Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio
2019.09.13 10:15

Duonos istorija skaičiuoja galybę metų, jos receptai per šimtmečius buvo ištobulinti ir praplėsti iki tokios gausos, jog šiandien ji patiekiama net ir prie pačių gurmaniškiausių patiekalų. Paradoksalu, tačiau pastaruoju metu savo aukso amžių išgyvena ne įvairiausiais priedais praturtinta duona, o vos iš trijų ingredientų kepama natūralaus raugo duona, tarp maisto entuziastų geriau žinoma kaip „sourdough“. Kodėl pasaulis taip vertina šią duoną ir kaip ją pasigaminti namuose? 

Sourdough duonos skrebutis su avokadu ir kiaušiniu. Shutterstock nuotr.

Sourdough duonos skrebutis su avokadu ir kiaušiniu. Shutterstock nuotr.

Laurus skinasi egiptiečiai, mėgsta visas pasaulis

Vadinamosios „sourdough“ duonos receptas dienos šviesą išvydo dar Egipto faraonų laikais. Istoriniai šaltiniai byloja, jog būtent egiptiečiai kadaise virtą grūdų košę paliko ilgesniam laikui šiltoje vietoje, pastaroji po poros dienų pasidengė putomis, galiausiai kažkas neapsikentė ir pašovė parūgusią masę kepti. Rezultatas buvo stulbinamas – gavosi minkšta ir gardi duona.

REKLAMA

Kaip pasakoja mitybos ekspertė Aida Matulevičiūtė, tokią natūralaus raugo duoną lietuviai taip pat atradę jau senų senovėje ir nors dabar pastaroji yra kaip niekad „ant bangos“, specialistė tikina, jog yra šeimų, kurios niekada jos nė nebuvo užmiršę.

„Šiais laikais žmonės kaip niekad eksperimentuoja su maistu, ieško sveikatai palankių pasirinkimų, tačiau, mano nuomone, ši duona niekada ir nebuvo išėjusi iš mados – pažįstu tokių šeimininkių, kurios raugą dalija jau daugiau kaip dešimtmetį. Pastaruoju metu tiesiog imta daugiau kalbėti apie jos unikalumą, ji vis dažniau sutinkama įvairiose pasaulio virtuvėse, ją pamėgo maitinimo įstaigos ir vis dažniau jos galima rasti ne tik specializuotose kepyklose, bet ir parduotuvių lentynose“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Natūralaus raugo duona, geriau žinoma kaip sourdough. Shutterstock nuotr.

Natūralaus raugo duona, geriau žinoma kaip sourdough. Shutterstock nuotr.

Duonos skonis atperka įdirbį

Mitybos ekspertė teigia, kad autentiškiausias „sourdough“ duonos receptas reikalauja vos trijų ingredientų: miltų, vandens ir druskos. Kita vertus, šiai duonai, kaip ir daugeliui namų sąlygomis gaminamų kepinių, reikia išskirtinio atsidavimo, meilės ir jėgų: „Iš pirmo karto ne visiems pavyksta iškepti idealią duoną, mat pastarajai reikia ne tik kruopščiai „auginto“ raugo, bet ir laiko minkant. Nors pagal senolių tradicijas ji kepama moliniuose induose ir senuose pečiuose, šiandien ją tikrai galima pasigaminti ir paprastoje orkaitėje. Tereikia daug kaitros ir garų.“

Natūralaus raugo duona, pasak A. Matulevičiūtės, yra ne tik skani, bet ir sveika. „Tradicinė „sourdough“ duona pasižymi rūgštelėjusiu skoniu. Gaminant ją iš raugo, duona natūraliai prisisotina gerųjų laktobakterijų ir kitų mūsų organizmui naudingų bakterijų, todėl ši duona neapsunkina virškinimo. Šiandien ją įprasta derinti su įvairiais pagardais, pavyzdžiui, sūriais, kiaušiniu, lašiša, avokadais“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

REKLAMA

Pirkėjai dairosi sveikatai palankesnių duonos gaminių

Tai, kad susidomėjimas natūralaus raugo duona yra ypač didelis, patvirtina ir prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič. Pasak jos, šis gaminys atranda vis daugiau savo pirkėjų. 

„Natūralaus raugo duona mūsų parduotuvių asortimentą papildė prieš daugiau nei du metus. Sprendimą patiems gaminti raugą ir kepti tokią duoną paskatino patys pirkėjai, iš kurių pajutome aiškų poreikį. Visuomet stengiamės atsižvelgti į mūsų lankytojų siūlymus, be to, sekame pasaulines tendencijas ir jas pritaikome kurdami naujas receptūras. Netrukus įsigijome ir specialią įrangą, nes didelius kiekius raugo gaminti tik rankomis būtų išties sudėtinga. Net ir su šiuo pagalbininku, šios duonos gamyba reikalauja nemažai kruopštaus rankų darbo, kad pasiektume norimą rezultatą“, – pasakoja N. Juchnevič.

Nijolia Juchnevič, IKI kepyklų vadovė

Nijolia Juchnevič, IKI kepyklų vadovė

Atsižvelgiant į tai, kad pirkėjai vis dažniau skaito etiketes ir ieško sveikesnės sudėties gaminių, ši natūralaus raugo „Pagaminta IKI“ duona, pasak kepyklų vadovės, yra netgi pažymėta specialiu lipduku – „Be mielių“.

„Tai ruginė, viso grūdo duona, kuri pasižymi įdomiu, ryškiu skoniu. Pirkėjai ją vertina išties palankiai. Bendrai matome, jog parduotuvėse keptos šviežios duonos paklausa nuolat auga, juntamas sveikatai naudingesnių duonos gaminių poreikis. Populiarėja ne tik duona be mielių, bet ir viso grūdo duonos gaminiai“, – teigia IKI kepyklų vadovė.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Dėl gyvūno pikantiško poelgio modeliui teko raudonuoti
DABAR RODOMA
Moteris palikusi atvirus automobilio langus labai greitai to pasigailėjo
DABAR RODOMA
Darbuotojai užfiksavo poros akimirką restorane: visi internautai ėmė jų ieškoti
DABAR RODOMA
Pamačius šalia važiavusį automobilį išsitraukė kamerą: to dar nebuvo regėję
DABAR RODOMA
Keistos išvaizdos žuvis sukėlė sąmyšį: atrodo, kaip su žmogaus veidu
DABAR RODOMA
Venckienės palaikymo mitingo dalyvė: aš buvau pas Neringą kameroje
DABAR RODOMA
Šokiruojantis įrašas: policija elektra kratė vyrą, kurio rankose – vienerių metų vaikas
DABAR RODOMA
Vyras renka žmonių nagus: nepatikėsite, kam juos naudoja
DABAR RODOMA
Šuo tapo sensacija – šeimininkui moka pasakyti žodžiais, ko nori
REKLAMA
Bulvių užkepėlė (Nuotr. Kviečiu į virtuvę)
Labiau nei bet ko kito šaltais rudens vakarais pasiilgstate keptų bulvių? Tuomet išbandykite šią bulvių užkepėlę, kuri idealiai tiks kartu su stikline kefyro.  Reikės: ...
Skalbimo mašina (nuotr. 123rf.com)
Kai tvarkomės namuose, kaip dažnai pagalvojame apie daiktų, kurie neatrodo nešvarūs, valymą? Tačiau jei reguliariai ignoruojame tam tikras namų vietas, jose gali gyventi ir ...
Keksas su mėlynėmis ir kefyru (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Labai norėjau kekso su mėlynėmis, dar turėjau šaldytuve šiek tiek kefyro, o šaldiklyje mėlynių, tad šis receptas buvo kaip tik man. Keksas pagaminamas labai greitai, nereikia ...
Avokadai (nuotr. 123rf.com)
Visiems avokadų mėgėjams derėtų suklusti, ši maža gudrybė padės ilgiau išsaugoti avokado likučius, rašoma dailystar.co.uk. Šiuo metu avokadų populiarumas yra pakilęs į ...
Karamelinis obuolių pyragas (Nuotr. Jurgittos virtuvė)
„Tikrai kepsiu dar ne kartą...Fantastiškas pyragas! Ypač jo traškus viršus. Tik neturėjau tiek obuolių, kiek reikia pagal receptą, tad nenustebkite, kodėl nuotraukoje nedaug ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų