REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad vėstant orams bei mažėjant maisto atsargoms gamtoje, graužikai ieško šiltesnio būsto ir braunasi į namus, butus, sodus, sodybas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad vėstant orams bei mažėjant maisto atsargoms gamtoje, graužikai ieško šiltesnio būsto ir braunasi į namus, butus, sodus, sodybas.

REKLAMA

Pelės ir žiurkės platina įvairias ligas, todėl labai svarbu jas naikinti, tinkamai prižiūrėti pastatus ir aplinką.

Kaip žmogus užsikrečia graužikų platinamomis ligomis?

Šios ligos žmogui gali būti perduotos tiesiogiai liečiant graužikus, kontaktuojant su jų seilėmis, šlapimu, išmatomis, įkandus ar įdrėskus graužikams (jersiniozė, leptospirozė, pseudotuberkuliozė,  tuliaremija ir kt.).

Netiesiogiai graužikų platinamos ligos gali būti perduotos per erkes, blusas, uodus ir kitus nariuotakojus, kurie maitinosi infekuotų graužikų krauju ar jų išskyromis (erkinis encefalitas, Laimo liga, riketsiozė ir kt.).

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienais metais Lietuvoje registruojama daugiau kaip 100 jersiniozės atvejų

Jersiniozė – graužikų platinama žarnyno užkrečiamoji liga, kuri pasireiškia galvos, raumenų, sąnarių skausmais, atsiranda silpnumas, karščiavimas iki 38–39 °C ligonį pykina, jis vemia, gali gausiai viduriuoti, kartais su kraujo priemaiša, vargina dešinės pilvo pusės skausmai, neretai atsiranda simetrinis liemens ir galūnių bėrimas.

REKLAMA

Ligos sukėlėjai jersinijos yra atsparios šalčiui, ilgai išgyvena ir dauginasi ant daržovių bei vaisių, laikomų vėsiuose rūsiuose, saugyklose ir šaldytuvuose.

Šia liga galima užsikrėsti per sukėlėjais užterštas daržoves, užterštus vaisius, vandenį, mėsą, paukštieną, nevirintą pieną, geriant atvirų telkinių vandenį.

Kaip apsisaugoti nuo graužikų antplūdžio?

Nelaikyti kieme nereikalingų daiktų, kad graužikai neįsikurtų juose savo būsto.

Šiukšlių konteinerius visada laikyti sandariai uždarytus.

Užtaisyti pastatų pamatuose esančius plyšius ir angas.

Patalpose maisto produktus (kruopas, miltus, duoną ir kt.) laikyti uždarose talpose, graužikams nepasiekiamose vietose.

REKLAMA
REKLAMA

Nepalikti maisto atviruose induose, gyvūnų maistą taip pat laikyti sandariai uždarytą.

Pelės ir žiurkės aktyvios ištisus metus, todėl svarbu periodiškai patikrinti tiek gyvenamas, tiek negyvenamas patalpas, ir aptikus graužikų invazijos pėdsakų, imtis visų priemonių nemalonioms pasekmėms išvengti: naikinti graužikus, išmesti graužikų ir kitų kenkėjų apgadintus maisto produktus, valyti ir dezinfekuoti graužikų išskyromis užterštą aplinką ir kt.

Reguliariai perrinkti ir išmesti supuvusias daržoves ir vaisius – pūvant vaisiams ir daržovėms, ant jų esantys graužikų išskiriami sukėlėjai intensyviai dauginasi.

Kova su graužikais yra neatskiriama užkrečiamųjų ligų profilaktikos dalis

Graužikus būtina nuolatos ir laiku naikinti, kad užtikrintume gyvenamosios aplinkos, maisto produktų apsaugą, kad išvengtume neigiamo psichologinio poveikio, materialinių nuostolių, ir svarbiausia – užkirstume kelią užkrečiamosioms ligoms atsirasti ir plisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai ypač aktualu maisto ruošimo įmonėms, nes galutinę produkcijos kokybę lemia ne vien technologiniai procesai, bet ir įmonės valdymo sistema, kurios viena sudedamųjų dalių – apsauga nuo graužikų ir kitų kenkėjų.

Masinį graužikų naikinimą šalyje atlieka kenkėjų kontrolės paslaugas teikiančios įmonės. Šių įmonių specialistai nustato kenkėjų rūšį, jų patekimo ir išplitimo galimybes, parenka atitinkamą graužikų naikinimo metodiką ir efektyvius, dažniausiai profesionalams skirtus, kenkėjų naikinimo preparatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų