REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
G. Drukteinis papasakojo apie savo nelaimę (tv3.lt fotomontažas)

Kasmet tūkstančiai žmonių Lietuvoje, užklupti netikėtos nelaimės, laiku nesulaukę pagalbos miršta arba rimtai suserga. Mat aplinkiniai, pristigę žinių ir bijodami pakenkti, tiesiog neišdrįsta suteikti tuo metu gyvybiškai svarbios būtinosios pagalbos. Visai neseniai infarktą viešoje vietoje patyrė ir žymus etiketo specialistas Giedrius Drukteinis, kuriam gyvybę išgelbėjo praeiviai žmonės. 

15

Kasmet tūkstančiai žmonių Lietuvoje, užklupti netikėtos nelaimės, laiku nesulaukę pagalbos miršta arba rimtai suserga. Mat aplinkiniai, pristigę žinių ir bijodami pakenkti, tiesiog neišdrįsta suteikti tuo metu gyvybiškai svarbios būtinosios pagalbos. Visai neseniai infarktą viešoje vietoje patyrė ir žymus etiketo specialistas Giedrius Drukteinis, kuriam gyvybę išgelbėjo praeiviai žmonės. 

REKLAMA

Ketvirtadienį prekybos tinklas „Rimi“ prisijungė prie socialiai atsakingų įmonių ir nusprendė visose savo parduotuvėse pradėti įrenginėti defibriliatorius.

Būtent šis prietaisas yra svarbiausias, norint išsaugoti infarkto ištikto žmogaus gyvybę. Pirmojo defibriliatoriaus įrengimo atidaryme dalyvavo ir visai neseniai infarkto ištiktas etiketo specialistas Giedrius Drukteinis, kuris su visais pasidalijo ir savo istorija bei patarimais.

Kūnas nesiunčia jokio įspėjimo

„Tie, kurie mane pažįsta, žino, kad sunku būtų surasti gyvybingesnį ar optimiškesnį už mane žmogų. Tokiems kaip aš atrodo, kad saulė danguje švies amžinai, o kas mano istorijoje yra apmaudžiausia – tau kūnas nesiunčia jokio įspėjamojo signalo“, – pasakoja vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Etiketo specialistas tikina, kad daugelis, jo amžiaus sulaukusių žmonių, vis dar naiviai kaip jaunimas tiki, kad visi šiame pasaulyje gyvensime amžinai, tačiau, pasirodo, kad kartais mūsų organizme telkiasi juodi audros debesys.

REKLAMA

„Ir jie prasiveržia pačiu netikėčiausiu momentu. Tai yra nelaimė, kurios asmeniškai suvaldyti negali, privalai sulaukti pagalbos iš šono“, – užtikrintai kalba vyras.

Žmonės nesitikrina sveikatos

G. Drukteinis net neketina slėpti, kad jį iki šiol šokiruoja kraupi Lietuvos statistika – mes vis dar pirmaujame pagal širdies, kraujagyslių ligų sergamumą ir mirštamumą. Pasak vyro, priežasčių tam yra daug, o savąsias jis tikrai žino.

„Pati banaliausia iš jų – mano kartos žmonės visiškai nesitikrina savo sveikatos. Man dabar yra 49-eri, mano kartos žmonės yra užaugę su įsitikinimu, kad kiekvienas tiesiog privalo būti stiprus, nieko man neatsitiks ir kam tirtis kraują ir laukti ligų.

REKLAMA
REKLAMA

Galiu pasakyti, kad jeigu aš visą tai būčiau padaręs, tai mano liga būtų diagnozuota kur kas anksčiau ir pastebėta laiku“, – sako G. Drukteinis.

Žalingi gyvenimo įpročiai

Vyras atvirauja, kad iki ligos jo gyvenimo būdas tikrai nebuvo pavyzdingas, tačiau dabar jis stengiasi kaip įmanoma daugiau prižiūrėti savo sveikatą ir laikytis gydytojų rekomendacijų:

„Savaime suprantama – besaikis kavos gėrimas, aš dabar geriu kavą be kofeino. Rūkymas yra labai bjaurus įprotis, ši tema bus vieną dieną. Ir, kas pikčiausia, stresas – neatsiejamas civilizuoto žmogaus gyvenimo elementas. Kai pradedi stresuoti vos pramerkęs akis, baigiant iki to momento, kai atsiguli į lovą ir pradedi stresuoti, kad kažką pamiršai ar kažko nepadarei“, – sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat G. Drukteinis atkreipia dėmesį ir į fizinį aktyvumą. Mat jis yra ypač svarbus mūsų dienomis, kai žmonės naudoja automobilius ar elektrinius paspirtukus. Vyras patikina, kad judėti reikia kuo daugiau, mažiausiai 10-15 kilometrų per dieną.

Žmonės nedrįsta suteikti pagalbą

Vis dėlto, kuomet žmogų ištinka miokardo infarktas, daugeliu atveju žmonės bijo prie jo prieiti, mat dažniausiai jis atrodo nepatraukliai.

„Atsitik tu man taip, kad paėmė ir trenkė pačiu netinkamiausiu metu. Infarkto ištiktas žmogus, aš cituoju, ką matė liudininkai. Jis tikrai neatrodo patraukliai ar taip, prie kurio norėtųsi liestis. Jo veidas dvigubai ištinsta, pamėlynuoja, o kaip rodo statistika, daugeliu atveju žmonės net apsišlapina, ištikti infarkto“, – detales prisimena vyras.

REKLAMA

Pasak G. Drukteinio, daugeliu atveju aplinkiniai net gali pagalvoti, kad tai yra asocialus žmogus, jeigu jis, pavyzdžiui, dėvi sportinius drabužius arba jo apranga nekomunikuoja apie jo socialinį stovį.

„Kaip peržengti tą baimės barjerą ir išdrįsti paklausti, ar viskas yra gerai? Manau, kad reikia civilizacinio sąmoningumo ir žmogiškumo. Norėčiau priminti senojo testamento citatą – išgelbėjai vieną gyvybę, išgelbėjai visą pasaulį. Gal už tai pinigų ar atlygio didelio negausi, bet anam pasaulyje dangaus karalystė tau bus garantuota“, – šmaikščiai kalba etiketo specialistas.

Pristatė naują iniciatyvą

Ketvirtadienį buvo pristatyta nauja prekybos tinklo „Rimi“ iniciatyva: darbuotojų ir pirkėjų saugumui užtikrinti „Rimi“ prekybos centruose šiuo metu yra įrengiami gyvybes gelbstintys prietaisai – širdies ritmą atstatyti padedantys defibriliatoriai, kurie jau netrukus bus prieinami daugelyje tinklo parduotuvių.

REKLAMA

Kaip teigia Giedrius Bandzevičius, prekybos tinklo „Rimi” vadovas, nė vienas nesame apsaugotas nuo nelaimės, ir nors visada tikimės geriausio, liga ar nelaimė dažnai užklumpa visiškai netikėtai – namie, gatvėje ar važiuojant automobiliu.

„Prekybos centrai yra ta vieta, kurioje kasdien praeina didžiuliai srautai lankytojų. Vien mūsų prekybos tinklo parduotuvėse per savaitę apsilanko apie 3 milijonai pirkėjų. Turime būti pasiruošę padėti ne tik artimiesiems, bet ir nepažįstamiems žmonėms, kuriuos galbūt matome pirmą kartą“, – sako jis.

Kiekviena išgelbėta gyvybė yra svarbi

Visai neseniai prekybos tinklo parduotuvės darbuotojams buvo surengti pirmosios pagalbos mokymai, kurie bus tęsiami ir toliau, o siekiant pirkėjų ir darbuotojų saugumo – visose parduotuvėse šiuo metu yra įrenginėjami defibriliatoriai.

„Mes jaučiame atsakomybę už tai, kad turėtume reikalingų žinių ir įrangą, kurią galėtume pasiūlyti, jeigu ištiktų tokia situacija. Mes visi suprantame, kad atsitikus nelaimei, yra labai svarbu nedelsiant ir vietoje turėti įrangą. Būkime sveiki ir nebūkime abejingi, nes kiekviena išgelbėta gyvybė yra svarbi“, – patikina G. Bandzevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų