REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienio rytą apskriejo žinia apie Seimo narei Aušrai Maldeikienei smogusį vėžį. Jau spalio 7-ąją moteriai bus pradėta taikyti chemoterapija.

Penktadienio rytą apskriejo žinia apie Seimo narei Aušrai Maldeikienei smogusį vėžį. Jau spalio 7-ąją moteriai bus pradėta taikyti chemoterapija.

REKLAMA

Krūties vėžys – itin agresyvi onkologinės ligos forma, o moterys paprastai pirmųjų simptomų net nejaučia.

Kaip rašoma įveikvezi.lt, krūties vėžys – Lietuvoje labiausiai paplitusi moterų vėžinė liga.

Krūties vėžiu per savo gyvenimą suserga maždaug kas devinta moteris. Dažniausiai krūties vėžys užklumpa vyresnes nei 50 metų moteris, bet kartais susargdina ir jaunesnes. Vyrai taip pat serga krūties vėžiu, tačiau retai ir sudaro mažiau negu 1% visų krūties vėžio atvejų.

Krūties vėžys atsiranda tada, kai normalios krūties ląstelės išsigimsta ir pradeda nevaldomai daugintis, o jų perteklius kaupiasi į darinį ar sluoksnį, vadinamą augliu arba naviku.

REKLAMA
REKLAMA

Auglys gali būti vėžinis arba nepiktybinis. Vėžinis auglys yra piktybinis, tai reiškia, kad jis gali išplisti į kitas kūno vietas. Nepiktybinis auglys neplinta.

REKLAMA

Krūties vėžio simptomai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį

karštos, paraudusios, patinusios krūtys, kuriose atsirado bėrimų (bėrimų gali ir nebūti), o oda primena apelsino žievelę; tokie odos pakitimai vadinami Peau d’orange simptomu;

skausmas krūtyje, ypač ilgai nepraeinantis krūtų skausmas.

Krūties vėžį gali pranašauti šie pokyčiai:

  • gumbelis ar sustorėjimas krūties srityje;
  • pakitęs krūties dydis ir forma;
  • odoje atsirandančios bangelės;
  • pakitusi spenelio išvaizda, ypač jei jis įtrauktas, įdubęs į krūtį ar praradęs taisyklingą formą;
  • kraujingos išskyros iš spenelio;
  • spenelio ar odos aplink jį bėrimas;
  • patinimas ar gumbelis pažastyje;
  • sudirgusi arba susiraukšlėjusi, gruoblėta, pleiskanojanti oda ar atsirandančios naujos raukšlės;

Šie krūties pokyčiai nebūtinai reiškia vėžį. Įtraukti speneliai, kraujingos spenelių išskyros ar bėrimai – visa tai gali atsirasti ir dėl kitų susirgimų.

REKLAMA
REKLAMA

Bet jeigu atsirado pokyčių, kurių anksčiau nebuvo, turite kreiptis į šeimos gydytoją. Ko gero tai nepiktybinė ir lengvai pagydoma liga. Šeimos gydytojas pasiųs jus pas krūtų ligų specialistą, kuris išsklaidys nuogąstavimus ir suteiks reikiamą gydymą. Kuo anksčiau kreipsitės į gydytoją, tuo daugiau galimybių turėsite sėkmingai išgydyti ligą, net jei tai būtų vėžys.

Apie krūtų gumbelius

Daugeliui moterų pirmasis krūties vėžio simptomas – krūtyje atsiradęs gumbelis. Tačiau įvairių gumbelių moterų krūtyse atsiranda dažnai ir 9 iš 10 (90%) šių gumbelių nepiktybiniai. Tai reiškia, kad juose vėžio nėra.

Jeigu krūtyje radote gumbelį

Nedelsdama kreipkitės į gydytoją. Jeigu krūties srityje pastebėjote kokių nors neįprastų darinių – išsitirkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors daugelis krūtyse aptinkamų gumbelių nepiktybiniai, tačiau vis tiek būtina patikrinti, ar juose nėra vėžio.

Gydytojas jus apžiūrės ir prireikus pasiųs pas krūtų ligų specialistus atlikti nuodugnesnių tyrimų. Specialistai padarys mamogramą, ištirs ultragarsu ir nustatys, ar tai skysčio pripildyta cista, ar  sukietėjęs auglys.

Jeigu tai cista, gydytojas ar seselė skystį ištrauks plona adata ir cistą pašalins. Jeigu tai sukietėjęs auglys, paims audinio gabalėlį (biopsija), kad gydytojas patologas galėtų nustatyti, ar jame nėra vėžinių ląstelių.

Nemažai moterų pageidauja gerybinius gumbelius pašalinti, kad  daugiau nekamuotų mintys apie krūtų vėžį. Gal jos tiesiog nerimauja, kad ateityje gerybinių gumbelių nesupainiotų su kitais galbūt atsirasiančiais gumbeliais. Jeigu ir jūs, ir gydytojas įsitikinęs, kad gumbelis gerybinis, jo šalinti nebūtina, jeigu nepageidaujate,.

Jeigu gumbelis vėžinis, kuo anksčiau pradėsite krūties vėžio gydymą, tuo daugiau šansų turėsite pagyti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų