REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Prieš daugiau nei savaitę Lietuva atsisveikino su Ž. Maslausku (tv3.lt fotomontažas)

Prieš kiek daugiau nei savaitę Lietuva tarė paskutinį sudie žinomam avalynės kūrėjui, vos 44-erių sulaukusiam Žanui Maslauskui. Vyras kovojo su cukriniu diabetu, o mirė ištiktas devintojo širdies smūgio. Praėjus lygiai savaitei po vyro netekties, jo žmona Jurgita išplatino jautrų laišką.

9

Prieš kiek daugiau nei savaitę Lietuva tarė paskutinį sudie žinomam avalynės kūrėjui, vos 44-erių sulaukusiam Žanui Maslauskui. Vyras kovojo su cukriniu diabetu, o mirė ištiktas devintojo širdies smūgio. Praėjus lygiai savaitei po vyro netekties, jo žmona Jurgita išplatino jautrų laišką.

REKLAMA

11.22 val. Penktadienis. Jau savaitė be TAVĘS. Kas pasikeitė ? NIEKO. Skausmas, kažko laukimas, baimė, ilgesys, liūdesys, nežinia ... O taip norisi išgirsti iš Tavęs: „VISKAS BUS GERAI, JURGA“. Rugsėjo 2-ąją vedžiau Hariuką į darželį, o jis sustojo, nešinas baltai, už save didesniais kardeliais, ir paprašė nufotografuoti ir nusiųsti tetei... Nes mes visada darydavome ir siųsdavome Tau foto, kai gulėdavai ligoninėje.

Tik šį kartą jis jau pats sakė: „Aš juoksiuos!”, nes iki šiol visada aš prašydavau, kad jis tetei šypsotųsi...
 Bandai juoktis, o tuo pačiu nori verkti, kai mažylis supykęs sako, kad nori TETĖS , nes jis žino, kad Tu jam viską leidai.
 Einu pirkti kilimo salono atidarymui, o prie to, kurį išsirenku, guli užrašas „Danga rezervuota ŽANUI“... O šis Tavo vardas toks retas... Ir kur tik beeinu, visur ženklai, bylojantys Tavo buvimą.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik visą savaitę kviečiu Beną, o išsprūsta: „ŽANAI“. Ir taip – ne man vienai.
 Kiek kartų Tau sakiau, kad pasaugotum save, kad niekas Tavęs nepasiges, gal tik kai kas pasakys: „Buvo geras meistras“, o dėl klientų Tu net iš ligoninės dažniausiai grįždavai ankščiau... Bet dabar matau, kad buvau neteisi – yra daug žmonių, kuriems Tavęs trūksta, kurie Tavęs ilgisi, kurie Tave myli...

REKLAMA

Bet man nuo to dabar nė trupučio nelengviau...
 Šiandien atidarėme parduotuvę Klaipėdoje, kurios Tu labai laukei. SĖKMĖS MUMS“, – rašo Žano Maslausko žmona Jurgita savo laiške.

Mirtis ištiko netikėtai

Skaudi žinia apie 44-erių Lietuvos dizainerio Žano Maslausko mirtį prieš daugiau nei savaitę pasirodė oficialiame „Batų namai“ puslapyje.

„Su dideliu liūdesiu norime pranešti, kad šįryt mus paliko Batų Namų įkūrėjas, avalynės dizaineris ir rankų darbo batų gamybos pionerius Lietuvoje Žanas Maslauskas.

Žanas buvo mūsų dirbtuvių siela ir širdis, tačiau mes tęsime savo veiklą ir augsime toliau. Jis tūrėjo svajonę, kad jo pradėtą veiklą perimtų jo vaikai ir garsintų visame pasaulyje, jam pavyko, tad jo garbei toliau tęsime batų kūryba ir gamybą taip kaip jis mus išmokė!

REKLAMA
REKLAMA

Naujosios kolekcijos pristatymas, kuriame yra keli paskutinieji Žano sūkurti modeliai bus išleista šiek tiek vėliau, Rugsėjo 2-3 dienomis.

Norime paprašyti Jūsų supratimo ir artimiausias kelias dienas mums neskambinti ir nerašyti darbiniais klausimais.

Esame šeimos verslas, tad su Jumis, brangūs klientai, visada bendraujame tik patys, tad nepykite jei kelias dienas neatsakysime į Jūsų laiškus, skambučius ar porą dienų vėluosime su batų pristatymu. Visi skambučiai ir laiškai tikrai bus atsakyti, o batai pristatyti.

Tokie pat gražūs ir kokybiški kaip ir esate įpratę, nes Žano įvesti standartai visada bus puoselėjami ir gerbiami mūsų dirbtuvėse!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisveikinimas su Žanu vyks Kėdainiuose, Gedulo Saloje (Skongalio g. 1, Kėdainiai) nuo Šeštadienio (08.31) 12:00 iki Sekmadienio 15:00. Jei atvyksite, prašome neapsisunkinti gėlėmis bei vainikais, Žanas mėgo minimalizmą, tad kviečiame atsinešti po vieną baltą gėlę. Apsirenkime spalvotai, Žanas nemėgo juodos spalvos, tad gerbkime jį ir visi ateikime pasipuošę įvairiausiomis spalvomis!“

Neseniai vyras dalyvavo TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ ir ten papasakojo apie ligą, su kuria kovoja.

Žanas, kasdien kovojęs už savo gyvybę, su optimizmu siekė užsibrėžtų tikslų, puoselėjo įkurtus „Batų namus“ ir žadėjo sukurti batus Andriui Mamontovui.

REKLAMA

Ironija prieš septynis infarktus. „Sveikatos problemos yra tarsi įkvėpimas kurti. Visi išgyvenimai vėliau atsispindėjo kūryboje. Su kiekviena krize atsiranda dar didesnis noras kažką nuveikti“, – laidos vedėjos Kristinos Rimienės kalbintas pašnekovas buvo atviras, o krizių jo gyvenime išties daug: cukrinis diabetas, septyni infarktai, laukiančios širdies ir inkstų transplantacijos...

Išpildė dar vieną norą 

Praėjus lygiai savaitei po žinomo avalynės kūrėjo 44 metų Žano Maslausko išėjimo Amžinybėn, šį savaitgalį šeima išpildė dar vieną jo svajonę, rašoma pranešime spaudai.

Klaipėdoje, Herkaus galerijoje, atidarė jo įkurtų „Batų namų“ saloną ir pristatė rudens/žiemos kolekciją „Miestai“ su paskutiniaisiais Žano darbais.

REKLAMA

Pabaigė paskutinius kūrėjo projektus

Tiek „Batų namų“ atidarymas uostamiestyje, tiek avalynės kolekcija „Miestai“ – paskutinieji Žano pradėti projektai, kuriuos teko užbaigti jau jo šeimos nariams: žmonai Jurgitai, rankų darbo avalynės gamybą perėmusiam sūnui Benui bei avalynės dizaino kūrimu užsiimančiai sūnaus sužadėtinei Gintarei Petreikytei.

„Kaip visada augame maksimaliai ir virš galimybių. Šįkart įrengėme keturis kartus didesnį avalynės saloną nei Vilniuje. Kartu su tėčiu ilgai svajojome apie didelę erdvę, kurioje norėjome sukurti jaukią atmosferą, kad pas mus užsukę žmonės galėtų patogiai prisėsti, pasivaišinti kava ir tiesiog pabendrauti. Norėjome sukurti tokią vietą, į kurią būtų malonu užsukti su šeima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, pavyko šią svajonę įgyvendinti, o dabar keliausim įgyvendinti kitų, dar labiau neįmanomų svajonių. Tėtis mus išmokė, kad nieko nėra neįmanomo, o per didelių svajonių nebūna“, – sako Žano sūnus Benas Maslauskas.

Uostamiestyje svečius visą savaitgalį priiminėjusi avalynės kūrėjo šeima atvirai pasakojo, iš kur Žanas semdavosi įkvėpimo ir jėgų kasdien kovoti su fiziniu skausmu (kūrėjas nuo pat vaikystės sirgo cukriniu diabetu ir išgyveno septynis infarktus, o mirė neatlaikęs aštuntojo).

Kaip gimdavo jo kūriniai, kaip jis savo avalynės gamybos ir verslo kūrimo subtilybes skubėjo perduoti sūnui Benui, kaip kūrybinį polėkį įkvėpė ir avalynės dizaino kūrimo niuansus perdavė būsimai marčiai Gintarei ir tartum testamentą šeimai paliko savo iškeltus gražiausius ir didžiausius tikslus.

REKLAMA

Baigia prisijaunkinti skausmą

Nors po kūrėjo laidotuvių praėjo dar tik savaitė, jo šeima neatsiveria nuo pasaulio gedulu, kad ir kaip tai skausminga, bet tęsia jo pradėtus darbus. Projektas Klaipėdoje – vienas iš jų.

Žano žmona Jurgita, paklausta, kaip sugebėjo taip stulbinamai greit atsitiesti ir eiti toliau tuo pačiu keliu, kuriuo petys petin daugiau kaip dvidešimt metų ėjo kartu su sutuoktiniu, atvira: „Aš neatsitiesiau. Ir nežinau, kada atsitiesiu. Dažnai verkti neleidžia mažasis Hariukas, o ir nesustojantys darbai neleidžia pasinerti į savigailą.

Tik nesuvokiamai keista, kad viskas taip – Žanas išėjo, o pasaulis sukasi kaip sukęsis. Regis, jame niekas nepasikeitė. Tik nepaleidžia keistas jausmas – suvokiu, kad visa tai vyksta su manim, su mano gyvenimu, bet į visa tai lyg žvelgiu iš kitos perspektyvos, lyg iš šalies.

REKLAMA

Kai būna nebepakeliamai sunku, prisimenu, kad neduota daugiau nei galiu pakelti ir Žano netektį priimu kaip savo likimą. Baigiu prisijaukinti skausmą. Kai nebegaliu išbūti, tiesiog rašau Žanui ir siunčiu laiškus, tik jo adresas neapčiuopiamas – Amžinybė.“

 

 

Vien praėjusiais metais jis patyrė tris infarktus, praleido ligoninėse net septynis mėnesius, tačiau ir į juodžiausias dienas žvelgia su ironija. Žanas nedejuoja dėl negandų, kiekvieną kartą atsidūrus ligoninėje gimsta naujos batų kolekcijų idėjos ir svajonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų