REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Kauno Respublikinės ligoninės vadovė Diana Žaliaduonytė (nuotr. Fotodiena.lt)

Respublikinės Kauno ligoninės (RKL) vadove šių metų liepą tapo Diana Žaliaduonytėkardiologė, mokslininkė, kurios darbai buvo pastebėti ir buvusios Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės. Kviečiame su ja susipažinti tv3.lt reportažų cikle „Iš arti“.

9

Respublikinės Kauno ligoninės (RKL) vadove šių metų liepą tapo Diana Žaliaduonytėkardiologė, mokslininkė, kurios darbai buvo pastebėti ir buvusios Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės. Kviečiame su ja susipažinti tv3.lt reportažų cikle „Iš arti“.

REKLAMA

Apie tai, kad bus gydytoja, D. Žaliaduonytė svajojo dar pradinėse klasėse. Tuomet jai atrodė, kad ji gali rinktis tik iš gydytojos ir mokytojos profesijų, tad su drauge tarėsi, kuri gydys žmones, o kuri mokys.

„Kai vieni nori būti gaisrininkais, astronautais ar dar kažkuo, man galvoje buvo tik dvi šios specialybės. Gal iš dalies dėl to, kad čia bendravimas su žmonėmis, pagalba. Pedagogikoje ir gydyme yra daug socializacijos ir bendravimo su žmonėmis. Gal tas man patiko“, – kukliai šypteli Respublikinės Kauno ligoninės vadovė.

Paskui šios svajonės buvo pamirštos iki pat mokyklos baigimo. Kadangi ji visada buvo darbšti mokinė – pažymiai spindėjo ir galėjo rinktis iš gausybės profesijų. Tačiau vienas pokalbis su šeima viską sustatė į vėžes.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsimenu, kad sėdėjome kartu su šeima ir svarstėme, kur galėčiau mokytis toliau. Mano mama sakė, kad pas mus giminėje dar nėra buvę nė vieno gydytoja, tad kodėl man nestojus į mediciną. Man ta mintis visada buvo kažkokiame smegenų kampelyje, todėl ji man atrodė priimtina. Taip ir tapau gydytoja“, – pasakoja medikė.

REKLAMA

Kertinė sritis

Mokydamasi universitete D. Žaliaduonytė pasirinko kardiologijos kryptį, tačiau šis sprendimas irgi atėjo ne iškart. Iš pradžių jos mintyse sukosi ir kitos sritys, pavyzdžiui, chirurgija, bet ji pasirodė labai vyriška, vėliau sužavėjo akių ligų gydymo idėja, tačiau ji pasirodė per siaura.

„Paskutiniais mokslo metais atsirado kardiologija. Ji man lipo ir prilipo. Tai visada buvo ta terapijos sritis, kurioje yra daugiausiai klausimų, kuri aprėpia labai daug, – neabejoja RKL generalinė direktorė. –  Kardiologija yra ne tik terapija ar ligų diagnostika, vaistų paskyrimas, bet ir intervencinė medicinos šaka.“

REKLAMA
REKLAMA

„Tai be galo svarbi sritis, nes nesvarbu, su kokia diagnoze atvažiuotų žmogus, kad ir ką jam skaudėtų, bet jis visada turi širdį. Kardiologija yra kertinė specialybė, tuo ji man ir imponavo“, – teigia ji.

Gydytoja pasakoja, kad kardiologo diena yra labai užimta ir intensyvi. Ji prasideda sudėtingų ligonių būklės ir gydymo aptarimu, vėliau laukia ligonių vizitacijos, kurių metu bendravimas neišvengiamas: tiek su pacientais, tiek su jų artimaisiais, tiek su slaugos personalu, kai reikia perduoti žinutes, kas bus atliekama pacientui, o vėliau laukia ir tyrimai, paciento gydymo plano koregavimas, įvairių dokumentų pildymas.

„Iš tikro, jeigu tu nori padaryti dėl savo paciento viską ir daug, turi įdėti labai daug darbo, savo iniciatyvos, kad jam būtų greitai ir laiku atlikti tyrimai. Turi būti labai kruopštus ir atidus, kad nepraleistum ir nepražiūrėtum kitos ligos simptomų, nes dažnai ligonis turi ne vieną ligą, o net keletą ar keliolika. Svarbu, kad visi rezultatai būtų gaunami greitai ir būtų paskiriamas reikiamas gydymas. Reikia kasdien virte virti šiam gyvenime“, – pasakoja D.Žaliaduonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kardiologijoje daug iššūkių. Vis dėlto tai ta medicinos sritis, kurioje dažnai sprendžiasi klausimas – gyvens ar mirs pacientas“, – apie savo gydytojos specializaciją kalba RKL vadovė.

Prezidentės įvertinimas

Mokydamasi universitete D. Žaliaduonytė gavo pasiūlymą įsitraukti į mokslinę veiklą. Šiuo metu ji yra parašiusi daugiau nei 100 mokslinių publikacijų bei prisidėjusi prie mokomosios literatūros kūrimo.

„Turbūt medicina ir mokslas yra neatskiriami, nes mokslo inovacijos yra medicinos progreso variklis. Kiekvienos žinios gaunamos mokslinių tyrimų metu, ateina į klinikinę praktiką ir taip mes galime padėti savo pacientams. Tai man atėjo natūraliai“, – šypteli.

REKLAMA

Jos moksliniai darbai buvo įvertinti: ji tapo fizinių, technologinių, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų disertacijos konkurso laureate, o apdovanojimą įteikė pati Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Na, žinot, sunku net apibūdinti, ką tai reiškia. Doktorantūros metai kiekvienam jaunam gydytojui yra sunkus išbandymas, nes šalia pagrindinio savo darbo dar renki mokslinę medžiagą, ruoši mokslinius straipsnius. Dieną atlieki kardiologo darbus, dar laukia šeima, o dar doktorantūra. Mokslinių straipsnių rašymui lieka vakaras arba naktis.

O tas įvertinimas... Jis dar labiau parodė, kad buvo verta eiti tuo keliu. Mokslinės idėjos, kurias nagrinėji, yra įvertintos ir aukščiau. Tai – paskatinimas ir įpareigojimas eiti tuo keliu, kuriuo ėjai anksčiau, ir siekti dar didesnių atradimų ir laimėjimų“, – sako D.Žaliaduonytė.

REKLAMA

15 metų patirtis

Šią vasarą D. Žaliaduonytei buvo patikėtas Respublikinės Kauno ligoninės vairas. Pretenduoti į RKL vadovės poziciją moteris apsisprendė po ilgų apmąstymų.

„Apsisprendimas tikrai nebuvo lengvas ir nekilo per vieną dieną. Daugiau kaip 15 metų dirbau kardiologe, penkerius metus ėjau klinikos administratorės pareigas, buvau diagnostikos skyriaus vadovė, vėliau – širdies nepakankamumo skyriaus vadovė.

Teko susidurti su įvairiais administravimo aspektais, susipažinti su sveikatos apsaugos sistemos struktūra, nusistovėjusiomis taisyklėmis. Pamačiau, kad sistemoje nemažai stagnacijos, tradicijų, kurios gali stabdyti įstaigą, norinčią sukti inovacijų ir pokyčių keliu. Man atrodo, kad žmonių kaita vadovaujančiose pozicijose ir mano, kaip naujo vadovo, atėjimas į įstaigą yra progresyvus požymis, kalbant apie sveikatos sistemą, tarnaujančią pacientams“, – teigia RKL generalinė direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Žaliaduonytės įsitikinimu, viena reikalingiausių ligoninės vadovo savybių yra naujų idėjų ir progreso iniciavimas, siekiant geriausių rezultatų, užtikrinant reikiamą pagalbą pacientams teikiant kokybiškas, profesionalias paslaugas, pritraukiant mokslo pažangą, kuriant darbingą aplinką ligoninės darbuotojams.

Dar ji mano, kad vadovas turi būti teisingas ir sąžiningas ir su darbuotojais, ir su pacientais, su sveikatos apsaugos  sistemos atstovais, ir su savimi.

Aistra keliauti

„Kartais net grįžusi iš darbo neišeinu iš vadovės pozicijos. Būna, kad gaunu pastabų. Gal tikrai pelnytai? Kiek įmanydama, namuose stengiuosi būti ne vadove, o namų siela – rūpintis savo brangiausiais žmonėmis“, – apie kasdienį gyvenimą pasakoja moteris.

REKLAMA

D.Žaliaduonytės „Facebook“ paskyroje galima išvysti, kad Respublikinės Kauno ligoninės vadovė dalijasi įvairių pasaulio kampelių nuotraukomis. Ji neslepia, kad kelionės – didelė jos aistra. Didžiausią įspūdį jai iki šiol palikusi kelionė į Italijos miestą Neapolį.

„Labai mėgstu keliauti, nors tas galimybes riboja kasdieniai darbai, tad keliauti galime tik per atostogas. Jų metu visada stengiamės kur nors išvykti ir aplankyti gražiausius pasaulio kampelius, kurių dar labai daug yra neaplankytų“, – šypsosi ji.

D.Žaliaduonytė labai vertina ir kokybišką poilsį su knyga rankose. Kai gyvenimas yra labai įtemptas, gera knyga tampa tikru malonumu. Dažniausiai moteris renkasi įvairius šiuolaikinių rašytojų romanus, kartais savianalizės knygas, kurios skatina pamąstymus apie gyvenimo vertybes.

REKLAMA

„Bet mėgstu ir aktyvesnį, gamtoje leidžiamą laisvalaikį. Man patinka užsiimti ir gėlininkyste, puoselėti namų aplinką. Kaip kardiologė, esu už tai, kad žmonės būtų kuo aktyvesni ir kuo daugiau judėtų. Mėgstu su šeima važinėti dviračiais. Kartais „gelbėja“ joga.

Man artimas yra ir bėgimas, anksčiau dažniau dalyvaudavau bėgimuose. Tikrai nesakysiu, kad bėgau maratonus, bet rinkdavausi 3 ar 5 km distancijas, kurios man kaip tik. Bėgimas man yra iššūkis ir malonumas“, – pasakoja RKL vadovė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų