REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai skauda pilvą, graužia rėmuo, valgant staiga ima pykinti ir per dažnai raugėjate? Gali būti, kad jums – gastritas. Šį sutrikimą paprastai sukelia Helicobacter pulori bakterijos, o jo pasekmės – skrandžio sienelių pažeidimai ir uždegimas, dėl kurių natūralios skrandžio rūgštys sukelia skausmingą po skrandžiu esančių jautrių audinių dirginimą, Gastrito išvengti padeda tam tikri mitybos pokyčiai, kurie gydo skrandžio sieneles.

Dažnai skauda pilvą, graužia rėmuo, valgant staiga ima pykinti ir per dažnai raugėjate? Gali būti, kad jums – gastritas. Šį sutrikimą paprastai sukelia Helicobacter pulori bakterijos, o jo pasekmės – skrandžio sienelių pažeidimai ir uždegimas, dėl kurių natūralios skrandžio rūgštys sukelia skausmingą po skrandžiu esančių jautrių audinių dirginimą, Gastrito išvengti padeda tam tikri mitybos pokyčiai, kurie gydo skrandžio sieneles.

REKLAMA

Gyvenimo būdo pokyčiai dažnai palengvina gastritą ir net jį išgydo. Akivaizdu, kad reikės atsisakyti įprastinių sveikatos problemų kaltininkų – greito maisto ir gazuotų gėrimų, o taip pat rekomenduojama daugiau valgyti tam tikrų, skrandžio neapsunkinančių maisto produktų.

Geriausias būdas išsiaiškinti, kokia dieta labiausiai tinka jūsų gastritui gydyti – po vieną išbandyti mūsų sąraše pateikiamus produktus ir stebėti savo organizmo reakciją.

REKLAMA
REKLAMA

Citrusiniai vaisiai ir jų sultys

Citrusinių vaisių esminė savybė yra rūgštumas, kuris dirgina jau ir taip uždegimo veikiamas skrandžio sieneles. Kai kurie tyrimai rodo, kad polinkį į skrandžio uždegimus turintiems žmonėms citrusiniai vaisiai iš tiesų skatina smegenis išleisti skausmą sukeliančius cheminius neurotransmiterius. Kad skrandis pailsėtų, venkite apelsinų, greipfrutų ir citrinų, o vitamino C organizmui duokite iš kitų šaltinių – braškių, melionų, bulvių ir žalių lapinių daržovių. 

REKLAMA

Pomidorai

Pomidorai iš tiesų yra gardūs ir juos valgyti sveika, juose gausu antioksidanto likopeno bei daug vitamino C. Tačiau pomidorai taip pat yra pakankamai rūgštingi, todėl gali dirginti skrandį. Pomidoruose taip pat yra fruktozės – tai natūralus cukrus. Kai kurie žmonės netoleruoja fruktozės – tai reiškia, kad žarnynas jos neapdoroja. Nesuvirškinta ši medžiaga yra fermentuojama žarnyno bakterijų, o tai gali sukelti pykinimą, pilvo skausmus, dujų sankaupas ir diarėją. To turėtų pakakti, kad pasiryžtumėte atsisakyti pomidorų.

Pienas ir pieno produktai

Anksčiau gastritu sergantiems pacientams pienas būdavo rekomenduojamas, kadangi medikai manė, kad jis padeda skrandyje suformuoti apsauginę plėvelę, apsaugančią nuo rūgščių. Tačiau dabar manoma, kad piene esantis kalcis ir baltymai iš tiesų sąlygoja dar gausesnį rūgščių formavimąsi. Tačiau kai kurie pacientai skirtingai reaguoja į įvairius pieno produktus. Jei galite ramiai gerti pieną ir be jokių problemų valgyti sūrį ir jogurtą, nėra reikalo pieno produktų šalinti iš savo valgiaraščio. Tiesą sakant, probiotiniai jogurtai gali net padėti nuraminti sudirgusį skrandį.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholis

Tyrimai rodo, kad saikingai vartojamos alkoholis – tai reiškia, ne daugiau nei vienas gėrimas per dieną – gali net padėti apsisaugoti nuo gastrito. Tačiau per didelis alkoholio kiekis turi priešingą poveikį ir sustiprina uždegimą. Žinoma, tai nevienodai pasireiškia visiems žmonėms, tačiau neabejotinai per didelis alkoholio kiekis taip pat sąlygoja netinkamus valgiaraščio formavimo sprendimus. Suvartojamo alkoholio ribojimas yra protingas pasirinkimas viso organizmo sveikatos naudai, ne tik skrandžiui.

Kava

Kavos atsisakyti gali būti labai sunku, nes daugelis ją labai mėgsta, bet gera žinia ta, kad kofeino galima gauti ir iš kitų šaltinių (žinoma, saikingai), kurie nėra tokie rūgštingi. Truputis kofeino yra žaliojoje arbatoje ir daugelis tyrimų rodo, kad reguliarus žaliosios arbatos vartojimas gali sumažinti gastrito riziką iki 40%, kadangi joje yra priešuždegiminių junginių. Tačiau jei arbatos jums tiesiog nepakanka, galite bandyti rinktis mažiau rūgštingas kavos pupeles. Pavyzdžiui, arabikos pupelės yra mažiau rūgštingos už robustos pupeles. Kavos rūgštingumas taip pat mažėja pupeles skrudinant lėtai arba prieš skrudinimą jas apdorojant garais. Taip pat mažesniu rūgštingumu pasižymi tamsaus skrudinimo kavos pupelės bei šalto plikymo kava – tačiau nepamirškite, kad kofeiną vartoti reikia saikingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų