REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Visais laikais seksualumui buvo teikiama didelė reikšmė. Lytinis gyvenimas stipriai susijęs su sėkme kitose gyvenimo srityse bei bendru žmogaus laimingumo jausmu. Daugumai lytiškai aktyvių asmenų svarbu, kad viskas būtų gerai visur ir visada. Nuolat pasikartojančios nesėkmės ir nusivylimai dėl lytinio gyvenimo daro didelę įtaką žmogaus sveikatai ir kenkia ne tik fizinei, bet ir dvasinei jo gerovei.

Visais laikais seksualumui buvo teikiama didelė reikšmė. Lytinis gyvenimas stipriai susijęs su sėkme kitose gyvenimo srityse bei bendru žmogaus laimingumo jausmu. Daugumai lytiškai aktyvių asmenų svarbu, kad viskas būtų gerai visur ir visada. Nuolat pasikartojančios nesėkmės ir nusivylimai dėl lytinio gyvenimo daro didelę įtaką žmogaus sveikatai ir kenkia ne tik fizinei, bet ir dvasinei jo gerovei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Itin dažnai skundžiamasi erekcijos sutrikimais, kurie gali pasireikšti įvairaus amžiaus vyrams. Mokslinėje literatūroje teigiama, kad erekcijos sutrikimai gali kamuoti kas trečią ar net kas antrą vyrą, perkopusį keturiasdešimties metų ribą. Jaunesniems vyrams erekcijos disfunkcija nustatoma rečiau, tačiau problemos aktualumas dėl to tikrai nėra mažesnis.

REKLAMA

Erekcijos sutrikimo apibūdinimas

Erekcijos sutrikimą kitaip dar galima pavadinti erektiline ar erekcijos disfunkcija, erektilinės funkcijos sutrikimu ir kitais terminais, apimančiais nepakankamą erekciją (dabar siūloma impotencijos terminą vartoti kuo rečiau). Paprastai tariant, tai dažnas arba nuolat patiriamas nesugebėjimas ir negalėjimas pasiekti ir (arba) palaikyti reikiamos erekcijos, reikalingos sėkmingai dviejų partnerių lytinei sueičiai.

REKLAMA
REKLAMA

Trumpai apie erekcijos sutrikimo pasireiškimo mechanizmą

Vykstant seksualinei stimuliacijai išskiriamas neuromediatorius NO (azoto oksidas arba monoksidas), kuris aktyvuoja tam tikrą fermentų kaskadą. Ši fermentų grandinė nulemia greitą ląstelinių signalų perdavimą. Sukeliamas varpoje esančių lygiųjų raumenų atsipalaidavimas, o atsipalaidavus lygiesiems raumenims, palengvinamas kraujo pritekėjimas į varpą. Varpos akytkūniai gausiai prisipildo krauju ir įvyksta erekcija – varpa sustandėja. Jeigu ši funkcija sutrikdoma, negali būti patiriama ir tinkamai palaikoma erekcija. Kaip ir minėta prieš tai, erekcijos sutrikimą gali lemti daugelis priežasčių. Pats fiziologinis erekcijos pasireiškimas nulemtas organizme vykstančių biocheminių reakcijų komplekso, į kurį įtraukiama daugybė nervinių, hormoninių, kraujotakos ir kitų svarbių procesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Erekcijos sutrikimo pasireiškimo veiksniai

Erekcijos sutrikimas gali pasireikšti dėl įvairiausių priežasčių. Priežastys skirstomos į psichogeninius veiksnius, organinius veiksnius ir kitus (mišrius) veiksnius. Toliau pateikiamos pagrindinės priežastys, galinčios turėti didelę įtaką būklėms, kai nepasiekiama ir (arba) nepalaikoma pakankama erekcija:

Psichologinės priežastys (psichogeniniai faktoriai) – nuolat patiriamas stresas (nervinė įtampa), lytinio potraukio sumažėjimas arba išnykimas, sunkūs gyvenimo sukrėtimai ir nesėkmės kitose gyvenimo srityse, baimės ir nepilnavertiškumo jausmas.

REKLAMA

Vaistinių preparatų, narkotinių medžiagų vartojimas ir jų poveikis – didelę įtaką erekcijai turi nervų sistemą veikiantys vaistiniai preparatai (antidepresantai ir kiti psichotropiniai vaistai), hormoniniai vaistiniai preparatai bei kitos medžiagos.

Širdies ir kraujagyslių, endokrininės, neurologinės patologijos bei kitos ligos, būklės ir žalingi įpročiai – hipertenzija, cukrinis diabetas, alkoholizmas ir rūkymas, išsėtinė sklerozė, Parkinsono liga, įvairios polineuropatijos, atliktos operacijos, hipogonadizmas, kuriam būdinga sumažėjusi lytinių hormonų sekrecija, Kušingo sindromas. Didelę reikšmę erekcijos disfunkcijai turi tie sveikatos sutrikimai, kurie sukelia endotelio funkcijos pažeidimus.

REKLAMA

Erekcijos disfunkciją kartais nulemia net kelios priežastys vienu metu

Vienu metu gali veikti keletas faktorių, pavyzdžiui, vyras gali sirgti cukriniu diabetu ir patirti nervinę įtampą – tuomet erekcijos sutrikimų tikimybė ryškiai padidėja. Pastebima, kad vyresniems vyrams erekcijos disfunkcija dažniau pasireiškia dėl kitų sveikatos sutrikimų, o jauniems vyrams – dėl psichogeninių veiksnių, kuomet kasdien patiriamas stiprus stresas ar baimės dėl galimų nesėkmių, taip pat nepakankamai pailsima, daug dirbama ir panašiai.

Lytinei funkcijai įtaką daro gyvenimo būdas ir jo nulemti sveikatos sutrikimai

Mokslinė literatūra pateikia išvadas, kad lytinis pajėgumas priklauso ir nuo gyvenimo būdo – erekcijos sutrikimų rizika didesnė, kai vyras nėra pakankamai fiziškai aktyvus, nepaiso subalansuotos ir sveikos mitybos principų, nesistengia kokybiškai pailsėti ir pasirūpinti ne tik savo fizine, bet ir dvasine gerove. Statistika teigia, kad maždaug kas penktas erekcijos sutrikimais pasižymintis vyras serga cukriniu diabetu, maždaug kas trečias – serga arterine hipertenzija, rūko ir (arba) vartoja alkoholį. Didelei daliai erekcijos disfunkciją besiskundžiančių vyrų nustatomas padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gėdą į šoną

Vyrus būtina paraginti nesigėdyti ir ieškoti pagalbos. Pastebėjus problemas lytiniame gyvenime rekomenduojama nedelsti ir kreiptis į gydytoją, kol erekcijos sutrikimai ar kiti su seksualumu susiję sunkumai nesukėlė viso problemų komplekso. Sveikatos priežiūros specialistas padės parinkti tinkamiausią gydymo metodą, paskirs vaistus (tai pasidarė labai paprasta, kai Lietuvos rinkoje pasirodė naujos kartos vaistas erekcijai gydyti, veikiantis greitai ir sukeliantis mažiau nepagaidaujamų reiškinių) ir duos kitų naudingų patarimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų