REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Drąsiai valykite namus ne tik cheminėmis priemonėmis, tačiau ir tuo, ką turite namuose. Pavyzdžiui, actas gali puikiai išvalyti riebaluotą viryklę, kriauklę ir net orkaitę. 

Drąsiai valykite namus ne tik cheminėmis priemonėmis, tačiau ir tuo, ką turite namuose. Pavyzdžiui, actas gali puikiai išvalyti riebaluotą viryklę, kriauklę ir net orkaitę. 

REKLAMA

1. Virtuvinė kriauklė

Actą 1:1 santykiu atskieskite vandeniu ir supilkite į buteliuką su purškikliu. Šia priemone galite dezinfekuoti virtuvinę kriauklę, stalus ar kitus paviršius, kuriems paprastai naudotumėte baliklį, bet nenorite rizikuoti, kad jis pateks į maistą. Kad neliktų acto kvapo, po to paviršius galite nuvalyti vandeniu su muilu.

2. Grindys

Pamirškite brangius grindų ploviklius – actą su vandeniu sumaišykite 1:1 santykiu ir šiuo mišiniu plaukite grindis. Tokiu būdu apsaugosite grindis nuo per stiprios koncentracijos rūgštingo acto, bet to pakaks tam, kad neliktų purvo ir riebalų.

3. Riebaluota viryklė

Rūgštingas actas lengvai pašalina riebalus. Truputį acto ir vandens mišinio užpurkškite ant riebaluoto viryklės paviršiaus, palaukite 10 minučių ir tuomet nuplaukite vandeniu su muilu. Riebalų turėtų nelikti akimirksniu. Jei priskretusių riebalų vis dėlto lieka, acto ir vandens mišinį ant viryklės paviršiaus palikite truputėlį ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA

4. Orkaitės skardos

Nešvarias orkaitės skardas mirkykite karšto vandens pilnoje kriauklėje, ir į ją įpilkite pusę puodelio valgomosios sodos ir pusę puodelio balto acto. Mišinys ims burbuliuoti lyg cheminiame eksperimente – ši reakcija reikalinga tam, kad prie skardo priskretę nešvarumai suminkštėtų. Kriauklę būtinai užkimškite, kad skardos liktų apsemtos vandeniu, ir palikite mirkti nuo 30 minučių iki valandos, o tuomet kempine ar šveitikliu nušveiskite skardas.

REKLAMA

5. Nerūdijančio plieno puodai ir keptuvės

Jei turite visai nekaip atrodančių nerūdijančio plieno puodų ir keptuvių, kurių niekaip nepavyksta gerai išplauti, jose kelias minutes pavirinkite vandenį su actu. Tokiu būdu riebalai ištirps ir išnyks visos keistos dėmės ar vandens žymės. Jei puodai ir keptuvės yra labai nešvarūs, mišinį juose pavirinkite ilgiau. Kuo daugiau acto naudosite, tuo greitesnė bus reakcija. Tuomet acto mišinį išpilkite ir puodus bei keptuves išplaukite, kaip įprasta – vandeniu ir indų plovikliu.

6. Puodai ir keptuvės su emaliu

Ta pati technika tinka lietos geležies puodams ir keptuvėms su emaliu – juose virkite vandenį su actu, kad išnyktų visos dėmės, o tuomet nešvarumų likučius išplaukite vandeniu ir indų plovikliu.

REKLAMA
REKLAMA

7. Mikrobangė

Mes išbandėme vandens ir acto mišinį smagiame „Angry Mama“ mikrobangės valymo indelyje, bet tuos pačius rezultatus gausite ir lygiomis dalimis sumaišę vandenį su actu dideliame mikrobangėje naudoti skirtame dubenyje. Įdėkite jį į mikrobangę maždaug penkioms minutėms – garai ištirpdys visus nešvarumus, kuriuos po to nuvalyti bus paprasta. Būtinai į dubenį įdėkite medinį pagaliuką ar dantų krapštuką – priešingu atveju vanduo dubenyje gali perkaisti ir jį susprogdinti. Išbandyta!

8. Kavinukai, arbatinukai ir virduliai

Šį metodą galima naudoti elektriniam virduliams, paprastiems kavos aparatams ar espreso aparatams, jei norite atsikratyti susikaupusių mineralų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis procesas taip pat vadinamas nuovirų šalinimu. Lygiomis dalimis su actu sumaišytą vandenį supilkite į vandens aparato vandens rezervuarą arba tiesiai į virdulį. Perleiskite skystį per kavos aparatą arba paprasčiausiai užvirkite virdulį, tuomet gerai išskalaukite vandeniu. Jei naudojate automatinį kavos aparatą (pavyzdžiui, su kapsulėmis), paprastą vandenį po acto per aparatą gali prireikti perleisti keletą kartų, kad visai neliktų acto kvapo ir skonio. Actą su vandeniu taip pat galite naudoti kavos ir arbatos puodeliams su įsisenėjusiomis dėmėmis valyti.

9. Trintuvai ir virtuviniai kombainai

Pavargote nuo juose esančių maisto likučių, dėmių ir keistų kvapų? Ir čia jums padės acto ir vandens mišinys lygiomis dalimis – supilkite jį į trintuvą ar į virtuvinį kombainą, o po procedūros išplaukite, kaip įprasta.

REKLAMA

10. Garinio puodo tarpinis žiedas

Jei jūsų garinio puodo tarpinis žiedas nemaloniai kvepia ar yra nešvarus, kriauklėje, orkaitės skardoje ar kitame plačiame inde išmirkykite jį acto ir vandens mišinyje. Galite jį palikti mirkti tiek laiko, kiek norite – jei neskubate, turėtų pakakti valandos, o tuomet išplaukite jį indų plovikliu ir palikite išdžiūti. Acto ir vandens mišinį su citrinos žievele taip pat galite supilti į garinį puodą ir kelioms minutėms įjungti garų ciklą.

11. Neskaidrios vyno taurės

Jei dėl kietame vandenyje esančių mineralų jūsų vyno taurės ar stiklinės vandeniui pasidarė nebeskaidrios, kelias minutes pamirkykite jas neatskiestame acte, o tuomet išplaukite, kaip įprasta. Actas mineralus turėtų ištirpdyti.

REKLAMA

12. Plastikinės pjaustymo lentelės

Jei pjaustote žalią mėsą, po to rekomenduojama plastikinę pjaustymo lentelę ne tik išplauti, bet ir dezinfekuoti acto ir vandens mišiniu. Lentelę gerai nuvalykite, prieš tai ją išpurškę actu ir vandeniu lygiomis dalimis – tai ypač patogu daryti iš buteliuko su purškikliu. Mėsai visuomet geriausia naudoti plastikines pjaustymo lenteles, bet jei naudojate medį, būtinai laikykitės visų medinių pjaustymo lentelių valymo taisyklių.

13. Prieskonių maltuvėlis

Kad iš prieskonių maltuvėlio dingtų kmynų kvapas, pabandykite jį išvalyti acto ir vandens mišiniu, o tuomet gerai išdžiovinti. Šis metodas turėtų suveikti po pirmojo bandymo, ir ypač gerai veikia tuos prieskonius, kurie palieka ir dėmių – pavyzdžiui, turmeriką. Actu ir vandeniu taip pat galite valyti stiklainėlius, kuriuose laikote prieskonius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

14. Indaplovė

Tinklaraščio „Clean Mama“ įkūrėja Becky Rapinchuk sako, kad galima puodelį acto išpilti ant indaplovės dugno (į vidų, po indams sukrauti esančiu stalčiumi, o ne į dureles) ir paleisti indaplovę vienam plovimo ciklui be indų. Actas ištirpdo ten susikaupusius mineralus.

15. Šaldiklis ir šaldytuvas

Tą patį 1:1 acto ir vandens mišinį galite naudoti šaldytuvo ir šaldiklio valymui, įskaitant visus stalčius.

16. Vandens čiaupas šaldytuve

Dar vienas B. Rapinchuk patarimas: Pasiimkite ploną šepetėlį (pavyzdžiui, skirtą buteliams valyti), įmerkite jį į actą ir juo valykite šaldytuvo vandens čiaupą iš vidaus ir iš išorės. Tą patį galite daryti nauju dantų šepetėliu – taip pranyks visi pelėsiai, mielingos apnašos, kalkės ir mineralų sankaupos. Po tokio valymo būtinai čiaupą praskalaukite iš jo bėgančiu vandeniu.

REKLAMA

17. Peilių stovas

Tinklaraštis „Clean Mama“ taip pat įspėja, kad nemalonūs nešvarumai gali slypėti ir peilių stovo viduje. Norėdami jį išvalyti, truputį baltojo acto užpilkite ant popierinio rankšluosčio, apvyniokite juo peilį ir įstatykite jį į stovą – nešvarumų viduje neliks.

18. Šiukšliadėžė

Kai jau visą virtuvę būsite išvalę actu, turbūt bus pats laikas išnešti šiukšles. Prieš į šiukšliadėžę dėdami naują maišą, švaros eksperto ir tinklaraščio „A Bowl Full of Lemons“ įkūrėjo Toni Hammersley patarimu šiukšliadėžę ir jos dangtį iš vidaus nupurkškite 1:1 santykio vandens ir acto mišiniu, ir tuomet nušluostykite. Šią procedūrą kartokite kaskart išnešdami šiukšles – jūsų šiukšliadėžė daugiau niekada neskleis nemalonaus kvapo. Na, o dabar jau galite įsipilti taurę vyno – tikrai jos nusipelnėte. Beje, vynas ir actas priklauso tai pačiai skysčių kategorijai...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų