REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Brazauskienei kirtęs vėžys – itin klastingas: svarbi kiekviena minutė

Šiandien šalį apskriejo žinia apie tai, kad verslininkei Kristinai Brazauskienei smogė vėžys. Pati moteris patvirtino, kad jai – trečiosios stadijos melanoma, o gydymo moteris ieškojo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

21

Šiandien šalį apskriejo žinia apie tai, kad verslininkei Kristinai Brazauskienei smogė vėžys. Pati moteris patvirtino, kad jai – trečiosios stadijos melanoma, o gydymo moteris ieškojo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

REKLAMA

Odos navikai skirstomi į gerybinius ir piktybinius. Piktybiniams odos navikams priskiriamos 3 ligos – bazalioma, plokščialąstelinis vėžys ir melanoma, rašoma iveikvezi.lt

Melanoma yra agresyviausias ir pavojingiausias odos vėžio tipas, todėl diagnostikai svarbi kiekviena minutė. Ligos pavadinimas kildinamas iš graikų kalbos žodžio melas (kilmininkas melanos), reiškiančio juodas, tamsus. Tai labai greitai augantis ir plintantis piktybinis navikas.

Tipiška melanomos pradžia – nedidelė tamsiai ruda ar juoda dėmelė odoje arba pakitusi apgamo forma, spalva ir dydis. Tačiau ne visos melanomos tamsios, kartais jų išvaizda nesiskiria nuo kitų odos navikų. Kai melanoma pradeda skverbtis gilyn į odą, ji gali niežėti, kraujuoti, užsitraukti šašu ar išopėti.

REKLAMA
REKLAMA

Odos melanoma – ypač klastinga ir sunkiai prognozuojama liga. Jeigu pastebėjote, kad odoje atsirado įtartinų dėmių ar naujų negyjančių darinių arba pasikeitė apgamo forma, spalva, jis pradėjo kraujuoti ar skaudėti, nedvejokite ir neatidėliokite vizito pas šeimos gydytoją arba gydytoją dermatologą.

REKLAMA

Anksti diagnozuota melanoma dar nebūna išplitusi į kitus audinius ar organus, todėl ją galima išgydyti.

Melanoma prasideda, kai viena ar kelios odos apsauginės ląstelės – melanocitai – pakinta ir pradeda be perstojo dalytis.

Organizmo nepanaudotas jų perteklius pamažu kaupiasi odoje ir laikui bėgant susiformuoja auglys (navikas, tumoras). Auglys gali būti vėžinis arba gerybinis. Vėžinis auglys yra piktybinis, tai reiškia, kad jis gali išplisti į kitas kūno vietas.

Gerybinis auglys paprastai neplinta. Melanoma visada vėžinė. Dažniausiai išsivysto per keletą metų, tačiau kai kurie agresyvūs melanomos tipai gali išaugti ir per 3 mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais melanoma išauga iš įgimto arba seniai įgyto apgamo. Vyrams dažniausiai atsiranda ant nugaros, moterims – ant kojų ar rankų, bet ji neišranki ir gali išdygti bet kurioje kūno vietoje: ant galvos, kaklo, lytinių organų, rankų panagėse, netgi ant padų ar delnų, burnos, virškinamojo trakto, makšties gleivinėje ir net akyje.

Ankstyvąją melanomą dažnai galima išgydyti chirurginiu būdu. Vis dėlto melanoma yra pikčiausias odos vėžio tipas, ji gali įsiskverbti giliai į odą, prasibrauti į limfmazgius ir kraują. Melanoma paprastai diagnozuojama vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau vis dažniau ji pažeidžia ir jaunus.

Melanomos simptomai ir požymiai

Melanoma gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, netgi ten, kur nepasiekia saulės spinduliai. Dažniausiai melanoma išsivysto ant liemens, kojų ir rankų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Melanomos išvaizda labai įvairi.

Daugelis melanomų yra tamsiai rudos arba tamsiai juodos. Dažnai jos apibūdinamos kaip besikeičiančios, neįprastos arba tiesiog bjaurios.

Bet kurią spalvotą ar bespalvę odos anomaliją, jeigu ji sparčiai didėja ar kinta ir ilgai neišnyksta, turėtų apžiūrėti gydytojas.

Kraujuojanti melanoma – tai požymis, kad liga jau pažengusi.

Pakitęs apgamo dydis, forma, spalva, apgamo jautimas – pirmieji įspėjamieji melanomos požymiai. Tokių pakitimų gali atsirasti įgimtuose ar seniau įgytuose apgamuose arba melanoma gali atsirasti kaip naujas nenormalios išvaizdos apgamas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų