REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais iš viso patvirtintas 821 tymų atvejis (iš jų 190 vaikų ir 631 suaugusysis). Daugiausia atvejų registruojama Kauno (425 atvejai) ir Vilniaus (302 atvejai) apskrityse.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais iš viso patvirtintas 821 tymų atvejis (iš jų 190 vaikų ir 631 suaugusysis). Daugiausia atvejų registruojama Kauno (425 atvejai) ir Vilniaus (302 atvejai) apskrityse.

REKLAMA

Informacija sąlytį turėjusiems asmenims

Sąlytį su asmeniu, kuriam įtariama tymų diagnozė, turėjusius nustato NVSC departamentų specialistai. Įtarus tymų atvejį yra skiepijami sąlytį turėję asmenis.

Asmuo, kuris žino, kad buvo kontakte su sergančiu tymais ir dėl tam tikrų priežasčių nebuvo įtrauktas į kontaktinių asmenų sąrašą, gali kreiptis į NVSC departamentus.

Situacija Lietuvoje per dešimties metų (2009–2019 m.) laikotarpį

2009 m. Lietuvoje tymų atvejų registruota nebuvo. 2010 m. registruoti 2 tymų atvejai, 2011 m. – 7 atvejai, 2012 m. – 2 atvejai. 2013 m. buvo tymų protrūkis, susirgo 35 asmenys (1,18 atv. 100 tūkst. gyv.). 2014 m. registruota 11 tymų atvejų (0,38 atv. 100 tūks. gyv.). 2015 m. buvo registruotas tymų protrūkis, susirgo 50 asmenų (1,7 atv. 100 tūkst. gyv.). 2016 m. tymais susirgo 22 asmenys. 2017 m. buvo užregistruoti tik 2 įvežtiniai atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

Iki 2018 m. lapkričio mėn. Lietuvoje buvo registruoti 2 įvežtiniai tymų atvejai, 2018 m. lapkričio mėn. Visagine užregistruotas tymų protrūkis, susirgo 27 asmenys.

REKLAMA

Nuo 2019 m. sausio mėn. registruojama vis daugiau tymų atvejų (informacija pateikta aukščiau).

KONGO DEMOKRATINĖ RESPUBLIKA (birželio 26 d.) pranešama apie 87 000 įtariamų tymų atvejų, iš jų mažiausiai 1 500 mirtinų.

UKRAINA (birželio 28 d.) pranešama apie 53 000 tymų atvejų nuo metų pradžios, iš jų 18 mirtinų.

ITALIJA (liepos 19 d.) pranešama apie 1107 tymų atvejus sausio–gegužės mėnesiais.

JAV (birželio 28 d.) pranešama apie 1 077 tymų atvejus nuo metų pradžios.

LENKIJA (liepos 19 d.) pranešama apie 1003 tymų atvejus sausio–gegužės mėnesiais.

BULGARIJA (liepos 19 d.) pranešama apie 796 tymų atvejus sausio–gegužės mėnesiais.

RUMUNIJA (liepos 19 d.) pranešama apie 780 tymų atvejų sausio–gegužės mėnesiais.

ČEKIJA (liepos 19 d.) pranešama apie 459 tymų atvejus sausio–gegužės mėnesiais.

VOKIETIJA (liepos 19 d.) pranešama apie 422 tymų atvejus sausio–gegužės mėnesiais.

VENESUELA (birželio 28 d.) pranešama apie 332 tymų atvejus nuo metų pradžios.

SLOVAKIJA (liepos 19 d.) pranešama apie 299 tymų atvejus sausio–gegužės mėnesiais.

NAUJOJI ZELANDIJA (birželio 22 d.) pranešama apie 215 tymų atvejų nuo metų pradžios.

JUNGTINĖ KARALYSTĖ (birželio 7 d.) pranešama apie 149 patvirtintus tymų atvejus nuo metų pradžios.

REKLAMA
REKLAMA

AUSTRALIJA (birželio 28 d.) pranešama apie 128 tymų atvejus nuo metų pradžios.

KOLUMBIJA (birželio 28 d.) pranešama apie 125 tymų atvejus nuo metų pradžios.

BRAZILIJA (birželio 28 d.) pranešama apie 122 tymų atvejus nuo metų pradžios.

PRANCŪZIJA, Reunjono sala (birželio 22 d.) pranešama apie 77 tymų atvejus nuo metų pradžios.

KANADA (birželio 22 d.) pranešama apie 65 tymų atvejus nuo metų pradžios. Kas yra tymai?

Tymai – per orą plintanti užkrečiamoji liga, sukeliama virusų. Tačiau plisti gali ir per kvėpavimo takų išskyromis užterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus.

Kokie yra klinikiniai tymų simptomai?

Dažniausiai susirgimas pradžioje (prodrominiu laikotarpiu) pasireiškia karščiavimu, vėliau – konjunktyvitu (akių junginės paraudimu), sloga, kosuliu, atsiranda Kopliko dėmės (skruostų gleivinėje mažos, baltos kruopelės). Charakteringas makulopapulinis bėrimas (rausvos, kai kur susiliejančios odos dėmelės), kuris neniežti. Bėrimas paprastai pasireiškia 3–4 ligos dieną, prasideda veido srityje, už ausų, vėliau jis „leidžiasi žemyn“; bėrimas išlieka 4–7 dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Inkubacijos laikotarpis – apie 10 dienų (gali svyruoti nuo 7 iki 21 dienos).

Jeigu asmuo yra imlus tymams, užsikrėsti užtenka 15 min. ir daugiau, jeigu bendraujama artimai (veidas į veidą) arba būnama toje pačioje patalpoje.

Kur kreiptis žmogui?

Susirgus ar įtarus ligą arba nežinant, ar turimas imunitetas / norint pasiskiepyti, pirmiausia rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Apie tymus taip pat konsultuoja NVSC bei Užkrečiamų ligų ir AIDS centras.

Kaip paskiepyti sąlytį turėjusius asmenis per 72 valandas nuo sąlyčio, jeigu tymų tyrimo atsakymo reikia laukti savaitę?

Šiuo metu, kai plinta tymų protrūkis, skiepijami asmenys, turėję sąlytį su įtariamu, kad serga arba sergančiu tymais asmeniu. Tymais sergantis asmuo gali užkrėsti 4–5 dienos iki atsiranda bėrimas iki 4 dienos nuo pirmos bėrimo dienos. Kadangi tymai įtariami tik atsiradus bėrimui, nuolat bendraujantiems šeimos nariams arba bendradarbiams, skiepytis gali būti per vėlu.

REKLAMA

Nesuspėjus pasiskiepyti per 72 val. rekomenduojama išlaukti 21 d. nuo sąlyčio ir tada spręsti dėl skiepų reikalingumo.

Kas gali paskiepyti nuo tymų, jeigu turėjau sąlytį su tymais sergančiu asmeniu?

Dėl skiepijimų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tik šeimos gydytojas gali paskirti valstybės lėšomis finansuojamą skiepijimą nuo tymų po sąlyčio per 72 val. Pacientas visada gali pasirinkti mokamą paslaugą, jeigu to pageidauja.

Kiek vakcinos dozių skiriama skiepijant nuo tymų?

Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai skiepijami 2 tymų, raudonukės, epideminio parotito (MMR) vakcinos dozėmis 15-16 mėn. ir 6-7 m. amžiuje.

REKLAMA

Jeigu vaikas nepaskiepytas pagal galiojusį kalendorių, jam sudaromas individualus skiepijimų planas pagal jo amžių, vakcinos preparatų charakteristikos santrauką ir galiojusį kalendorių. Tarp dviejų vakcinos dozių negali būti mažesnis intervalas nei 4 savaitės. Vaikai skiepijami valstybės biudžeto lėšomis.

Suaugusiesiems rekomenduojama viena MMR vakcinos dozė.

Kaip skiepijami vaikai, turėję sąlytį su sergančiu asmeniu?

Per 72 val. nuo sąlyčio reikia įskiepyti vieną MMR vakcinos dozę, jeigu vaikas nebuvo skiepytas dviem MMR vakcinos dozėmis. Po to vaikas skiepijamas pagal amžių, kalendoriuje numatytais terminais.

Amžius nuo kurio galima pradėti skiepyti vaikus MMR vakcina, nurodytas kiekvienos vakcinos preparatų charakteristikos santraukoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikus kraujo tyrimą nustatytas IgG titras. Koks titras turi būti apsaugotam nuo tymų asmeniui?

Tyrimo vertinimą atlieka laboratorija, atlikusi tyrimą. Paprastai tyrimo atsakyme būna nurodyti normos intervalai ir vertinimas „teigiamas“, ar „neigiamas“.

Kodėl dažniau serga 35–44 m. amžiaus asmenys?

Tikėtina, kad vyresni asmenys yra persirgę tymais, jeigu nebuvo skiepyti, tada kai aplinkoje cirkuliavo tymų virusai. Jaunesni asmenys galėjo būti paskiepyti dviem tymų vakcinos dozėmis, todėl jų apsauga patikimesnė. Šios amžiaus grupės asmenys dar nebuvo skiepijami antrąja tymų vakcinos doze, ir anksčiau neužsikrėtė dėl tymų atvejų nebuvimo.

REKLAMA

Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis tymų, raudonukės ir epideminio parotito (MMR) vakcina ,,Priorix“ skiepijami:

Vaikai pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių dviem vakcinos dozėmis 15–16 mėn. ir 6–7 metų amžiaus.

Vaikai, kurie dėl tam tikrų priežasčių nebuvo skiepyti pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Kontaktiniai asmenys, turėję sąlytį su sergančiu tymais, skiepijami viena vakcinos doze (kontaktinių asmenų sąrašą sudaro visuomenės sveikatos specialistas, gavęs pranešimą apie įtariamą tymų atvejį).

Asmuo, kuris žino, kad buvo kontakte su sergančiu tymais ir dėl tam tikrų priežasčių neįtrauktas į kontaktinių asmenų sąrašą, gali kreiptis į NVSC departamentus, esančius visose Lietuvos apskrityse.

REKLAMA

Kodėl reikia skiepytis?

Raginame tėvus atkreipti dėmesį į tymų grėsmę ir skiepyti savo atžalas. Mažėjant paskiepijamų vaikų skaičiui, formuojasi imlių tymams žmonių grupės ir tymų virusas gali plisti. Tokiu atveju labai išauga rizika tiems, kurie yra neskiepyti ar dar negali būti paskiepyti dėl amžiaus, pavyzdžiui, vaikams iki vienerių metų amžiaus.

Kviečiame tėvus domėtis įrodymais pagrįsta informacija, tartis su medikais, o ne tikėti skleidžiamais mitais, ir kreiptis į gydymo įstaigas dėl vaikams priklausančių skiepų.

Ką daryti suaugusiesiems?

Lietuvoje nuo tymų vaikai skiepijami nuo 1964 metų. Taigi, suaugusieji jau turėtų būti paskiepyti arba persirgę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suaugusiesiems, kurie neskiepyti, nepersirgę tymais ar nežino, ar turi imunitetą šiam susirgimui, savo iniciatyva gali pasiskiepyti mokamai privačiose gydymo įstaigose. Tam reiktų kreiptis į tas asmens sveikatos priežiūros įstaigas, kurios skelbia turinčios komercinės, t. y. mokamos, vakcinos nuo tymų. Taip pat verta paminėti, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija atlieka tyrimą, kuris parodo, ar žmogus turi imunitetą tymams. Paslauga yra mokama, kreiptis galima tiesiogiai arba į privačias laboratorijas.

NVSC veiksmai siekiant suvaldyti tymų plitimą

NVSC, gavęs informaciją apie tymų atvejus, nedelsdamas imasi visų tarptautinių sveikatos organizacijų rekomenduojamų veiksmų tymams suvaldyti:

atlieka kiekvieno įtariamo ar patvirtinto tymų atvejo epidemiologinį tyrimą; išsiaiškina sąlytį su sergančiaisiais turėjusius asmenis, sudaro jų sąrašą; teikia rekomendacijas sąlytį turėjusiems asmenims dėl skiepų; konsultuoja sąlytį turėjusius asmenis apie tymus ir sveikatos stebėsenos svarbą; atsižvelgdamas į teisės aktų reikalavimus, praneša atsakingoms institucijoms apie užregistruotus tymų atvejus; informuoja visuomenę apie registruotus tymų atvejus, apsisaugojimo priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų