstiniai susitarimai, žodžius palydint simboliais, vaizdine struktūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai būna atstumti

S. Lesinskienės atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad 2000 metais Vilniaus mieste turėjo gyventi apie 500 AS turinčių vaikų, kuriems reikalinga pagalba.

Dažniausiai tokie vaikai turi daug problemų mokyklose: dėl savo neįprasto elgesio dažniausiai sulaukia itin didelių patyčių. Pasak medikės, įsigilinus į tokių vaikų istorijas neretai galima pamatyti, jog jie patiria patyčias, dėl adaptacijos sunkumų būna pakeitę net keletą mokymosi įstaigų.

AS turinčiam vaikui galimi paūmėjimai, kuriuos iššaukia sunkumai mokykloje: 1, 5, 8-9 klasėse. Pirmoje klasėje tenka prisitaikyti prie mokyklos keliamų reikalavimų, buvimo su būriu vaikų. Penktoje klasėje vaikui sunku naujai prisitaikyti pereinant iš pradinės mokyklos sistemos. Vyresnėse klasėse daugiausiai problemų kelia patyčios, jaunuolių vienišumas ir negebėjimas prisitaikyti prie bendraklasių.

REKLAMA

Vaikams turintiems AS reikalinga pagalba, kaip bendrauti ar elgtis būnant su kitais žmonėmis. Tam neužtenka vien tik žodinio išsireiškimo – jiems labiau įsimena įvairi vaizdinė medžiaga, grafikai ir schemos.

Nediagnozuotas sindromas lydi žmones visą gyvenimą. Dažniausiai jie aplinkinių laikomi keistuoliais. Jei nebuvo kreiptasi pagalbos, tokių žmonių elgesyje matosi ryškūs bendravimo sutrikimai, kraštutiniais atvejais jie patenka į kalėjimus, dėl keistų ir, atrodytų, nemotyvuotų nusižengimų. Sėkmingais atvejais jie labai daug pasiekia moksle, mene, kompiuterinių technologijų srityje ir kt.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų