REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi žino, kad tokie įpročiai kaip rūkymas ar greito maisto valgymas gali turėti neigiamų pasekmių mūsų sveikatai, tačiau yra kur kas daugiau mažiau žinomų žalingų įpročių, kurie tapę mūsų kasdienio gyvenimo dalimi, rašoma brightside.me.

Visi žino, kad tokie įpročiai kaip rūkymas ar greito maisto valgymas gali turėti neigiamų pasekmių mūsų sveikatai, tačiau yra kur kas daugiau mažiau žinomų žalingų įpročių, kurie tapę mūsų kasdienio gyvenimo dalimi, rašoma brightside.me.

REKLAMA

Piniginės laikymas galinėje kelnių kišenėje

Visi, kurie nešiojasi piniginę su savimi, žino, kad viena patogiausių vietų ją laikyti yra galinė džinsų kišenė. Kad ir kaip tai būtų patogu, tai tikrai nėra sveika. Sėdėjimas ant piniginės nors ir trumpai, tačiau gali paveikti stuburą ir stuburo raiščiai gali pradėti keistis.

Tai ilgainiui sukurs asimetriją, kuri gali sutrikdyti normalią stuburo formą. Ilgą laiką sėdint ant piniginės gali atsirasti lėtinis nugaros skausmas ir funkcinė skoliozė.

Elektrinių prietaisų naudojimas lovoje

Paskutiniai tyrimai rodo, kad elektrinių prietaisų naudojimas prieš einant miegoti atima iš mūsų miego laiko ir pablogina miego kokybę. Tyrimų duomenimis 89% suaugusiųjų ir 75% vaikų turi bent vieną elektrinį prietaisą savo miegamajame.

REKLAMA
REKLAMA

Nuolatinis elektroninių prietaisų naudojimas ne tik blogina miego kokybę, tačiau sukelia ir nuovargį dienos metu bei skatina svorio augimą. Tai taip pat veikia mūsų produktyvumo lygį, mokymosi gebėjimus ir streso lygius. Elektroninių prietaisų nenaudojimas likus valandai iki miego gali pagerinti miego kokybę ir pagerinti bendrą savijautą.

REKLAMA

Rankų plovimas karštu vandeniu

Įvairūs tyrimai yra patvirtinę, kad karštas ir šaltas vanduo vienodai veiksmingai naikina mikrobus ir bakterijas nuo mūsų rankų. Nesvarbu, ar vanduo yra 38°C ar 16°C, vandens temperatūra neturi jokios įtakos kovoje su bakterijomis. Be to, buvo nustatyta, kad šaltas vanduo rankoms yra kur kas sveikesnis nei karštas.

Žinoma, kad karštas vanduo žudo bakterijas, bet toks įsitikinimas yra klaidingas. Karštas vanduo nežudo bakterijų – jas žudo verdantis vanduo, todėl medicininiai įrankiai ir yra sterilizuojami verdančiame vandenyje.

REKLAMA
REKLAMA

Plauti rankas verdančiu vandeniu nėra geriausias pasirinkimas, tam naudoti šaltą vandenį kur kas geriau. Kodėl? Rankų plovimas šiltu vandeniu suminkština rankų odą ir taip padaro jas lengviau pažeidžiamas mikrobams.

Gėrimas iš plastiko butelių

Būtų logiška teigti, kad gerti iš plastikinių butelių yra saugu ir sveika. Tačiau ne visos medžiagos yra vienodai sveikos ir draugiškos aplinkai. Plastikiniai buteliai kelia pavojų dėl chemikalų, kuriuos jie išskiria veikiami aukštos temperatūros.

Pavyzdžiui, jeigu karštą dieną automobilyje paliksite plastikinį butelį, iš paviršinių plastiko sluoksnių gali išsiskirti toksiška cheminė medžiaga, galinti užteršti jame esantį vandenį. Šis chemikalas gali paveikti endokrininę sistemą ir padidinti vėžio riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per greitas valgymas

Įvairūs tyrimai parodė, kad per greitas maisto kramtymas gali sukelti keletą sveikatos problemų. Greitas valgymas gali prisidėti prie spartaus svorio padidėjimo ir net padidinti širdies ligų, diabeto ar širdies smūgio riziką.

Dantų valymas iškart po valgio

Nors kai kurie yra pratę valyti dantis vos tik pavalgę, tačiau, pasak keleto tyrimų, derėtų palaukti bent 30 minučių po valgio prieš valant dantis. Mūsų dantis saugo emalis ir įvairaus maisto sukeltos rūgštys gali pakenkti emaliui, tad vos tik pavalgius mūsų dantys yra patys pažeidžiamiausi.

Mūsų kūnas seilių pagalba gali subalansuoti aukštą rūgščių kiekį, tačiau tam reikia laiko. Taigi valyti dantis iškart po valgymo reiškia, kad pažeidžiate dantis, net jei naudojate minkštą dantų šepetėlį. Prieš valant dantis, geriausia leisti seilėms padaryti savo darbą ir subalansuoti aukštą rūgščių kiekį. Geresnė alternatyva būtų skalauti burną vandeniu arba kramtyti gumą be cukraus, kol atsigaus dantys.

REKLAMA

Ausų valymas higienos pagaliuku Ausų valymas vatos tamponais daro daugiau žalos nei naudos. Tyrimo duomenimis, valyant ausis vatos tamponais, ausų vaškas stumiamas toliau į ausies kanalą. Tai gali sukelti infekcijas ir spengimą ausyse.

Iš tikrųjų rekomenduojama palikti ausų vašką ramybėje ir leisti jam iškristi natūraliai. Ausų vaškas veikia kaip ausies kanalo filtras, neleidžiantis į jį patekti dulkėms ir nešvarumams. Vis dėlto, jei jaučiate poreikį valyti ausis, užteks jas išvalyti švelniu rankšluosčiu.

Rankų džiovintuvo naudojimas

Rankų džiovintuvai gali būti ekologiškesnis sprendimas nei popieriniai rankšluosčiai, tačiau jie tikrai nėra sveikesni. Tyrimas parodė, kad rankų džiovintuvai ant jūsų rankų paskleidžia išmatų mikrobus.

REKLAMA

Šio tyrimo rezultatai rodo, kad daugelio rūšių bakterijos, įskaitant sporas ir patogenus, gali būti perneštos ant jūsų rankų. Geriausia būtų vengti rankų džiovintuvų ir nusausinti rankas senamadišku būdu, naudojant popierinį rankšluostį.

Per dažnas sulčių vartojimas

Visiems žinomas faktas, kad apelsinų sultyse gausu vitamino C, vitamino B ir įvairių antioksidantų. Tiesą sakant, sulčių gėrimas laikomas sveiku įpročiu. Tačiau per dažnas jų vartojimas gali pakenkti mūsų sveikatai, nes gali sukelti dantų ėduonį, 2 tipo diabetą ir nutukimą.

Priežastis, kodėl per daug sulčių mums kenkia, yra, kad jose daug fruktozės. Nesvarbu, kokias sultis geriate, nes ir aukščiausios kokybės sultyse yra nemaža cukraus dozė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartojama per daug druskos

Nors druska gali pagerinti maisto skonį, ji nėra naudinga mūsų sveikatai. Suvartotas druskos kiekis daro tiesioginį poveikį mūsų sveikatai ir yra susijęs su tokiomis ligomis kaip aukštas kraujo spaudimas, širdies ligos ir skrandžio vėžys.

Nors druska yra gyvybiškai svarbi mūsų sveikatai, ji priverčia mūsų organizmą sulaikyti vandenį, o papildomas vanduo kelia kraujospūdį. Galų gale, aukštas kraujospūdis gali apkrauti širdį, arterijas ir inkstus.

Per ilgas miegas

Miegas yra laikas, kai kūnas atsigauna. Klaidinga būtų manyti, kad daugiau miego prilygsta geresniam poilsiui ir geresnei sveikatai. Tyrimais įrodyta, kad per ilgas miegojimas kelia daugybę pavojų sveikatai.

REKLAMA

Tinkamas miego kiekis žmonėms skiriasi, tačiau bendras gero miego kriterijus yra tarp 7–9 valandų. Per ilgas miegojimas susijęs su didesniu mirštamumu, depresija, širdies ligomis, nutukimu ir sutrikusia smegenų veikla.

Ilgas sėdėjimas

Kai žmonės dirba, mokosi ir bendrauja, šią veiklą jie dažnai atlieka sėdimoje padėtyje. Jei per daug sėdime, atsiranda daugybė sveikatos problemų, kurių neturėtume ignoruoti. Sėdėjimas nereikalauja milžiniškų energijos sąnaudų, tai reiškia, kad sėdint nesudeginama daug kalorijų.

Tai reiškia, kad per didelis sėdėjimas yra susijęs su tokiomis sveikatos problemomis kaip priešlaikinis mirtingumas, 2 tipo diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos bei nutukimas. Jei jūsų darbas susijęs su sėdėjimu didesnę dienos dalį, pabandykite padaryti pertrauką nuo sėdėjimo kas 30 minučių, atsistokite kalbėdami telefonu arba eikite keletą trumpų pasivaikščiojimų, kad sumažintumėte neigiamą sėdėjimo per daug poveikį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų